Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2012. u 12:00

Jasno je i da, u ministarskom modelu Vlade koju je uveo premijer Zoran Milanović, ministri ne provode samostalne odluke nego nametnute.

Komotno je u Hrvatskoj biti politički funkcioner – za pogreške preuzmeš odgovornost tako da kazniš svog suradnika. Demonstrirala je to ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prošlog tjedna kada je stala iza svog pomoćnika Milana F. Živkovića, a onda mu je samo dva sata nakon toga uručila otkaz. Jasno je i da, u ministarskom modelu Vlade koju je uveo premijer Zoran Milanović, ministri ne provode samostalne odluke nego nametnute.

– Osobno preuzimam odgovornost za krivu političku procjenu o tome da nije još trenutak ovu temu prezentirati javnosti. Krivo sam procijenila da to može ostati na razini rasprave u struci, a koja se tiče medijske strategije koja ujedno obuhvaća i financiranje javnih medija – govorila je ministrica o Živkovićevoj ideji da se od 2014. godine HRT-pristojba obračunava prema dohodovnom cenzusu i adresi prebivališta netom prije nego se predomislila. Tada je tvrdila i da će o Živkovićevu radnom odnosu u Ministarstvu kulture odlučiti Vlada. No odlučio je HNS, njezina stranka. Barem tako tvrde u SDP-u čiji je Živković član, a da je tako, očigledno je iz prvotnog nastupa ministrice i njezina prijedloga da o njegovoj sudbini odluči Vlada u kojoj su većina esdepeovci. Možda se nadala da će ga tako spasiti. Kako li se ministrica A. Zlatar Violić osjećala dok je svom suradniku, koji je bio njezin osobni izbor za pomoćnika, a ne stranački dogovorena kvota, javljala da ga se odriče i da će mu dati otkaz? Onako, ljudski. Je li joj bilo nelagodno. I čime ju je stranka mogla prisiliti da se crveni? Argumentom da je to dobro za imidž HNS-a u javnosti jer opet brane građane od nameta koji im želi nametnuti ni manje ni više nego socijaldemokrat. Već su se liberali morali svađati sa socijaldemokratima koji su htjeli uvesti porez na nekretnine. No tada su zapravo odigrali dogovorenu utakmicu premijera Milanovića i šefa HNS-a Radimira Čačića kojom su zauzdali samovoljnog ministra financija Slavka Linića. Ispalo im je dobro, HNS se zauzeo za građane. Uostalom, zašto zatiranje ideje plaćanja nameta prema dohotku interpretira kao spas građana (ako izuzmemo sporni dio da pristojbu plaća svaki registrirani građanin). Načelno je pravedno da tko ima više, više investira i u solidarnost, odnosno razvoj medija od javnog interesa. I takvo su načelo i SDP i HNS podržali neki dan pri izglasavanju zagrebačkog proračuna – složili su će Zagrepčani vrtić djeci plaćati po dohodovnom cenzusu. No istu ideju, koja je potekla od gradonačelnika Milana Bandića, unatrag dvije godine nisu smatrali pravednom. Objašnjavali su da sustav osobnog identifikacijskog broja nije uređen, neki s menadžerskim dohotkom nisu registrirani kao takvi pa će „nadrljati“ srednja klasa s prosječnim primanjima.

Sada, kada su na vlasti, ni jedni ni drugi ne zamaraju se dovođenjem u red države i sustava. Prioritet su im stranačko nadmudrivanje i medijski efekt u javnosti, pa nek’ Pedro visi. Doći će neki drugi Pedro, stranački aparatčik koji čeka u redu za uhljebljenje. Svejedno tko je on, posao neće odraditi. Ili neće biti zainteresiran, ili mu se, kao Živkoviću, neće dopustiti.

Komentara 5

DI
duncan_idaho
10:29 11.12.2012.

Ne ulazeći u detalje, za ovakvu genijalnu ideju o dodatnom oporezivanju plaće svakog radnika, nije mi žao što je dobio pedalu

CV
crna vrana
17:52 10.12.2012.

Na isti način na koji je Zlatarica šutnula Živkovića ( nakon što je to od nje zatražio njezin stranački vrh), a sama je odgovorna za tu aferu s pokušajem ispipavanja bila javnosti oko uvođenja jednog nakaradnog nameta, Milanović je trebao šutnuti Linića jer je javnost još više uznemirena Linićevim nakaradnim projektom poreza na nekretnine. Međutim, quod licet Iovi, non licet bovi.

VA
Valerija007
07:42 11.12.2012.

Slažem se da je Živković nastrado zbog svoje šefice. Zlatar ni jednom rječju nije opovrgla, čak se pohvalila, da je razmatrala prijedlog. Živković je dobio po nosu jer je s tim izašao u javnost i SDP bi ga trebao zaštiti jer je javnost reagirala ispravno i poslala taj HNS-ov prijedlog u ropotarnicu. A HNS-ova ministrica i dalje daje izjave o uvođenje nove pristojba jer ju postojeća ne zadovoljava pozivajući se na prijedloge o kojima se razmtra u Finskoj i Njemačkoj. Ministrica ništa ne izjavljuje o prevelikoj sadašnjoj pristojbi na kojoj živi 3x veći od potrebnog broja zaposlenika HRT-a, nego što ih ima u Finskoj ili Njemačkoj. Gdje je stalo restrukturiranju HRT-a?. Pristojba koju već plaćamo za javnu Tv jako me podsjeća na pristojbu koja se plaća ZAMP-u. Da li gledaš, slušaš nije bitno, plati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?