Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Apsolutni primat Primere

Sevilla
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.05.2016.
u 19:54

U zadnjih dvadeset sezona deset se puta u finalu Lige prvaka našao barem jedan španjolski klub, a triput po dva: 2000., 2014. i 2016. U istom razdoblju španjolski su klubovi postigli sjajne rezultate u Europskoj ligi i ugaslom Kupu kupova, piše Max!

Španjolska će sigurno dati pobjednika Lige prvaka, a već je dala i pobjednika Europske lige. Zvuči poznato: klubovi iz kraljevine na Pirenejskom poluotoku pregazili su konkurenciju i probili se do vrha. Dominacija je sve uvjerljivija: u zadnjih deset sezona Španjolci su pokupili pet titula u Ligi prvaka i sedam u Europskoj ligi. Ove su sezone imali šest predstavnika u četvrtfinalima – po tri u svakom natjecanju, piše sportski tjednik Max.

Od posljednja 52 dvoboja na dvije utakmice protiv inozemnih klubova španjolski su pobijedili u 48. Ove je sezone samo jedan španjolski klub ispao od stranog – Villarreal od Liverpoola, dok su tri poražena u srazu sa sunarodnjacima – Barcelona od Atlética, Valencia od Athletica, a Athletic Bilbao od Seville.

Nadmoći se ne vidi kraj

Ove je sezone prvi put jedna država ubacila pet klubova u grupnu fazu Lige prvaka, prije zvanu Kup prvaka. Barcelona, Real Madrid i Atlético ušli su izravno kao tri prvoplasirane momčadi u Primeri, četvrta se Valencia probila kroz pretkolo, a Sevilla se uvrstila kao pobjednica Europske lige. Dvoje od njih odmjerit će se 28. svibnja u Milanu za najvažniji klupski trofej na svijetu.

U zadnjih dvadeset sezona deset se puta u finalu Lige prvaka našao barem jedan španjolski klub, a triput po dva: 2000., 2014. i 2016. U istom razdoblju španjolski su klubovi postigli sjajne rezultate u Europskoj ligi i ugaslom Kupu kupova.

Španjolska je prva čija su se dva predstavnika susrela u finalu Lige prvaka. Na pariškom Saint-Denisu Real je 2000. svladao Valenciju s 3:0. Jasno je već prema svim tim statističkim pokazateljima da su upravo Španjolci najdominantniji kad se govori o europskom klupskom nogometu u 21. stoljeću. Drugi se tek pojave s vremena na vrijeme, no konstante nemaju.

Primjerice, ponovili su španjolski uspjeh iz 2000. Talijani tri godine poslije (Milan i Juventus), Englezi 2008. (Man. Utd. i Chelsea) i Nijemci 2013. (Bayern i Dortmund), ali svi po jednom. Španjolci su jedini ponovili taj pothvat kad su 2014. u finale ušli Real Madrid i Atlético. Bio je to prvi povijesni finale bilo kojeg eurokupa između gradskih rivala, a da je Madrid doista europska nogometna prijestolnica, isti su klubovi potvrdili i ove godine.

Hispanski su klubovi pokazali moć i u drugim natjecanjima, sudjelujući od 1996./1997. u devet finala Europske lige, računajući i ono odigrano 18. svibnja ovog mjeseca u Baselu. Od tih su finala dva bila potpuno španjolska, 2007. između Seville i Espanyola te 2012. između Atlética i Athletica.

U prethodnih devet slučajeva Španjolci su osam puta izašli kao pobjednici: Valencia (2004.), Sevilla (2006., 2007., 2014., 2015. i 2016.) i Atlético Madrid (2010. i 2012.). Samo je Alavés 2001. izgubio od Liverpoola, i to u produžetku zlatnim (auto)golom, s dva igrača manje.

Samo Alaves izgubio finale

Sevilla je sad osvojila peti pokal i treći zaredom u Europskoj ligi, nekad zvanoj Kup Uefe. U posljednja dva desetljeća tri se sezone održavao i Kup kupova. Jednom je trofej pripao Barceloni (1997.), a jednom je Mallorca igrala u finalu (1999.).

Temeljem pobjeda u eurokupovima Španjolci su redovno nastupali u Uefinu Superkupu i odnijeli pokal u deset od zadnjih 20 sezona: Barcelona (1997., 2009., 2011. i 2015.), Real Madrid (2002. i 2014.), Valencia (2004.), Sevilla (2007.) te Atlético (2010. i 2012.).

Kako je Sevilla nadmašila u srijedu Liverpool (3:1), i idući će Superkup neizbježno završiti u Španjolskoj.

Engleskoj Premijernoj ligi ostaje nada da će se u sportskim dostignućima približiti španjolskoj Primeri zahvaljujući novostečenom bogatstvu: Sky Sport je otkupio je televizijska prava u iduće tri sezone za sedam milijarda eura. Možda bude dovoljno za poneki finale. Cijelu priču pročitajte u sportskom tjedniku Max!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije