Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCI

Svečano otvorena replika rodne kuće Ivana Kozarca

Ivan Kozarac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
12.09.2014.
u 12:43

Tamburaši su svirali slavonske pjesme pa i onu najpoznatiju pjesmu Ivana Kozarca "Milovo sam garave i plave..."

Veliku je buru izazvala najava Katarine i Bosiljka Stanića nakon što su kupili rodnu kuću književnika Ivana Kozarca, uz Bosut, na Krnjašu, najstarijem dijelu Vinkovaca, i najavili kako će je srušiti i na njenim temeljima izgraditi repliku prema izvornim nacrtima, ali sada kada je projekt završen, Vinkovčani mogu biti zadovoljni. Izvana kuća izgleda kao izvorna izgrađena početkom prošlog stoljeća, a Stanići su si dali truda i oglasom nabavili stari namještaj iz vremena mladosti Ivana Kozarca koji je stručno restauriran. Čak su i na zidovima valjkom omaljali "mustre" kakve su bile početkom prošlog stoljeća. Sinoć je u nazočnosti brojnih Vinkovčana i sudionika 6. hrvatskog kongresa slavista i uz prigodni program u kojemu su glumci čitali ulomke iz Kozarčeve poezije i proze, a tamburaši svirali slavonske pjesme pa i onu najpoznatiju pjesmu Ivana Kozarca "Milovo sam garave i plave...", Miroslav Slavko Mađer proglasio obnovljenu Kozarčevu rodnu kuću otvorenom za posjetitelje.

- Uložili smo 160 000 eura i sve smo prepustili stručnjacima za pojedine segmente pa su arheolozi kopajući u podrumu pronašli 11 grobnica od kojih su neke i iz 5700. godine prije Krista, a neke iz rimskog vremena. Pronađeno je puno ulomaka keramike i raznim predmeta i sve to je izloženo tamo gdje je i pronađeno, a posjetitelji to mogu razgledati jer je u cijeloj kući providni stakleni pod i sustavom paljenja svjetala sve to posjetiteljima je kao na dlanu. Želja nam je rekonstruirati vrijeme u kojemu je živio Ivan Kozarac. Posjetitelji mogu u prizemlju vidjeti Kozarčevo vrijeme kroz originalni namještaj, panoe s mnoštvom informacija o Kozarčevom životu i radu, na fototapetama su Ivanovu rukopisi audio i video projekcije, a kada spuste pogled kroz stakleni pod, vidjet će što se na ovom prostoru zbivalo od 5700. do najnovijih vremena. Zašto bi uništili nešto što može ostati Gradu Vinkovcima na ponos - kaže Bosiljko Stanić dodajući kako je prva rekonstrukcija izvorne kuće bila 1925. a od kada je izgrađena, preživjela je nekoliko preinaka i nadogradnji pa su tek prema starim fotografijama rekonstruirali izvorni izgled.

Ovdje će se preko cijele godine održavati književni susreti, promocije, predavanja i drugi sadržaji vezani za Slavoniju, Vinkovce i Kozarca.

>> Kozarčev Spomen dom bit će gotov do Vinkovačkih jeseni

Komentara 1

IV
ivanbradvic
15:29 17.09.2014.

Gdje su sad kriticari koji su pljuvali po svima kada je bila kuca u rusevnom stanju... svaka cast svima koji su sudjelovali u izgradnji necega sto ce ostat generacijama iza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije