Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pred 2,7 milijuna ljudi

Bilić: Mislio sam da su svi protiv mene

Slaven Bilić
Reuters
22.02.2010.
u 19:37

U nedjelju navečer izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić bio je gost BBC-a, sudjelovao je u iznimno gledanoj emisiji “Match of the day 2” koju vode Adrian Chiles, najugledniji BBC-ov novinar, te Alan Hansen, voditelj i bivši Liverpoolov nogometaš.

Emisija je načelno posvećena aktualnom kolu Premier lige, no tema razgovora ovisi i o gostima. Bilić je odgovarao na brojna Chilesova i Hansenova pitanja u tih 70 minuta, bio je to najgledaniji Bilićev intervju ikad! Emisiju je, naime, gledalo 2,7 milijuna ljudi. Prenosimo dijelove razgovora...

Bravo Kaliniću i Modriću

BBC: Nikola Kalinić odigrao je izvrsnu utakmicu za Blackburn, igra sve bolje. Što mislite o njemu?

– Kalinić je silno nadaren i vjerujem da će za dvije godine biti jedan od najboljih i najvažnijih igrača Premier lige! U krugu je hrvatskih reprezentativaca i logično je da od njega mnogo očekujemo. On će sigurno napredovati u Engleskoj i o njemu će se još mnogo čuti.

BBC: Luka Modrić bio je na terenu samo 20-ak minuta, a uzdrmao je vratnicu i asistirao Pavljučenku za pogodak protiv Wigana u gostima. Nije mu smetao čak ni užasan, blatnjav teren...

– Luki ništa ne može smetati. Usput, Luka je navikao igrati po tako lošem terenu. Nemojte zaboraviti da je prvu seniorsku sezonu odradio u Bosni i Hercegovini, igrao je za Zrinjski iz Mostara. A ondje travnjaci baš i nisu tako dobri kao u Engleskoj.

Ponosan i počašćen


BBC: Prije nekoliko mjeseci imali ste niz bogatih ponuda europskih klubova, međutim odlučili ste se za ostanak na izborničkoj klupi Hrvatske. Zašto?

– Jasno je da novac nije bio presudan u mojoj odluci. Biti izbornik nogometne vrste svoje zemlje velika je čast i ponosan sam što sam na tom mjestu već tri i pol godine. Odlučio sam ostati nakon što sam vidio da i dalje imam potporu javnosti. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP, mislio sam da su svi protiv mene, ali nakon nekoliko dana ankete su pokazale da imam 85-postotnu potporu javnosti! I onda sam odlučio ostati...

BBC: Donedavno ste bili nacionalni heroj, no vrlo je strmoglava staza od vrha do dna (From hero to  zero! - rekao je Chiles), vrlo lako sve možete brzo izgubiti kad ste izbornik?

– Da, to je rizik. Ali, ja sam uvijek bio spreman na rizik, i u profesionalnom i u privatnom životu. I na terenu više volim igrače koji riskiraju nego “ziheraše”.

BBC: Gotovo svi nogometni menadžeri u konačnici “polude”, postanu sasvim drukčije osobe nego što su bili na početku karijere. A dojma smo da izbornici prije “polude” od trenera u klubovima. Zašto?

– Ha, ha... Veliki je pritisak. Reprezentacija ne igra često, tek nekoliko utakmica godišnje. I ako utakmica ne završi dobro, onda se čovjek grize mjesec ili dva do nove utakmice, traži svoje pogreške, razmišlja o njima i pokušava pronaći kako ih ispraviti. A u klubu to traje vrlo kratko, svaka tri dana je nova utakmica i jednostavno nema vremena za takvu analizu koja odnosi živce – smatra Bilić.

Španjolska ili Brazil osvojit će Južnu Afriku

 BBC: Vaši favoriti za osvajanje SP-a?

– Španjolska i Brazil. Španjolci igraju sjajan nogomet, aktualni su europski prvaci, stvarno su jaki. A Brazil je uvijek – Brazil! Vjerujem da će novi svjetski prvak biti jedna od tih dviju reprezentacija.

BBC: Koga biste još uvrstili u krug favorita?

– Tu su svakako Engleska, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Italija, Argentina... Ima dosta jakih i podjednakih momčadi, ali vjerujem da Španjolska i Brazil ipak malo odskaču – rekao je Bilić.

BBC: Ocijenite nam englesku reprezentaciju.

– Vrlo jaka momčad. Rooney je možda i najbolji svjetski napadač.

BBC: Ali, naša reprezentacija nema dobrog vratara...

– To je problem.

Kakva su sjećanja na težak poraz 1:5 na Wembleyju?

– Kao što Engleska nije imala sreće s ozlijeđenim i suspendiranim igračima kad smo ih pobijedili 3:2, tako ni mi nismo bili u najboljem stanju prije te utakmice. Nije bilo Ćorluke, Modrića, Eduardo se tek vratio nakon ozljede... Engleska je igrala sjajno, mi smo podbacili i gorka su moja sjećanja na taj dvoboj – kaže Bilić.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
00:41 23.02.2010.

Alan Hansen nije voditelj emisije ,vec gost komentator,kao sto je u Nedelju bio i Bilic,Adrijan je voditelj Nedeljom ,dok je Subotom Lineker

LU
luena
22:46 23.02.2010.

Ne samo izbornik,i trener kluba nije nikad siguran... Jedna losa sezona,a mozda ni toliko i lete.....BBC tvornica *ra*** i lazi. Dvom ne *aki.

DE
derin
20:00 22.02.2010.

BTW: Je li napomenuo englezima kako jedino u maksimiru ima teren za igrati nogomet HRVATSKOJ, nema ga čak ni osijek, ni split, ni rijeka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije