Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EL SOUDANI:

Bog mi daje snagu da zabijam i kad gladujem, a vjerujte mi da će Rijeka na kraju loviti nas!

27.09.2016., stadion Maksimir, Zagreb - Liga prvaka, skupina H, 2. kolo, GNK Dinamo - Juventus FC. Soudani. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
13.12.2016.
u 12:56

– Imam ugovor do ljeta i razmišljam samo o Dinamu. Doista me zanima samo Dinamovo proljeće.

Još će se dugo prepričavati Soudanijeva nogometna majstorija, fantastični pogodak za pobjedu 3:1 protiv Lokomotive. Bio je to volej koji je razgalio Maksimir, spektakularni potez istinskog znalca, gol za top-ljestvicu najljepših! Iako je, onako vruć, odmah nakon utakmice, rekao da mu to nije najljepši pogodak u karijeri, jutro poslije ipak je promijenio mišljenje:

– Dosad mi je najljepši bio prekrasan gol koji sam zabio u Alžiru, desnom nogom iz voleja pogodio sam rašlje s 18 metara. Međutim, kad sam pogledao snimku gola protiv Lokomotive, shvatio sam da je ovaj definitivno najljepši! Sve je bilo savršeno, ubačaj Sose, pravodobno sam reagirao i kad sam udario loptu znao sam i osjetio da će to biti senzacionalan gol. Nerijetko pokušavam na treningu tako zabiti, a takav udarac vježbam i na treninzima reprezentacije Alžira, često igramo nogo-tenis i obožavam poentirati takvim volej-udarcem. Suigrači u reprezentaciji komentiraju da nikad nisu vidjeli igrača koji tako često poentira takvim volejem – govorio je sjajno raspoloženi i nasmijani Soudani.

Malo smo razgovarali na hrvatskom, većim dijelom na francuskom, prevodio je član Stručnog stožera plavih Marko Marić.

Nismo zasićeni uspjeha

O viđenim golovima nalik ovome Soudani izdvaja:

– Jednom je Drogba vrlo slično zabio za Chelsea, klub za koji navijam! Rooney i Zlatan Ibrahimović znali su tako zabijati, zapravo sam najviše sličnih golova vidio u Zlatanovoj režiji...

Možete li izdvojiti najljepši pogodak koji ste vidjeli?

– Zlatanove škarice protiv Engleske, taj je gol nešto magično!

Kakav Dinamo možemo očekivati u subotnjem derbiju u Splitu protiv Hajduka?

– Hrvatski clasico velika je utakmica za koju žive oba grada, oba kluba. Idemo po pobjedu kojom bismo uljepšali ovu ne baš lijepu, iscrpljujuću jesen. Želimo na odmor otići s osmijehom.

Je li vam najbolja utakmica u Splitu bila kad ste tri puta asistirali za Dinamovu pobjedu 3:2?

– Jest, bio je to fantastičan dan. Gubili smo 0:2, a onda sam dva puta asistirao Čopu i jednom Henriquezu.

Je li Rijekinih šest bodova prednosti dostižno?

– Kako ne! Zapamtite, na kraju će Rijeka nas loviti! Riječani su iskoristili našu krizu i zato imaju zasluženu prednost i drže vrh. Respektiram ih, ali mi smo i dalje najbolja hrvatska momčad i to ćemo na proljeće i potvrditi. Samo da se dobro odmorimo, a kriza je zacijelo bila plod velikog broja utakmica i tjelesnog i mentalnog pražnjenja.

A je li možda razlog krize u zasićenju nekih igrača?

– Ne, ne, ne! Često razgovaramo u svlačionici i uvjeravam vas da nema ni jednog igrača koji nije gladan uspjeha! Ali normalno je da postoje usponi i padovi, život je takav. I veliki klubovi u svijetu imaju trenutke patnje, nitko nije imun na padove.

Zašto ste u prve tri utakmice u skupini Lige prvaka izgledali beskrvno, kao da ste već uoči utakmice bili potpisali predaju?

Imao sam jako dobru ponudu

– Nije to lako objasniti, stvorila se slika da nismo vjerovali u sebe. Ali uvjeravam vas da smo uoči svake utakmice bili silno motivirani. Međutim, ponekad utakmica ode u pogrešnom smjeru i onda se teško vratiti. Nadalje, 90 posto golova u Ligi prvaka primili smo nakon naših velikih pogrešaka. A na toj razini kažnjavaju se i najmanje pogreške. Kad slično pogriješimo protiv Istre ili Cibalije, uspijemo se izvući i ne primiti gol. Ali, Juve, Lyon i Sevilla takve pogreške brutalno kažnjavaju...

Nekoliko ste puta ponovili da ćete na proljeće opet biti pravi. Znači li to da ostajete u Dinamu?

– Imam ugovor do ljeta i razmišljam samo o Dinamu. Doista me zanima samo Dinamovo proljeće.

U Salzburgu ste, nakon ulaska u Ligu prvaka, dogovorili nove, bolje uvjete za produženje ugovora, ali još uvijek ga niste produžili. Zašto?

– A ne, to nije točno. Uoči utakmice u Salzburgu rekao sam klupskim čelnicima da odlazim nakon tog dvoboja, jer sam imao kvalitetnu službenu ponudu jednoga kluba. Dodao sam i da sigurno ulazimo u Ligu prvaka! Tako je i bilo, a nakon utakmice opet sam razgovarao s vodećim ljudima kluba i dogovorili smo da ću ipak ostati do kraja ugovora, koji smo tada malo poboljšali. Eto, to je sva istina, a o produženju ugovora još nismo razgovarali.

Zanimljivo je da ste najbolje utakmice u Dinamu odigrali u vrijeme posta, u vrijeme ramazana.

– Sve je to stvar volje, ako ste mentalno jaki, onda vam ništa neće biti teško, Bog vam daje snagu u tim trenucima.

Nije lako, ne pijem vodu i ništa ne jedem tijekom dana, ali moje veliko srce i snažna volja sve to nadomjeste! I svakako moram istaknuti da mi je Dinamo pomagao u tim trenucima, klub je stao uz mene. Ima klubova koji zabranjuju igračima post za vrijeme ramazana, a ja sam se u Dinamu u to vrijeme osjećao kao da sam u Alžiru, kao da se tih dana svi pridržavaju mojih vjerskih načela – zaključio je Soudani.

Hrvatski je težak, ali naučio sam ga bez učitelja

Otkrio nam je Soudani kamo će na odmor.

– Najprije ću posjetiti obitelj u Alžiru, a onda ću u Francusku, u Pariz, možda i u Portugal... Željno čekam taj odmor, jesen je doista bila naporna i iscrpljujuća.

Dobro govorite hrvatski jezik, jeste li imali učitelja?

– Ne, učio sam ga u razgovoru sa suigračima u svlačionici. Nije lak jezik, ali sličan je kod nekih potankosti arapskom jeziku, posebno kod palatala, pa mi je to olakšalo učenje u ove tri i pol zagrebačke godine.

Kako vam se sviđa Zagreb u adventsko vrijeme?

– Zagreb je uvijek prekrasan, moja je majka zaljubljena u ovaj grad! Brat je sad kod mene i kaže mi je da je ovih dana centar grada neopisivo lijep. Ovoga ću tjedna i ja malo obići ukrašeni centar, u Zagrebu mi je sjajno i zavolio sam ovaj grad – kaže Soudani. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije