Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJU SE VIJESTI

Bianchi i četvrtu noć proveo na intenzivnoj njezi

Jules Bianchi
James Moy/Press Association/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, GP1
09.10.2014.
u 14:45

- Hoće li se pacijent osvijestiti i potpuno oporaviti ili patiti od efekata ovisi o veličini ozljede i o tome koji dio mozga je najviše ozlijeđen - rekao je Shinji Nagahiro, profesor s medicinskog fakulteta na sveučilištu Tokushima u Japanu.

Francuz Jules Bianchi (25) proveo je četvrtu noć na intenzivnoj njezi u Mie General Medical Centeru nakon što je na VN Japana udario u dizalicu te zadobio teške ozljede glave. Prošla su dva dana otkako su Julesovi roditelji preko Marussije izdali priopćenje u kojem su potvrdili da je Bianchi pretrpio difuznu aksonsku ozljedu mozga te se i dalje nalazi u kritičnom ali stabilnom stanju. FIA-in predsjednik Jean Todt naredio je direktoru utrka Charlieju Whitingu da provede istragu o točnim okolnostima nesreće.

Difuzna aksonska ozljeda je povreda cijelog mozga, a ne samo njegovog jednog dijela a uzrokovana je naglim udarcem koji rezultira pomicanjem mozga unutar lubanje zbog velikog ubrzanja ili usporavanja. Tada se javljaju oticanja koja ograničavaju protok krvi u mozak te tako čine još veću štetu. Stručnjaci kažu da šanse za potpunim oporavkom kod ovakvih tipova ozljeda, koje su česte u automobilskim nesrećama i nisu baš velike.

- Hoće li se pacijent osvijestiti i potpuno oporaviti ili patiti od efekata ovisi o veličini ozljede i o tome koji dio mozga je najviše ozlijeđen - rekao je Shinji Nagahiro, profesor s medicinskog fakulteta na sveučilištu Tokushima u Japanu.

- Neki pacijenti ostanu godinama paralizirani ležati u krevetu dok ostali mogu ići na rehabilitaciju. Liječnici moraju čekati tjednima kako bi dali prognozu.

U zadnjem priopćenju iz bolnice navodi se da će javnost biti obaviještena o novim detaljima kada to bude bilo prikladno.

Organizatori utrke u Japanu na meti su kritika. Krivi ih se što utrku nisu pomaknuli na drugi termin iako se znalo da Japanu prijeti tajfun Phanfone – ovako je ona počela u 15 sati po obilnoj kiši a završila kada je mrak počeo padati. Međutim, najvažnije pitanje je ono koje se tiče sigurnosnog automobila. Nakon nesreće Martin Brundle (potaknut vlastitim iskustvom na istom tom zavoju i u istim okolnostima) je rekao kako je puno puta upozoravao na taj problem; traktor-dizalica koji je trebao odvući Sutilov Sauber izašao je na opasno mjesto u izletnoj zoni a ne iza barijere s gumama, ali unatoč tome na stazu nije izašao sigurnosni automobil iako je ona bila vodom natopljena.

Bivši svjetski prvak Alain Prost u utorak je rekao da vozilo koje je trebalo odvući drugi bolid nije uopće trebalo biti tamo.

- Ulazak tog vozila na stazu bez sigurnosnog automobila je potpuno neprihvatljiv. To je pogreška koja se ne bi smjela ponoviti.

>> Montezemolo: Bianchi je trebao biti budućnost Ferrarija

>> Više pročitajte na GP1.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije