Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska - Kosovo

Blago Anti! Ima jedanaest igrača teških 223 milijuna eura

Kosovo - Hrvatska
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/9
02.09.2017.
u 12:06

Ovo je posljednja utakmica hrvatske reprezentacije u Zagrebu u ovom ciklusu. Na oproštajki očekujemo spektakularnu izvedbu. Susret Hrvatske i Kosova igra se u 20.45 sati u Maksimiru

Fenomenologija oko najslabijega domaćeg kvalifikacijskoga ogleda u ovome ciklusu, neatraktivnog za publiku i ne pretjerano stimulirajućega za naše reprezentativce, nudi nam niz zanimljivih aspekata. Primjerice, teško se prisjetiti kada je neki hrvatski nogometni izbornik, zbrajajući tržišne vrijednosti naših igrača po Transfermarktu, raspolagao jedanaestoricom teškom čak 223 milijuna eura!

Još zanimljiviji je podatak koji je prošao pomalo nezapaženo, kako po njemačkom Transfermarktu, web-portalu specijaliziranome za zbivanja na tržištu nogometaša, Luka Modrić s 40 milijuna eura više nije najvrjedniji hrvatski nogometaš. Pretekao ga je Ivan Rakitić s vrijednošću od 45 milijuna eura!

U svjetlu Modrićevih briljantnih izvedbi u Realu pa i činjenice da je upravo izabran za najboljega vezista Lige prvaka, mnogi će vjerojatno posumnjati u kompetencije i vjerodostojnost Transfermarktova stručnoga stožera pitajući se po kojim je to kriterijima Luki pala tržišna vrijednost. Kao jedino logično objašnjenje nameće se – biologija. Naime, Modrić će za sedam dana napuniti 32 godine i tri je godine stariji od svoga dokapetana u reprezentaciji, Barcine zvijezde Ivana Rakitića.

Ne bude li izbornik Ante Čačić ponovno sentimentalan prema svome mezimcu Josipu Pivariću, čiji šavovi na glavi izgledaju zastrašujuće, mjesto u megamomčadi vatrenih trebao bi zauzeti i jedan nogometaš iz Prve hrvatske nogometne lige, Osijekov branič Borna Barišić. Pa i njegova pojava u prvih 11 bila bi svojevrsna posebnost te utakmice.

Uskoro Lukina stotka

Naime, od svih nogometnih celebrityja rođenih u Osijeku (Šuker, Cvitanović, Vranješ, Babić, Bjelica...), do sada je samo jedan igrač bijelo-plavih zaigrao u službenoj natjecateljskoj utakmici za Hrvatsku: Petar Krpan na SP-u 1998. u Francuskoj!

Na žalost, utakmica s Kosovarima neočekivano je dobila i jednu novu dimenziju, postavši opterećena jednim osječkim sudskim procesom, koji s potporom reprezentaciji i ne bi trebao imati dodirnih točaka. Kapetanu Luki Modriću utakmica protiv Kosova bit će 98. u nacionalnom dresu i kao jedna od najvećih zvijezda europskog nogometa zaslužuje samo ovacije maksimirske publike.

Ovo je ionako posljednja utakmica Hrvatske u Zagrebu u ovome ciklusu, a bude li sve po planu, Luka Modrić će stoti nastup za vatrene upisati upravo tamo gdje je pod istragom DORH-a, ali i gdje je reprezentacija uvijek imala najtopliji doček – u Osijeku, protiv Finske 4. listopada.

U fokusu će opet biti i uvijek požrtvovni, goropadni jurišnik Mario Mandžukić, autor najljepšega pogotka Lige prvaka u prošloj sezoni, ali i dužnik maksimirskoj publici. Mandžin posljednji pogodak u ovoj areni datira još od 19. studenoga 2013. godine, kada smo u dodatnim kvalifikacijama za SP svladali Island 2:0.

Kosovari su, inače, Marijeva mušterija jer im je prošle jeseni u Skadru utrpao tri komada. Samo jedan pogodak u mreži gostiju i Mandžukić će dosegnuti brojku od 30 pogodaka za Hrvatsku i preskočiti Eduarda da Silvu za jedan gol na vječnoj tablici strijelaca.

Crni rujan vatrenih

Idemo dalje: Kosovo je zapravo idealam suparnik za prekid crne serije rujanskih neuspjeha hrvatske reprezentacije. U tu kategoriju svrstavamo i Čačićevih 1:1 s Turcima prošle godine, dok je godinu prije u rujnu, nakon remija u Bakuu (1:1) i poraza od Norvežana u Oslu (0:2), bio smijenjen izbornik Niko Kovač.

Ni njegov pretodnik Igor Štimac nije bio rujanski sretnik, jer je 2012. godine remizirao s Belgijom (1:1), a godinu kasnije i sa Srbijom (1:1).

Ne pobijedi li Čačić, u zagrijavanju za Tursku, nekim čudom Kosovare u Zagrebu, plasman u Rusiju doći će pod veliki znak pitanja, kao i nastavak izbornikova mandata. Jer, već 6. rujna u turskom Eskisehiru čeka nas stari lisac Lucescu...

Na kraju, da ne bismo baš potpuno obezvrijedili današnjega suparnika, upozorit ćemo na jednu nezgodu iz Dinamove povijesti. Kosovari su jednom u Maksimiru već zapaprili favoriziranim domaćinima. Bilo je to 4. listopada 1987. godine kada je Priština šokirala Ćirin Dinamo u Zagrebu pobjedom 2:1! Jedini strijelac za plave bio je Mandžin menadžer Ivan Cvjetković...

Komentara 22

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
12:15 02.09.2017.

Moze i ovako: Jao igracima teskima 223 milijuna eura imaju Antu.

DH
dalibor.hren
13:55 02.09.2017.

Bilo bi dobro kad bismo mogli reči: "Blago nogometašima, imaju pravog izbornika!"

MN
Mnd7779
17:05 02.09.2017.

idemo prvaci svijeta,dragi ljudi.IDEMO HRVATSKA,MODRIĆU pusti priče,narod je uz tebe. boljeg nećemo nikad imati,barem dok ja żivim,pusti šupke,i zviżduke vidi nas Mozart nogometa,moja te djeca vole,kralju Hrvatski za uvijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije