Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMLJELI GA NA DEBIJU

Bivši vatreni se prisjeća: Ja sam jedini koji je bio brži od Cristiana

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
17.11.2020.
u 07:00

– Bez imalo pretjerivanja, mi smo ih u toj utakmici samljeli. Pazite, Soldo je bio 35-godišnjak koji se hrabro i bez teškoća hrvao s jednim Royem Keaneom, a znate kakva je on životinja bio u fizičkom smislu. Jednostavno, bili smo toliko napunjeni snagom da smo se mogli nositi i s najjačima na svijetu – tvrdi Vranješ

Dok je bio igrač lisabonskog Sportinga, kapetan Portugala Cristiano Ronaldo nije se na terenu sučelio ni s jednim hrvatskim nogometašem. Tek kad se CR7 u ljeto 2003. godine preselio u Manchester United, dogodio se prvi hrvatski krampon na najslavnijim portugalskim nogama. Njihov vlasnik bio je Osječanin Jurica Vranješ, u utakmici Lige prvaka Stuttgart – Manchester United odigranoj 1. listopada 2003. godine.

Pokazali smo Jurici Vranješu fotografiju na kojoj grabi ispred mlađahnoga Cristiana. Nasmijao se od srca....

– Ja sam jedini nogometaš koji je bio brži od Ronalda. Ta fotografija bila je svojedobno objavljena i na stranici Nogometne ikone, uz potpis “E, moj Kiki” – priča sjajno raspoloženi Vranješ, danas 40-godišnjak, igrač s 26 nastupa za Hrvatsku.

Sjećate li se svoga nastupa protiv Cristiana?

– Kako se ne bih sjećao! U toj utakmici slavili smo 2:1 protiv jedne od najjačih europskih momčadi tog vremena i ta je utakmica uvrštena među tri najveće u povijesti Stuttgarta. Cristianu Ronaldu bio je to prvi nastup u Ligi prvaka, a uz mene za Stuttgart je nastupio i Zvonimir Soldo – prisjeća se Jurica.

Lahm, Hleb, Kuranyi...

U dresu Stuttgarta tada su igrali i Phlipp Lahm, Hleb, Heldt, Kuranyi..., dok je Manchester imao megamomčad s Fergusonom na klupi: Rio Ferdinand, Roy Keane, braća Neville, Scholes, Giggs, Van Nistelrooij, Forlan...

– Naša priprema za tu utakmicu bila je vrhunska. Trener nam je bio Felix Magath, nogometni luđak, vrhunski stručnjak koji je u pripremama od nas napravio nevjerojatno moćan stroj. Bili smo tako fizički pripremljeni da smo bez problema mogli odigrati dvije utakmice zaredom. Gazili smo sve pred sobom, naš vratar Hildebrand u prvih devet kola Bundeslige nije primio pogodak, što je i danas rekord – pripovijeda Vranješ.

Jeste li u tom trenutku bili čuli za Cristiana Ronalda?

– Znali su tada svi za njega, Europa je brujala o tom 18-godišnjaku, kao što je i naš trener Magath znao sve o njemu. Ja sam u toj utakmici bio desni vezni, iza mene bio je desni bek Hinkel i Magath nas je bio upozorio da je taj mali paklen, nepredvidiv, munjevit, da se služi ‘biciklima’, te da samo budemo fokusirani na loptu i da ga dupliramo. Ja ne mogu reći da nas Ronaldo nije bio predriblao i koji put nam pobjegao, ali mi smo bili toliko fizički spremni da smo ga uspjeli sustizati i uvijek biti u bloku. Ne sjećam se da nam je napravio neku značajnu štetu u toj utakmici – prisjeća se Vranješ.

Strijelci za Stuttgart protiv Manchestera bili su Szabics i Kuranyi, dok su Vragovi poraz ublažili pogotkom Van Nisterlooija iz jedanaesterca. Nakon prekršaja na Ronaldu.

Ma CR7 je najveći u povijesti

– Bez imalo pretjerivanja, mi smo ih u toj utakmici samljeli. Pazite, Soldo je bio 35-godišnjak koji se hrabro i bez teškoća hrvao s jednim Royem Keaneom, a znate kakva je on životinja bio u fizičkom smislu. Jednostavno, bili smo toliko napunjeni snagom da smo se mogli nositi i s najjačima na svijetu – tvrdi Vranješ.

Gdje danas vidite 35-godišnjeg Cristiana Ronalda, je li on za vas među tri najbolja napadača današnjice?

– Ronaldo je za mene prvi napadač današnjice i najveći nogometaš u povijesti. Pazite, on ima sve: desnu i lijevu nogu, skok, brzinu, ma sve što vrhunski nogometaš treba imati, a ima i zadivljujuću “glad” za nogometom, za rekordima. Cristiano je u karijeri napravio sve, zaradio je ogroman novac i sutra se može probuditi i reći – dosta mi je nogometa, ne da mi se više. A on se svaki dan probudi s novim motivom da pobjeđuje, da bude najbolji. Takav karakter se rijetko rađa.

Mogao bi igrati do četrdesete?

– Da, evo Juventus bi ga želio prodati, a klub koji će ga kupiti neće mu dati kraći ugovor od tri-četiri godine – zaključio je Vranješ.

Komentara 7

Avatar GeniKameni
GeniKameni
10:59 17.11.2020.

Roy Keane zivotinja u fizickom smislu?! Sa svojih 1.78m visine i oko 80kg tezine, stvarno je bio impozantan! Roy Keane je bio kompleksas koji je svoju reputaciju "tough guy" gradio na dugom jeziku i vrlo cesto bezobrazno gruboj igri. Svojom idiotski grubom igrom je u velikoj mjeri zasluzan za rani kraj karijere Alf-Inge Halanda, i jos se poslije hvalio kako ga je namjerno ozlijedio iduci kramponima na njegovo koljeno! On jeste bio nezgodan protivnik na terenu, ali samo zbog svojih kompleksa koje je lijecio grubom igrom, a ne zato sto je nekome ulijevao strah u kosti svojom fizickom pojavom. Volio bih ga vidjeti u nekoj pravoj tuci... siguran sam da bi zavrsio bez svijesti na podu u roku od pet sekundi...

YO
yopi
10:03 17.11.2020.

Koja je to lopata od igraca bila.Jos je i vrhunsku karijeru imao

Avatar patkovic
patkovic
07:46 17.11.2020.

nije nas predriblao i pobjegao a - na njemu napravljen penal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije