Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV IVKOVIĆ

Bio je vratar Dinama i Zvezde, a Maradoni je 'skinuo' dva penala: Od tih obrana se ne živi

Tomislav Ivković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
27.04.2020.
u 17:44

Možda će ispasti smiješno, ali svaki put sam znao kamo će Maradona šutirati. Nakon SP-a u Italiji nikad se nismo sreli kako bismo popričali o tim jedanaestercima, ali je jedan od njih spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi - kaže Ivković

Tomislav Ivković nakon 11 mjeseci stanke ponovo je sjeo na klupu jednog hrvatskog nogometnog prvoligaša. Od ponedjeljka vodi treninge Intera iz Zaprešića.

– Netko će reći da sam uzeo vrući krumpir u ruke. Da nije tako, ne bih ni došao. Znam da me čeka težak i zahtjevan posao, ali ne bojim se. Kako sam već dugo vremena u HNL-u, dobro poznajem većinu igrača Intera. Problem će biti što Zaprešićani imaju velik broj stranaca koji po dolasku moraju u dvotjednu izolaciju.

Oni igrači koji su krenuli u ponedjeljak bit će u određenoj prednosti nad strancima koji će u kratko vrijeme morati uhvatiti priključak – istaknuo je Ivković.

Portugal druga domovina

Inter mu je peti hrvatski prvoligaš nakon Međimurja, Lokomotive, Slaven Belupa i Rudeša.

– Da, uskoro će godinu dana kako nisam sjeo na klupu. Za to vrijeme gledao sam puno utakmica, gledao sam preko YouTubea puno treninga Guardiole, Kloppa, Simeonea. Dvaput dnevno šećem Maksimirom sa psom, boksericom – kaže Tomislav.

Kao dječak igrao je sve ekipne sportove, nogomet, košarku, rukomet, odbojku.

– Bio sam dobar košarkaš pa me zvala Lokomotiva koja je sedamdesetih bila jaka. Tada je u njoj igrao “brko” Nikola Plećaš. Na kraju sam se odluči za svoju prvu sportsku ljubav – nogomet. U Dinamu sam od 11. godine, a za prvu momčad branio sam od 1978. do 1982. godine – istaknuo je.

S Dinamom je osvojio kup 1980. godine, ali i prvenstvo Jugoslavije 1982. godine...

– Te godine bio sam na odsluženju vojnog roka i došao sam tek na drugi dio prvenstva. Kako nisam branio ni minutu, ne smatram da sam dio ekipe koja je osvojila naslov – rekao je Tomislav.

Nakon osvojenog naslova otišli ste u Dinamo, ali vinkovački. Zašto?

Ne bih o tome zašto nisam ostao u Dinamu. To je za mene prošlost i točka – naglasio je.

Iz Vinkovaca odlazi na vrata Crvene zvezde s kojom osvaja kup i prvenstvo 1984. godine. Inozemnu karijeru gradio je u Austriji (Tirol, Wiener Sportklub), Belgiji (Genk) i Portugalu (Sporting, Estoril, Setubal, Belenenses, Estrela).

– Portugal je moja druga domovina. Tamo sam stekao jako puno prijatelja s kojima se često čujem. Prije sam često i odlazio u Portugal, a s obzirom na ovu situaciju s koronavirusom, ne znam kada ću opet na put – kaže Ivković.

U Sportingu je upoznao Josea Mourinha...

– On je bio prevoditelj Bobbyju Robsonu kada je ovaj bio trener Sportinga. Ostao sam dobar s Mourinhom, kad se god vidimo, lijepo se napričamo. Inače se ne čujemo. Mislim da smo se zadnji put vidjeli kad je bio trener Reala.

Bili ste na Igrama u Moskvi i Los Angelesu?

– Da, bili smo treći u Moskvi i četvrti u Los Angelesu. Mogu se pohvaliti da sam bio na jedinim Igrama u povijesti na kojima zbog bojkota nisu nastupale prvo zapadne zemlje, a onda istočne. Na Igrama 1980. godine skupinu i četvrtfinale igrali smo u Minsku, a tek smo na polufinale došli u Moskvu.

I četiri godine kasnije nismo bili s ostalim sportašima u olimpijskom selu u Los Angelesu. Skupinu smo igrali u Annapolisu, četvrtfinale i završnicu u Pasadeni – sjeća se Ivković.

Dakle, Los Angeles nije ni vidio, Annapolis je na istočnoj, a Pasadena na zapadnoj obali SAD-a pa je putovanje između prvog i drugog kruga bilo dugačko i naporno. I dok je 1984. osvojio broncu, šest godina kasnije na Svjetskom prvenstvu polufinale je izmaklo zbog jedanaesteraca.

Bio sam vratar napadač

– Svi pamte moj obranjeni jedanaesterac Maradoni, a vjerujte mi, sve bih dao da ga nisam obranio i da smo prošli u polufinale. Te iste sezone obranio sam mu jedanaesterac u Kupu Uefe kada su igrali moj Sporting i njegov Napoli. Na toj utakmici kladio sam se s njim da ću mu obraniti. I dobio sam okladu.

Možda će ispasti smiješno, ali svaki put sam znao kamo će Maradona šutirati. Nakon SP-a u Italiji nikad se nismo sreli kako bismo popričali o tim jedanaestercima, ali je jedan od njih spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi. Moram na kraju reći da se od tih obranjenih jedanaesteraca Maradoni ne živi – rekao je Ivković.

I sami ste izvodili kaznene udarce?

– Nije me bilo strah. Zabio sam tako pogodak s bijele točke za Dinamo protiv Borca i u raspucavanju jednom protiv Partizana. Ja sam vam bio vratar napadač – zaključio je Ivković.

>>> Pogledajte poruku Luke Modrića

Komentara 1

Avatar Idler
Idler
18:24 27.04.2020.

...šutirati ??? Kaj si se opće vrnul iz Zvezde ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije