Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor za VL

Bijač osim silovitih udaraca grčkih vaterpolista, nedavno obranio i diplomski rad

storyeditor/2022-08-31/bijac.jpg
Marko Lukunic/PIXSELL
05.09.2022.
u 23:10

Da nismo bili prvi u skupini, čekao bi nas Izrael, koji nije težak suparnik, ali bismo potom u četvrtfinalu naletjeli na Španjolsku, prvog favorita za zlato. Ovako smo taj put prepustili Grcima, a mi bismo se (tek) u polufinalu trebali sučeliti s puno prihvatljivijim Talijanima.

U razgovoru za Večernji list Mile Smodlaka, trener Jadrana i izbornik hrvatske reprezentacije vaterpolista do 19 godina, koja se ovih dana u Splitu priprema za EP u Podgorici (od 18. do 25. rujna) rekao je jednu pamtljivu rečenicu:

- Bitno je da je naš vratar Marko Bijač napokon na onoj razini na kojoj je bio na SP-u u Budimpešti, ali onom iz 2017. godine - kazao je Mile.

Bio je na vjetrometini

I doista, Marko Bijač (31) u utakmici s Grčkom podsjetio je na svoja najbolja izdanja, s 12 bravuroznih obrana spasio nas je neugodnog poraza, poraza koji bi nam odnio prvo mjesto u skupini i prebacio nas na daleko teži kolosijek koji vodi do medalje. On najprije (dok su naši napadači 18 minuta tražili načina da napokon probiju njegovog grčkog kolegu) nije dopustio da Grci pobjegnu u vodstvo veće od dva pogotka razlike (na poluvremenu je bilo 2:0 za Grke), a na kraju je sačuvao taj za nas dragocjeni bod (završilo je 5:5) koji je hrvatskoj vrsti omogućio da jučer, na dan osmine finala bude slobodna.

Bijač o tome kaže:

- Bila je to za nas iznimno teška utakmica. Nastavili smo sjajan obrambeni niz, nakon Francuske, sad i protiv Grčke, ali nažalost nismo uspijevali pronaći rješenje za pokretljivu grčku zonu. Na kraju, možemo biti zadovoljni rezultatom, a još više ostvarenim ciljem. Osvojili smo prvo mjesto u skupini i izravno se plasirali u četvrtfinale. Čestitke suigračima, a hvala navijačima! Bilo je prekrasno te večeri u do kraja ispunjenoj Spaladium Areni - istaknuo je Bijač koji već nekoliko godina brani za grčki Olympiakos, pa dobro poznaje grčke igrače što mu je, kaže, uveliko pomoglo u pripremi za utakmicu koja se pretvorila u mali vaterpolski rat.

Grčki vratar Konstantinos Limarakis također je bio odličan, čak je imao i jednu obranu više od Bijača (13), ali mišljenja smo da je Bijač bio na većoj vjetrometini i da je branio teže udarce.

- Čestitke mom kolegi na drugoj strani. Uistinu je bio sjajan. Ali to me ne iznenađuje jer je Limarakis odličan golman, kad ima svoj dan zna pružiti nevjerojatne partije. Grci imaju odlične vratare, Zerdevas je ozlijeđen, ali je i Tzortzatos odlično branio na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti - kaže Marko koji je nedavno obranio i nešto izvan vode, diplomski rad na Visokoj školi Aspiri u Splitu, u studijskom programu sportskog menadžmenta.

Zar je itko sumnjao da će i to obraniti ako se zna da je tema diplomskog rada bila: "Pripreme vaterpolske reprezentacije za nastup na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine". A zna se da je Bijač i u Riju briljirao (osvojili smo srebro), posebno je bio dobar u polufinalu protiv Crne Gore kada je svojim obranama uništio samopouzdanje suparničkih igrača.

Kad smo ga upitali je li se u svom radu bavio time što je još trebalo napraviti za zlato, on je s osmijehom, ali i efektno odgovorio:

- Taj rad ćemo ostaviti za doktorat.

Zahvalivši se pri tome kondicijskom treneru hrvatske vaterpolske vrste Peri Kuterovcu na sugestijama. A Kuterovac je, podsjetimo, u Riju osvojio i srebro s veslačem Damirom Martinom, te broncu s boksačem Filipom Hrgovićem.

I otac je bio vaterpolist

Poznato je da je Markov otac Maro Bijač također bio vaterpolist, bio je Jugov kapetan, kao što je u jednom razdoblju to bio i Marko. No, sin je u trofejnom smislu nadmašio oca: svjetsko zlato (Budimpešta 2017.) i olimpijsko srebro (Rio 2016.) zasad su njegova najvrjednija postignuća. Onako visok (199 cm) i tanak (88 kg), nasmiješena dječjeg lica, mogao bi suparnike i zavarati, ali samo dok ga ne vide na djelu, na golu, gdje dugačkim rukama brani i najpreciznije udarce...

No, vratimo se EP-u u Splitu, optimizam i neka vrsta olakšanja vladaju u našem taboru jer smo tim bodom protiv Grka izbjegli osminu finala. Da nismo bili prvi u skupini, čekao bi nas Izrael, koji nije težak suparnik, ali bismo potom u četvrtfinalu naletjeli na Španjolsku, prvog favorita za zlato. Ovako smo taj put prepustili Grcima, a mi bismo se (tek) u polufinalu trebali sučeliti s puno prihvatljivijim Talijanima.

- Vjerujem kako možemo pobijediti Talijane, pa i otići do kraja, ali sad moramo isključivo razmišljati o četvrtfinalu koji nas čeka u utorak. Nikoga ne smijemo podcijeniti i treba se dobro pripremiti za tu utakmicu - naglasio je Bijač.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije