Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Nobilo:

Bio sam prvi svjetski prvak u te-kvon-dou i u razbijanju rukom

Anto Nobilo
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
13.03.2016.
u 09:31

Poznati odvjetnik kandidat je za šefa Hrvatskog te-kvon-do saveza.

Ostavkom predsjednika prof. dr. Franje Prota, Hrvatski te-kvon-do savez ostao je bez prvog čovjeka pa će na današnjoj izbornoj skupštini taj trofejni savez dobiti novog kormilara. Pred skupštinare će kao jedini kandidat stupiti jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Anto Nobilo (65) koji nije samo poznata osoba koja tom sportu može omogućiti više publiciteta nego i legenda te-kvon-doa.

Razgovarajući u Nobilovu odvjetničkom uredu, zanemarili smo sve njegove velike odvjetničke bitke i podsjetili se sportskih dometa. A njih je od zaborava Toni sačuvao u posebnoj vitrini koja ukrašava ured zatrpan dokumentacijom slučaja Perković.

– Pripadam takozvanom nultom naraštaju ovog sporta u Hrvatskoj, a od tih ljudi živi smo još jedino Miro Brežan, Petar Mijić i ja. Davne 1974. nastupio sam na prvom SP-u i postao svjetski prvak, a potom i prvi europski prvak u teškoj kategoriji.

Tadašnji te-kvon-do sadržavao je i atraktivan test snage, a Nobilo se kao natjecatelj isticao i u razbijanju cigli, crepova i dasaka.

– Bio sam i prvak svijeta u razbijanju rukom i prvak Europe u razbijanju nogom. Pri razbijanju je najvažnije imati dobru tehniku, ali i veliku vjeru u sebe. Morate vizualizirati to probijanje, jer ako pristupite sa strahom da će vas boljeti, da ćete slomiti ruku, onda će vam se to i dogoditi. Bitno je da silu svih svojih 90 kg usredotočite na dva četvorna centimetra.

Razbijanje građevinskog materijala bila je, i ostala, metoda popularizacije tog korejskog borilačkog sporta.

– Činili smo to i demonstracijom obrane od noža, a ponekad bismo pozvali i nekoga iz publike da nas udari. Naravno, pri takvom pokušaju uslijedila bi eskivaža i kontra, uglavnom u trbuh, pa bi nadobudni “napadač” u najgorem slučaju ostao bez daha.

Vitalnost, a sa 65 godina izgleda kao da ima 10 manje, Nobilo zahvaljuje upravo te-kvon-dou.

– Te-kvon-do vježbam i danas i mogu ne samo dignuti nogu do glave nego i udariti suparnika u glavu, i to vrlo ozbiljno. U podrumu kuće uredio sam dvoranu u kojoj bi mogao živjeti kakav klub, a u njoj sam se 2008. pripremao i za SP veterana na kojem sam osvojio naslov prvaka svijeta. No, da bih nastupio morao sam dobiti posebnu dozvolu jer bi moj eventualni poraz bio veliki udarac hijerarhijskom majstorskom sustavu u svjetskom te-kvon-dou. S obzirom na to da imam crni pojas osmi dan, bilo bi šokantno da izgubim od nekog anonimusa, a kada su vidjeli da mi dobro ide svi su odahnuli.

Osim hrpe medalja, Nobilovi su trofeji i tri knjige o te-kvon-dou, od kojih je jedna našla svoje mjesto i u mauzoleju Kim Il Sunga.

– U mauzoleju državnika kojeg u Sjevernoj Koreji smatraju božanstvom ima i prostorija s Titovim darovima, a tamo je i moja knjiga. Tamošnji majstori te-kvon-doa misle da je to Titov dar, a tu je knjigu 90-ih donijela delegacija našeg javnog tužiteljstva.

>>

Komentara 61

DU
Deleted user
09:52 13.03.2016.

da bosančino primitivna i odlično udaraš klince od 12 godina za koje djelo si i oslobođen od svojih jarana udbaša i jugoslavenčina....zlo od čovjeka si....

SS
Sveti@Stepinac
09:48 13.03.2016.

Zlostavljać i kriminalac. Sve utjelo utjelovljeno u ovu osobu.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:57 13.03.2016.

Sparinge je radio na ženi i djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije