Naslovnica Sport Nogomet

Antolić: Francuska policija je djelomično spriječila puno veći cirkus

HNS je u svom priopćenju "oprao" državu, jer se već godinama ne želi obračunati s huliganima
18. lipnja 2016. u 17:14 20 komentara 8511 prikaza
Hrvatski huligan koji pali prvu baklju, navijači, huligani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Glavni "sigurnjaci" HNS-a Miroslav Marković i Krešimir Antolić ne znaju jesu li huligani, koji su izavali nered u Saint Etienne privedeni, ne znaju provode li se u Hrvatskoj obavijesni razgovori, ali su prepričali što su poduzeli.

Prije toga je još jednom HNS u svom priopćenju "oprao" državu, jer se već godinama ne želi obračunati s  huliganima. Ono što je HNS poduzeo u toj borbi su konfernecije, preventivne kampanje i slično... A Marković je detaljno objasnio tijek pripreme utakmice s Češkom.

Hrvatski navijači, huligani, Hrvatska - Češka Najtužniji trenutak Eura Huligane oštro kazniti, ali problemi se moraju rješavati Hrvatska - Češka navijački debakl Schildenfeld: Ovi kreteni zaslužuju zatvor! Oliver Kahn: Što je tim hrvatskim navijačima? Hrvatski navijači Huligani uhićeni Otkrivamo novu snimku huliganskog ispada! Pogledajte iz blizine kaos na tribinama!

- Raspolagali smo informacijama da će određeni dio huligana pokušati prekinuti utakmicu. Uoči utakmice, tri dana prije, detaljno i fotografski smo opisali što će se dogoditi i to dostavili ravnateljstvu policije. Dva dana prije upoznali smo u UEFU, istog dana obavijestili smo i francusku policiju i sve relevantne službe koje se bave huliganzmom. Dan uoči utakmice održan je sigurnosni sastanak na kojem smo sve detaljno upoznali sa svime što se planira na ovoj utakmici. Raspolagali smo jako dobrim informacijama, sve je to ponovljeno i na dan utakmice. Prije početka utakmice s delegatom utakmice podijelili smo informacije da je velik dio pripadnika ultra skupina ušao na tribinu na kojoj su se nalazili hrvatski navijači što je i fotodokumentirano. U poluvremenu smo dobili informaciju da će se točno u 85. minuti prekinuti utakmica uporabom pirotehnike i pokušajem ulaska u teren. Vidjeli ste kordon policije, nakon čega je došlo do ubacivanja raketa - kazao je Marković.

Antolić je poručio što bi policija trebala raditi.

- Hrvatska policija treba se ovim baviti 365 dana u godini za što ima kapacitete i iskustvo, predviđena je cijela grupa ljudi, koja se bavi problemima navijačkih skupina. Mi se bavimo posljedicom, a ne uzrokom. Do duboko u noć smo analizirali slike, populacije je između 18 i 25 godine. Možda u Boredauxu ili nekom drugom Saint Etienneu dođu neki drugi luzeri. Treba otkriti tko to financira, to jedino može odgovoriti krim policija. Sve što su radili bilo je gašenje požara, i ovo što se radi je gašenje požara. Koliko se navijača sa zabranama nije javilo sa zaštitnom mjerom, to generira novi prekršaj. Postoji C kategroija huligana, policija je mogla s njima obavljati razgovore, prije su trebali biti izvidi koje su to vođe koji organiziraju putovanje. Francuska policija je djelomično spriječila puno veći cirkus, ostaje nejasno zašto nije bilo intervencije na tribini - rekao je Antolić. 

Stranim novinarima je potvrdio da se to radi u svrhu odlaska vodstva Hrvatskog nogometnog saveza s čelnih mjesta.

- To je borba protiv vodstva HNS-a, ali HNS je legalna institucija. Otišao bih korak dalje, ovo ima obilježja određene vrste terorizma. Napad na reprezentaciju je napad na državu - dodao je Antolić.

Marković nije želio potvrdu da se slična akcija sprema i za utakmicu sa Španjolskom.

- U posjedu smo infromacija o događajima koje predstoje, podijelt ćemo te informacije s našom i francuskom policijom - rekao je Marković.

Nitko nije želio reći da je Torcida napravila prekid, ali Antolić je dao jasne naznake.

- Mi smo od izvora iz navijačke populacije, pa tako i iz Torcide dobili određene informacije. Neću tvrditi da je to napravili Torcida ili neka druga skupina, ali vodeći se informacijama koje smo dobili može se reći da je to Torcida najavila. Naše informacije su govorile o dolasku stotinja navijača u St. Etienne. Sve informacije koje su se slijevale prema nama ukazuje na to da je predvodnik i organizator bila Toricda, tim više što su u prijateljskim odnosima s navijačima Saint Etiennea Magic Fansima, koji su im dali prostorije na uporabu. Neozbiljno bi bilo prejudicirati, ali sve činjenice ukazuju na to - rekao je Antolić.

Marković se nadovezao na njegove riječi. 

- Skupina Splitski klošari objavila je na društvenim mrežama slike iz Pariza, to je ekstremna grupa Torcida. A na tribini u Saint Etienneu istaknuli su transparent podrške gospodinu Anti Vučici, koji je član tog najekstremnijeg dijela Torcide, a trenutno se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne - zaključio je Marković.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • cincokapulicaf:

    Nevjerojatno. Na portalima se uglavnom brane teroristi.Osveta dezertera što smo stvorili Hrvatsku! Index- SDP-Ostojić-Orepić krema i sl.

  • SmellsLikeŠit:

    Nekome je jako stalo do toga da duboko podjeli Hrvatski narod. ovi izgredi,kriza vlade, izjave tipa "mi ili oni" ili "orjunaši" itd. itd. sve to vidi sve većoj polarizaciji hrvatskog društva.

  • tomicaivez:

    Samo želim uživati u nogometu i nastupima Hrvatske reprezentacije, a gamad klošarska predvođena portalom inedx sve uništi. To su bolesni destruktivci, vlasnik index-a je pokrao 6 milijuna kuna, od zatvora su ga spasili Milanović i Ostojić, ali on je i ... prikaži još! dalje dužan milijune i bahati se jer ga štitI Milanovićeva kriminalna hobotnica. Torcida koja kontrolira Hajduk, opet je samo u 2015. napravila milijun kuna štete Hajduku zbog nereda na stadionima. Jednostavno, pojedini bolesnici u medijima, političkim stankama i navijačkim skupinama su nezadovoljni svojim životima i čine sve da defetizmom unište cijelo Hrvatsko društvo.