Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATICA IGRA ZA AUSTRALIJU

Ajla Tomljanović iskreno: Nisam se pokajala što sam uzela australsko državljanstvo

Zagreb: Tenisa?ica Ajla Tomljanovi?
Davor Puklavec/PIXSELL
07.07.2022.
u 07:00

U Hrvatskoj sam rođena i cijeli sam život tamo. No kada igram tenis, onda osjećam pripadnost Australiji, najviše zbog ljudi, i onih u Savezu i onih u Australiji koji nas prate. S obzirom na to da sam već nekoliko puta igrala za reprezentaciju, baš sam se zbližila s njima i moram reći da mi je osjećaj lijep.

Ajla Tomljanović, Hrvatica s australskom putovnicom, bila je na dobrom putu da uđe u prvi polufinale na nekom od Grand Slam turnira, smiješilo joj se to u Wimbledonu jer je protiv Kazahstanke Jelene Ribakine, 17. nositeljice, dobila prvi set sa 6:2.

No nije u nastavku meča uspjela zadržati rezultatsku inicijativu, Ribakina je podigla razinu igre pa je Ajla izgubila sa 6:2, 2:6, 3:6. Ipak, 29-godišnja Zagrepčanka postala je prva Australka nakon Jelene Dokić, kojoj je pošlo za rukom da se dvije godine zaredom plasira u četvrtfinale Wimbledona. 

Past će na WTA listi Kći našeg bivšeg rukometnog reprezentativca Ratka Tomljanovića australsko je državljanstvo uzela prije osam godina – zbog boljih uvjeta, kako je tada objasnila – a sad su je u Londonu pitali osjeća li se više Hrvaticom ili Australkom. – To je prilično nezgodno pitanje.

U Hrvatskoj sam rođena i cijeli sam život tamo. No kada igram tenis, onda osjećam pripadnost Australiji, najviše zbog ljudi, i onih u Savezu i onih u Australiji koji nas prate. S obzirom na to da sam već nekoliko puta igrala za reprezentaciju, baš sam se zbližila s njima i moram reći da mi je osjećaj lijep.

Nisam se pokajala što sam uzela australsko državljanstvo – odgovorila je Ajla. Kako u Wimbledonu ove godine nema bodova, Ajla će na WTA listi u ponedjeljak pasti sa sadašnjeg 44. na 71. mjesto (-27), a najbolji plasman dosad joj je 38. pozicija iz veljače ove godine. Dan prije hrvatski su se tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić uvjerljivo probili u polufinale ovogodišnjeg turnira parova u Wimbledonu.

U tri seta, sa 6:4, 6:3, 6:3, Hrvati su u četvrtfinalu nadjačali Nijemce Kevina Krawietza i Andreasa Miesa. Meč je trajao tek jedan sat i 40 minuta tijekom kojeg su drugi nositelji Mektić i Pavić iskoristili četiri od šest prilika za obrat, dok njemački tenisači nijednom nisu došli u priliku da oduzmu servis našoj kombinaciji.

Koliko su Nikola i Mate bili dominantni, vidi se i iz činjenice da su Krawietz i Mies do tog meča imali 9:1 u setovima (u tri dvoboja), a sada su poraženi bez osvojenog seta i sa samo 10 upisanih gemova. U polufinalu će hrvatska kombinacija igrati protiv kolumbijskih tenisača Juana Sebastiana Cabala i Roberta Faraha. Inače, šesti nositelji Wimbledona pobijedili su u četvrtfinalu Amerikance Denisa Kudlu i Jacka Socka sa 6:3, 6:3, 6:7 (3), 6:1.

Mate u sjajnom nizu Pobjedom u četvrtfinalu hrvatski su igrači pojačali neke impozantne serije koje drže: ostvarili su desetu uzastopnu pobjedu u Wimbledonu, 22. pobjedu u nizu na travi, 12. uzastopnu pobjedu u posljednjim nastupima, a Mate se može pohvaliti i posebnim dosegom – ovo mu je 19. uzastopni meč u kojem nije doživio poraz.

Komentara 3

VK
vječni krojf
09:03 07.07.2022.

Pa tko je do sada požalio što je uzeo neko drugo državljanstvo?Nitko!

PU
Pukovnik
07:26 07.07.2022.

Tko ne želi biti Hrvat bez njega možemo.

HA
Harakan
11:18 07.07.2022.

Zato se divim Kini i Japanu možeš imati samo njihovo državljanstvo i ničije više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije