Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE ZABRANU

35 zemalja za izbacivanje Rusa i Bjelorusa s OI, među njima Amerikanci i Nijemci

Paraolimpijske igre
Reuters
10.02.2023.
u 19:55

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sudjelovao je na internetskom sastanku zajedno s 35 ministara na kojem se raspravljalo o pozivu na zabranu, rekao je ranije glasnogovornik litvanskog ministarstva sporta.

Skupina od 35 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku i Australiju, zahtijevat će da se ruskim i bjeloruskim sportašima zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, izjavila je u petak litvanska ministrica sporta.

Taj potez pojačava pritisak na Međunarodni olimpijski odbor (MOK) koji očajnički želi izbjeći da najveći sportski događaj na svijetu bude rastrgan krvavim sukobom koji se odvija u Ukrajini.

"Idemo u smjeru da nam ne bi trebao bojkot jer su sve zemlje jednoglasne", rekla je litvanska ministrica znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sudjelovao je na internetskom sastanku zajedno s 35 ministara na kojem se raspravljalo o pozivu na zabranu, rekao je ranije glasnogovornik litvanskog ministarstva sporta.

Glasnogovornik je rekao da je poruka Zelenskog sudionicima bila da se načela neutralnosti ne mogu primijeniti na rusku invaziju na Ukrajinu.

Dok bjesni rat u Ukrajini, baltičke države, nordijske zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da ruskim i bjeloruskim sportašima zabrane natjecanje na Olimpijskim igrama.

Rusija je u petak ujutro pokrenula val napada na ukrajinsku infrastrukturu u gradovima Harkiv i Zaporožje dok su ukrajinski dužnosnici rekli da je u tijeku dugo očekivana ruska ofenziva na istoku.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom olimpijskih igara ako se na njima budu natjecali ruski i bjeloruski sportaši.

Te su prijetnje oživjele sjećanja na bojkote iz 1970-ih i 1980-ih tijekom ere Hladnog rata koji i danas progone globalno olimpijsko tijelo, a ono je pozvalo Ukrajinu da ih odustane.

Međutim, poljski ministar sporta Kamil Bortniczuk rekao je da bojkot za sada nije na stolu.

"Još nije vrijeme za razgovor o bojkotu", rekao je na konferenciji za novinare, rekavši da postoje drugi načini pritiska na MOO koji bi se prvo mogli istražiti.

Rekao je da bi kompromisno rješenje moglo biti stvaranje tima izbjeglica koji bi uključivao ruske i bjeloruske disidente.

MOO je otvorio vrata ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni. Rečeno je da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

Komentara 5

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:51 11.02.2023.

Tako je, treba prekršiti Olimpijsku povelju i rezoluciju UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta. Ekipa je naučena na kršenje i gaženje Iraka i Libije, pa ne treba čuditi.

DU
Deleted user
11:48 11.02.2023.

Predlog: Sve zemlje učesnice u sukobu, od onih koje direktno ratuju do onih koje im isporučuju oružje, NE TREBA da učestvuju. Jednakost za sve, svi su podjednako krivi za rat. "Ne zvoni jedan novčić u džepu, moraju biti barem dva"

VA
vapor
22:11 10.02.2023.

Tko je uopće ZA da ta agresorska i zločinačka gamad nastupa na Olimpijadi? (Osim Sjeverne Koreje, Srba i Asadove Sirije).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije