Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRAO JE POD NJIM

Bišćan kao Dalićev nasljednik? Jedna legenda misli da je sjajan za to mjesto

19.11.2020.
u 07:00

A kakav to Euro očekuje naše? Domaćini su Mađarska i Slovenija, nastupit će 16 momčadi podijeljenih u četiri skupine, a igrat će se u dva termina!

Kroz ušicu igle, nakon velike drame, ali posve zasluženo mladi vatreni plasirali su se na Euro 2021. godine. Izabranici Igora Bišćana tako su postali tek četvrta generacija koja je izborila plasman na Europsko prvenstvo do 21 godine, na završnoj smo smotri dosad bili samo 2000., 2004. i 2019.

Igrao na Euru mladih 2000.

Šemper, Sosa, Šutalo, Gvardiol, Bradarić, Moro, Ivanušec, Majer, Brekalo, Kulenović i ostali članovi ove sjajne generacije svaki su dali svoj doprinos, ali trener koji ih je sve posložio, i to nakon uvodnog poraza od Škotske, je Igor Bišćan. Čovjek koji u svojoj trenerskoj karijeri doslovno sve što dotakne pretvara u zlato. Jer, u četiri godine koliko se bavi tim poslom još nema ni jedan neuspjeh. Kao početnik 2016. preuzeo je Rudeš i doveo ga u Prvu HNL, iduće je sezone na klupi ljubljanske Olimpije osvojio dvostruku krunu, potom je s Rijekom osvojio Hrvatski kup pobijedivši u finalu Dinamo, a sada je postigao uspjeh i s mladom reprezentacijom.

– Trenerski rad Igora Bišćana pomno pratim i uvjerio sam se da u sebi ima nešto pobjedničko. Kao igrač je uvijek imao stav od kojeg nije odstupao, takav je i sada na klupi. U četiri-pet godina trenerske karijere praktički nije doživio neuspjeh. Od Rudeša koji je uveo u Prvu HNL, pa preko Olimpije gdje je osvojio dvostruku krunu i postao prvi i jedini stranac poslije mene koji je osvojio Slovensku ligu. Bio je uspješan i u Rijeci, a sada je ovaj uspjeh s mladom reprezentacijom došao kao šlag na tortu – rekao nam je Ivo Šušak, kojemu je baš Bišćan bio jedan od stožernih igrača u generaciji mladih vatrenih koja je 2000. godine izborila premijerni nastup na Euru.

Koje su stvari presudne za taj Bišćanov pobjednički mentalitet?

– Presudno je što on cijelu karijeru nije naučen na osrednjost. Uvijek je želio biti najbolji i igrao je za klubove poput Dinama, Liverpoola i Panathinaikosa koji su se borili za trofeje. Taj šampionski gard i iskustvo igranja za najbolje klubove mu je sigurno jako pomoglo i u trenerskoj karijeri – smatra Šušak i naglašava:

– Trenerski talent najbolje je pokazao nakon prošlotjednog nesretnog remija sa Škotskom, u kojem je prokockano vodstvo 2:0. No, nije dopustio igračima da potonu, već ih je motivirao tako da su sa 7:0 pregazili Litvu i na kraju izborili Euro. Ma ti su dečki pod Bišćanovim vodstvom pokazali superiornost nad svim suparnicima u skupini, a samo zbog raznih pehova nisu se na Euro plasirali kao pobjednici skupine.

Koliko može ova generacija na Euru iduće godine?

– Imamo jako talentiranu generaciju koja igra u ozbiljnim europskim i hrvatskim klubovima. Takvim igračima trebao je izbornik s karizmom, a Bišćan to sigurno jest. Sjećam ga se kao igrača u mladoj reprezentaciji, uvijek je poštovao autoritet izbornika, a to sada traži i od svojih igrača. Imaju dobre šanse za odličan rezultat na Euru, ali ono što je najvažnije, uvjeren sam da će iz ove generacije u budućnosti izaći 10 do 14 igrača za A-reprezentaciju. Baš poput te moje generacije s Eura 2000. godine, za koju su tada igrali Pletikosa, Bišćan, Tudor, Balaban, Šerić, Leko, Mikić, Šokota... – kaže Šušak.

Zanimljivo, malo je nedostajalo da Bišćan ne postane izbornik mlade reprezentacije. Nakon rastanka s Rijekom je tek iz druge prihvatio ponudu HNS-a. I to zahvaljujući inzistiranju predsjednika HNS-a Davora Šukera.

– Bilo je onih koji su Šukeru gurali neka druga rješenja za klupu mlade reprezentacije, ali on je prepoznao Bišćana kao bivšeg reprezentativca, kao trenera s gardom i inzistirao je na njemu kao idealnom rješenju. Vjerujem da Bišćan može do velikog rezultata na Euru mladih, a uvjeren sam da će jednog dana sjesti i na klupu A-reprezentacije. On je predodređen za to svojim talentom i voljom za radom – zaključio je Šušak.

Povratak u sretnu Ljubljanu?

A kakav to Euro očekuje naše? Domaćini su Mađarska i Slovenija, nastupit će 16 momčadi podijeljenih u četiri skupine, a igrat će se u dva termina! Trebalo se igrati u lipnju iduće godine, no zbog toga što će se 2021. igrati seniorski Euro, u lipnju će se igrati samo završnica.

Prvi će se dio Eura, odnosno utakmice u skupinama (ždrijeb je 10. prosinca u Nyonu), igrati od 24. do 31. ožujka, a četvrtfinale, polufinale i finale od 31. svibnja do 6. lipnja. Finale je 6. lipnja u Ljubljani. Možda i s Hrvatskom kao finalistom. A Bišćan zna kako je to osvajati trenerske trofeje u Ljubljani, uspjelo mu je to s Olimpijom.

Ključne riječi

Komentara 20

ST
Starotopoljanin
08:13 19.11.2020.

Svaka cast biscanu, ali bjelica je bolji poslije. Odlaska dalica. Ima jako dobru motivaciju i osjecaj za pobjedu.

Avatar MracnaIstina
MracnaIstina
17:55 19.11.2020.

Trener - trener - trener!

RO
rokoxy1
20:11 19.11.2020.

Ja mislim da Biscan ok, ali treba mu jos Rutine i iskistav ali da njegovo vrijeme dolazi to je sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije