Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNI TIM VEČERNJAKA

Bivši izbornici: Rakitić neka bude šef, u igru ide Vukojević

Ivan Rakitić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.06.2014.
u 13:30

– Ključni igrač treba biti Rakitić, on od Modrića mora preuzeti dirigentsku palicu, a u momčad bih ubacio Vukojevića. On će donijeti čvrstinu, zaustaviti prodore kroz sredinu – kazao je Kranjčar.

Stručni tim Večernjeg lista sastavljen od bivših izbornika ponudio je svoje usluge Niki Kovaču. U momčad se vraća Mario Mandžukić, ali kako stvari stoje, neće biti Luke Modrića. Jedan adut smo dobili, drugog gubimo. To Lukino stopalo još uvijek je bolno. Miroslav Ćiro Blažević, najveći od najvećih, oduševljen je Kovačevim postavljanjem igre protiv Brazila.

Strah u glavama

– Vidio sam sustav, za mene je Niko Kovač položio ispit. I protiv Kameruna treba igrati u tri bloka, ne dati Kameruncima oko otvoriti. Jeste vidjeli Brazilce, morali su igrati samo u zadnjoj liniji. Golove smo mogli braniti, vidio sam totalnu nemoć Brazila. Još mi nedostaje vidjeti Kovačićev osjećaj u promjeni igrača. Ulaskom Mandžukića u igru dobili smo igrača koji ide u oba pravca, on je po tome najobdareniji igrač na svijetu. A tko umjesto Modrića? Moj odgovor je jednostavan, samo Mandžukić. Pa, neka jurnu on, Olić i Jelavić, da vidim te Kamerunce. Ono što sam vidio u utakmici Kameruna protiv Meksika sugerira mi da moraju dobiti pet komada – kaže Blažević.

Tako smatra Ćiro, čovjek koji je Hrvatskoj priskrbio treće mjesto na svijetu. Stanko Poklepović, još jedan vrstan strateg, kojem je nogomet doručak, ručak i večera, ima svoj stav. On bi svakako stavio u momčad Ognjena Vukojevića.

– Kod nas se sad miješaju dvije stvari. Protiv Brazila imali smo lažno samopouzdanje, koje nas je zakočilo. A sada se javlja strah, u glavama igrača je misao “što ako ne prođemo dalje”. Naravno, to oni ne pokazuju, ali taj strah je u njima. To je važnije od svih promjena. Velika je stvar ulazak Mandžukića, on je jedna od naših ključnih figura. S njim u igri dobivamo trkačku mogućnost, ali i opasnost za protivnička vrata. On je igrač tipa “tamo i ovamo”. Moramo imati dominaciju, to nam je nedostajalo protiv Brazila. Uvjeren sam da je stožer sve to vidio, da ćemo premostiti probleme i da ćemo pobijediti Kamerun. Ako Modrić ne bude mogao igrati, tu je Vukojević koji može unijeti toliko potrebnu čvrstinu. On može dati onaj prvi brzi pas prema igračima, koji daju završni pas, a to bi u prvom redu trebao biti Rakitić. Bitno je da se ofenzivnoj igri priključi i Srna, baš ta igra prema naprijed njegova je prepoznatljivost. U cijeloj igri mora se znati tko otima, tko prima, tko dodaje i tko završava, a to nisam vidio protiv Brazila. I da, vrijeme je za Sammira, Kovačić nije pružio ono što se od njega očekivalo – poručio je Poklepović.

Svoju viziju dao nam je i Otto Barić, izbornik Hrvatske s prvenstva Europe 2004. godine u Portugalu. Barić se nada Modriću.

– Treba nam Modrić, a ako ne bude mogao, onda u igru mora Vukojević. Ma, on je trebao igrati i u prvoj utakmici. Protiv Brazila smo imali premalo inicijative, nitko nije želio prihvatiti igru. Ta inicijativa u igri je ključna, kad se igra za Hrvatsku, onda igrač mora nešto donijeti, pridonijeti, svi igrači moraju dati najmanje 30 posto više nego protiv Brazila ako želimo pobijediti Kamerun. Puno se pričalo o suđenju, Japanac nam je dobrodošao za prikrivanje naših slabosti. Velika je stvar što nam se vraća Mandžukić, ali nije dovoljno samo to što se zove Mandžukić. Ako ostane sam u napadu, a vezni budu daleko, onda će i Mandžukić biti slab. U igru treba i Eduardo, ako ne on, onda Sammir. Ne znam zbog čega je Kovač vodio Eduarda, njegove realizatorske sposobnosti moraju biti iskorištene – smatra Barić.

Vukojevićeva čvrstina

Zlatko Cico Kranjčar trenutačno je u Iranu, ali prati svaki korak naših reprezentativaca.

– Povratkom Mandžukića puno dobivamo u oba smjera, i u obrani i u napadu, u odgovornosti u igri. U odnosu na Kamerun mi smo iskusniji, bolji... Ključni igrač treba biti Rakitić, on od Modrića mora preuzeti dirigentsku palicu, a u momčad bih ubacio Vukojevića. On će donijeti čvrstinu, zaustaviti prodore kroz sredinu – kazao je Kranjčar.

>> Kako bez Modrića? Vukojević i Sammir donose defenzivu i ofenzivu, a to nam treba

Komentara 27

AU
aufwiedersehen
14:23 16.06.2014.

bivši izbornici su imali svoju priliku, a da su bili kvalitetni i uspješni ne bi bili bivši

KO
kontrasvegaisvakoga
14:12 16.06.2014.

meni se čini da je puno veći dobitak za nas što neće igrati jelavić, nego gubitak što neće igrati modrić.

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
14:01 16.06.2014.

Pustite Niku neka radi svoj posao a vi ostali zacepite, svi bi da sole pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije