Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povodom godinu dana

Stožer za obranu Vukovara: Uklonite dvojezične ploče

Stožer,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/6
02.09.2014.
u 13:15

Marijanu Živkoviću, koji je razbio dvojezičnu ploču na zgradi policije, uručili su drvenu ploču sa motivima čekića i razbijene dvojezične ploče

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su pozvali vrh države da smisle način i da uklone postavljene ploče. Prema riječima predsjednika Stožera Tomislava Josića dvojezične ploče, koje on naziva predmetima, postavljene su protuzakonito, protuustavno, kukavički i noću.

– Neka smisle način i uklone ih i svi će biti zadovoljni. Ako oni to ne naprave napravit ćemo mi - rekao je Josić najavljujući da će za dva tjedna u Vukovaru biti održan sastanak braniteljskih udruga kada će biti dogovoreni dalji koraci, što sa pločama ali i kako dočekati vladajuće 18. studenoga u Vukovaru. Članovi Stožera, njih 20-ak, postavljene dvojezične ploče prelijepili su hrvatskom državnom zastavom jer, kako su rekli, nisu željeli biti barbari i opet ih razbijati. Potom su kod biste prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske upalili svijeću.

Marijanu Živkoviću, koji je razbio dvojezičnu ploču na zgradi policije, uručili su drvenu ploču sa motivima čekića i razbijene dvojezične ploče. Rekli su i da je od 2 rujna pa do danas u Vukovaru skinuto 60-ak dvojezičnih ploča. Trenutno u gradu, na zgrada gdje su smještene državne institucije, stoji 15-ak dvojezičnih ploča. Josić se osvrnuo i na referendum o dvojezičnosti te poslao poruku saborskom zastupniku Peđi Grbinu iz SDP-a.

– Ne dirajte referendum. Jedan ste nekako spriječili i više nećete niti jedan. Volja naroda se mora poštovati, istakao je Josić.

>>Ivanković: SDSS ćirilicom soli vukovarske ratne rane

>>SDSS: Ćirilicu hoćemo u cijelom gradu, o Ovčari možemo pregovarati

Foto: Branimir Bradarić

Komentara 56

TV
tvrtko3
15:12 02.09.2014.

Koliko ja kužim ustavni sud, ove ploče ostaju a u roku godine dana lokalna samouprava mora ponovo donjeti uredbu u skladu sa ustavnim zakonom (koju je HDZ u KOALICIJI SA SDSS-om već bilo izglasao 2009. pa poslje poništili) a ako to ne učine onda će Vlada republike to rješiti posebnim zakonom. Ali Josić to ne kuži, ipak je čovjek medicinski brat po struci, ne možeš od njega očekivati da vjerodostojno tumači odluke Ustavnog suda. Kada dođe vrijeme za to, objasniće mu Karamarko, bez brige.

VJ
vjerovnik
13:54 02.09.2014.

ploče su postavljane noću ... ova Vlast sve radi na takav način, po skrivečki, da se ne zna što rade ... tako idu i u posjete svojim drugovima po "regijonu", da nitko ne zna ni da su bili, a kamoli što su dogovarali ... a nama pričaju bajke ... nova je "autoput bratstva i jedinstva" ... svi znaju da autocesta donosi razvoj području kojim prolazi, a "naši" yugo-skojevci nas uvjeravaju kako je baš super za Hrvatsku da trasa autoceste prođe kroz drugu državu ???

MO
mojski5
14:00 02.09.2014.

pa nemojte tako..evo u turskoj zivi 3 miljuna turaka, a ulice i intitucije u Njemackoj nemaju ni 2 slova povezana na turskom....a mi tezimo europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije