Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Braća Sinković mijenjaju disciplinu

Bili smo dugo na vrhu, ali sada svjesno krećemo s dna

16.11.2016., Zagreb - Braca Martin i Valent Sinkovic napustaju veslanje u dvojcu na parice  i nastavljaju karijeru u novoj disciplini dvojcu bez kormilara.             Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/10
17.11.2016.
u 14:01

Dvojica najboljih hrvatskih veslača, braća Valent i Martin Sinković, jučer su krenula Redgraveovim putem. Olimpijske medalje iz četverca i dvojca na pariće već imaju u kolekciji, a od jučer su i službeno ponovo promijenili disciplinu te će se natjecati u dvojcu bez kormilara

Samo je jedan veslač u povijesti osvajao olimpijske medalje u tri različite discipline. Bio je to Sir Steve Redgrave, legendarni Britanac koji je osvajao zlata u četvercu s kormilarom i bez njega te u dvojcu bez kormilara.

A dvojica najboljih hrvatskih veslača, braća Valent i Martin Sinković, jučer su krenula Redgraveovim putem. Olimpijske medalje iz četverca i dvojca na pariće već imaju u kolekciji, a od jučer su i službeno ponovo promijenili disciplinu te će se natjecati u dvojcu bez kormilara.

– Koliko se god promjena činila malom, ustvari je velika jer odbacujemo dva vesla. No, trebao nam je novi izazov, zasitili smo se uspjeha i dominacije u dvojcu na pariće – rekao je Martin Sinković, a njegov brat Valent dodao:

– Nije to bila laka odluka, jer iz nečega u čemu smo bili najbolji na svijetu, prelazimo u nešto nepoznato. S krova svijeta opet idemo na početak, krećemo sa dna, ali to nam je izazov. Posljednje tri godine bili smo lovina, a sada ćemo postati lovci.

Trener braće Sinković, Nikola Bralić, također je sretan zbog promjene discipline.

– Treniramo novu disciplinu posljednjih sedam dana i dečki pokazuju entuzijazam kao da su prvi put primili vesla u ruku. Tome se veselim. Sada imaju što učiti, to im je zanimljivo. A samim time i meni je lakše. U dvojcu na pariće praktički smo došli do savršenstva, već je i Martinu i Valentu postalo zamorno slušati moje primjedbe, jer mogli smo nešto poboljšati samo za milimetar. A u ovoj disciplini možemo poboljšati zaveslaj i za 10 centimetara – slikovit je bio Bralić.

Braća Sinković prelaze u disciplinu u kojoj Novozelanđani Eric Murray i Hamish Bond nisu izgubili utrku već osam godina.

– Kod njih je zbog toga došlo do zasićenja, mislili su promijeniti disciplinu, no kada sam im rekao da prelazimo u njihovu, poručili su da bi im to sada mogao biti motiv da i oni u njoj ostanu – otkrio je Valent.

Dok braća Sinković imaju jako malo iskustva u dvojcu bez kormilara, Bralić ga ima jako puno.

– S Banovićem i Saragom sam svojedobno bio šesti na Olimpijskim igrama, a sa Saragom i Martinovom brončani na Svjetskom prvenstvu, te osmi na Olimpijskim igrama. Također, Saraga i Martinov 15 su godina bili rekorderi u Svjetskom kupu – otkrio je Bralić.

A što ako plan s promjenom ne uspije?

– Ako vidimo da nam ne ide, uvijek se možemo već do Svjetskog prvenstva u rujnu vratiti u dvojac na pariće. No, uvjeren sam da će dečki i u ovoj disciplini biti sjajni – poručio je Bralić, a dečki su dodali:

– Ne bi bio kraj svijeta da izgubimo utrku, ali ne želimo to doživjeti...

Najbolji veslački trener svijeta objasnio je i koje su to ključne promjene između dvojca na pariće i dvojca bez kormilara:

– Najviše se mijenja tehnika veslanja. Također, Valent i Martin trebat će biti puno usklađeniji. Čamac će pak biti puno nestabilniji. Promijenit ćemo i rad na snazi, vraćamo se na klasične utege, nećemo više koristiti sprave i cross-fit. Trening izdržljivosti ostat će isti, radit ćemo na biciklu, ići i dalje na skijaško trčanje, a odnedavno smo u trening izdržljivosti uključili i kajak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije