Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TRENER MRAVA

Androić: Nisam u Zagrebu zbog kumstva s Obradovićem

Vladimir Androić
Goran Prpić/Pixsell
14.10.2011.
u 13:05

– Nisam došao ni da usmjerim nadarenog Šarića prema Panathinaikosu – rekao je Androić na predstavljanju.

U četvrtak je 54-godišnji Čačanin Vladimir Androić na svoju biografiju zalijepio etiketu “prvi srpski trener u hrvatskom košarkaškom klubu”. Baš kao i u slučaju prvog srpskog košarkaša u Hrvatskoj (Aleksej Nešović), vrata mu je otvorio Karamarkov KK Zagreb, kojem je to čak 12. trener u posljednjih devet sezona, pri čemu smjene nije bilo jedino u sezoni 2009./2010. kada je prvi trener bio Denis Bajramović.

O svom podrijetlu počeo je podsjećajući na Teslino “ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom”. Kod njega je obratno.

– Otac Borislav rođen je u Zagorju, u selu Petrova Gora kod Lobora. Nakon vojnog roka ostao je u Čačku raditi kao vojni alatničar. Ondje je upoznao moju majku. Ne postoji po ocu ni jedan drugi Androić u Srbiji. U Hrvatskoj mi je rodbina, imam tu stričeve, pa smo išli obiteljski i u branje grožđa.

Kako brani boje srpske trenerske škole koja je cjenjenija od hrvatske, na kormilu hrvatskog prvaka neće mu biti lako.

– Negdje u meni postoji lagani strah. Večer prije rekli su mi u klubu da će o meni sutradan izaći neke bedastoće pa nisam najbolje spavao. No, nelagoda postoji i zbog stanja u kojem se momčad zatekla. Igrači se više ne zezaju, spustili su noseve, oni su potišteni. Obuzela ih je nemoć, kao da udaramo u zid, a oko kluba stvorila se neka loša klima.

Ne želi reći da je za to kriv njegov prethodnik Ivica Burić.

– Ako je on kriv, onda sam i ja kao njegov pomoćnik. Burićev problem nije bio košarkaški, nego autoritet kod igrača, no i unatoč tome meni se čini da dva poraza za ovakav klub ne bi smjela biti problem i da je on rano smijenjen. I ja bih se na njegovu mjestu, da mi je omča oko vrata, u Vršcu oslonio na igrače s kojima sam osvojio naslov prvaka države. To je igračka sramota, a ne trenerova jer je i Zagrebova druga petorka bolja od Hemofarmove prve.

Androić je govorio i o svom nezadovoljstvu s terminima za trening:

- Treniramo u Draženovoj dvorani u devet ujutro, što znači da se igrači, ako hoće normalno doručkovati, moraju buditi u sedam.  Popodnevni termin imamo od 16 do 17.30. Ako tu uračunate ulazak na teren i izlazak s parketa, pitam vas što se može napraviti za sat i 20 minuta treninga. To je kritika klubu koji se nije uspio izboriti za svoj status u svojoj sredini.

Novi trener kazao je da se, uoči premijerne presice, bojao najviše sebe. Da kao čovjek sa strane ne bude odveć izravan, da ne kaže ono što mu ne priliči. No, upravi kluba koja ga je imenovala trenerom kazao je i ovo: 

- Ako drže do kluba onda moraju dovesti iskusna i kvalitetna razigravača, igrača s autoritetom. No, pitanje je da li klub to financijski može jer takav igrač stoji 400-500.000 eura. Uz to, pitanje je da li je korektno dovoditi novog igrača dok ne platite starosjedioce za osvojeni naslov prvaka. Mi ćemo vrlo brzo vidjeti gdje smo u odnosu na euroligašku konkurenciju i da li da to natjecanje stavimo po strani i da se posve posvetimo regionalnoj ligi.

Androić se mora nositi s tezom da ga je njegovo imenovanje u Zagrebu izlobirao njegov kum Željko Obradović te da je u Trnsko došao kako bi Darija Šarića usmjerio prema kumovu klubu Panathinaikosu (u čijoj se trenirci pojavio na presici).

– Kada su me ljudi iz Zagreba zvali on za to nije niti znao. Mi smo dobri kao braća, no da je on nešto htio i da sam ja od njega nešto tražio, onda bi mi našao posao u Panathinaikosu. S obzirom na svoj utjecaj, sigurno me mogao postaviti za četvrtog pomoćnika, da mu donosim vodu i da za to zaradim 150.000 dolara.

Za priču o igračkom dragulju Dariju Šariću kaže:

– Ja se posredovanjem neću baviti, neću dopustiti da budem ičije sredstvo. Šarićeva oca Predraga dobro znam jer sam, dok sam igrao u Šibenki, s njim bio cimer. Prije dvije i pol godine pitao me bi li Panathinaikos bio zainteresiran za malog i ja sam to pitao Željka koji mi je rekao da na to ne pomišlja. Pao je tada imao proračun od 40 milijuna dolara i nije ga zanimalo čekati neko dijete. No, kada je prošlo ljeto Željko gledao snimku finala kadetskog prvenstva Europe, nazvao me u osam ujutro i rekao: “Uh, kako smo se zajebali. Pa ovo dijete sjajno igra!” Uostalom, ako Panathinaikos ili neki drugi veliki klub želi maloga, on će ga uz svoju financijsku moć i dobiti. Željko i Darijev otac razgovarali su o njegovoj budućnosti i to je njihov privatni razgovor za koji nisu trebali Androića.

Ključne riječi

Komentara 6

SE
serđo
13:55 14.10.2011.

sjećam se androića, bio je sjajan klupski igračić, bek, odlično je šibao trice... nastupao je i pred 13.000 gledatelja u ledenoj... međutim, kao trener očito nije takva marka, jer je već pred penzijom, a najveći doseg bio mu je mjesto pomoćnika buri :-)

JO
jolly
14:38 14.10.2011.

serđo - Tada još nije bilo trica.

BO
bomba
15:03 14.10.2011.

jolly Šta ti misliš kad su bile trice? Dok je on igrao postojale su trice. 1986 SSSR 0,51 do kraja gubi na SP 9 koševa Sa 3 trice izhednačavaju rezultat. trice su postojale i prije ovog SP u Španjolskoj. Akoko čovjek ima 54 g i oduzmi ovih 25 i dodaj minimalno 2 godine od uvođenja trica onda je imao 27 i mogao je davati trice. Aco Petrović i Sven Ušić su davali za cibonu trice takvom lakoćom da kad si ih vidio slobodne na šuti sa trice znao si da upada. jedno vrijeme su ga zvali Aco trica, i sve ovo što govorim je bilo prije SP u Španj. ili si mlad pa ne znaš ili si stariji ali neiformiran ali svakako si bez veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije