Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održan prvi ždrijeb

Beusan: Ne možemo pobjeći od činjenice da će suci biti ključni proljetni akteri u HNL-u

17.05.2014., Stadion Gradski vrt, Osijek - MAXtv 1. HNL, 36. kolo, NK Osijek - NK Hrvatski Dragovoljac. Sudac Bruno Maric.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
15.02.2017.
u 17:10

Povijesni ždrijeb sudaca, zatvoren za javnost, ali uz prisustvo kamera HNTV-a, izgledao je ovako: kuglice s po tri imena za svaku utakmicu (koja je odredio povjerenik Kulušić) u vazu je ubacio referent Pristovnik, cijelu operaciju nadgledali su član Izvršnog odbora HNS-a Marijan Kustić i voditelj sudačkog odjela HNS-a Ivan Košutić, a sretne dobitnike izvlačio je, naravno – Kulušić

Obnovljena tradicija ždrijeba sudaca za prvoligaške utakmice (ta praksa živjela je već od 2000. do 2004. godine) dodijelila je najvrući krumpir možda cijele proljetne polusezone – utakmicu Osijek – Rijeka, mladom sucu Mariju Zebecu iz Cestice. Nadamo se da ga se nakon vikenda, u slučaju Rijekine pobjede, ubuduće neće voditi kao suca – s cestice...

Uglavnom, povijesni ždrijeb sudaca, zatvoren za javnost, ali uz prisustvo kamera HNTV-a, izgledao je ovako: kuglice s po tri imena za svaku utakmicu (koja je odredio povjerenik Kulušić) u vazu je ubacio referent Pristovnik, cijelu operaciju nadgledali su član Izvršnog odbora HNS-a Marijan Kustić i voditelj sudačkog odjela HNS-a Ivan Košutić, a sretne dobitnike izvlačio je, naravno – Kulušić.

Savez nema mjerač termalnih vrijednosti kuglica pa ćemo vjerovati Kulušiću da ga kuglica sa Zebecovim imenom nije opekla za prste...

Dinamu i Slavenu Belupu sudit će Pejin, Križariću je dodijeljen sraz Cibalije i Intera, Pajač će voditi derbi Svetog Duje, a Strukan meč Istra 1961 – Lokomotiva.

A imamo li razloga strahovati od scenarija iz 1999. godine, kada je upravo jedna sudačka odluka presudila utrku Rijeke i Dinama, pitamo sudačkog eksperta Matea Beusana.

– Drugi dio prvenstva bit će žešći, utakmice važnije, tenzije veće... Možemo se samo nadati da suci neće utjecati na rasplet šampionske utrke, iako ne možemo pobjeći od činjenice da će oni biti ključni proljetni akteri – kaže Beusan.

Ždrijeb intrigantniji od derbija

I doista, sve što se događalo u završnici jesenskog dijela sugerira kako će sudački ždrijeb utorkom u podne postati intrigantniji od samih derbija. A izvedbe Vučemilovića, Marića, Matoca, Zebeca, Jovića... i društva pratit će se s većom pozornošću nego Sammirove i Andrijaševićeve. I dakako s prstohvatom zebnje, jer ne pamti se kada je jedna polusezona toliko vrvjela sudačkim propustima i lakrdijama kao prošla.

Kao svojevrsno priznanje podbačaja sudačke organizacije stiglo je nedavno raspuštanje Sudačke komisije i povjerenika za suđenje Dušana Kukića. Zanimljivo, članovi razvlaštene Komisije bili su nazočni sudačkom seminaru u Medulinu, koji je vodio novi sudački boss Ante Kulušić. Petorici njih već su dodijeljene utješne nagrade pa će tako Kukić, Vitković, Vučkov, Cvitković i Mamić biti na listi kontrolora u proljetnom dijelu prvenstva. U prosjeku im po polusezoni ne ginu 3-4 nadgledanja sudaca, s taksom od 870 kuna po utakmici.

A još je zanimljivije da će Ante Kulušić odsad biti i povjerenik za suđenje i za kontrolore, pa se stoga logičnim čini upit Matea Beusana:

– Volio bih znati tko će odsad, kada više nema Komisije, pregledavati videozapise i analizirati eventualne sudačke propuste.

Odgovor je, tko drugi nego – Kulušić. Isti onaj koji ih je poslao u vatru!?

– Povjerenik će svakoga ponedjeljka na HNTV-u analizirati suđenje. Bude li potrebna dodatna ekspertiza, uključit će se i opservatori Vučkov, Vitković, Poljak... – kazao nam je Ivan Košutić.

Bježanje od odgovornosti

Inače, Mateo Beusan nije veliki pobornik ždrijeba sudaca, smatra da je to bježanje od odgovornosti. Zagovarao je Domagoja Vučkova za povjerenika i podsjetio kako su eroziju povjerenja u suce riješili u Rusi i Ukrajini.

– Angažirali su Rosettija i Collinu, plaćali ih po 20.000 eura mjesečno, dodijelili im tjelesnog čuvara i dobili su sto posto bolje suđenje – ističe Beusan.

Kad smo već kod najeksponiranijih sudačkih protagonista protekle jeseni, Rijeci je najčešće sudio Zagrepčanin Jović (tri puta), Dinamu je tri puta bio dodijeljen Vučemilović, dok su Osijeku po tri puta sudili Mlakar i Pajač. Među njima, uz Brunu Marića, Matoca, Zebeca, Batinića i Frkovića, treba tražiti “zvijezdu” proljetnog dijela prvenstva.

Iako je Ivan Bebek vodio čak sedam utakmica protekle jeseni, njegov utjecaj na rasplet prvenstva, s obzirom na to da je iz Rijeke, ne bi trebao biti presudan. Podsjetimo, njegov otac Veselko bio je šef sudaca u sezoni 1998./1999. kada je Rijeci otet naslov prvaka zahvaljujući Krečakovoj zastavici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije