Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijan Filipović

Radnicima prepustio tvrtku koja godinama posluje s gubicima

finvest
Davor Puklavec/PIXSELL
15.10.2014.
u 14:23

Broj radnika je prepolovljen, a Finvest Corp već je dulje vrijeme u blokadi, pred ovrhom i bez novog kapitala prijeti mu steča

U što se prometnula priča o nesvakidašnjoj i kako se tada činilo, velikodušnjoj gesti Marijana Filipovića, vlasnika Finvest Corpa iz Čabra. Najavio je prije dvije godine osnivanje zaklade kojoj prepušta tvrtku na upravljanje, a koju bi vodili stanovnici i radnici. Zbog ove je "darovnice" Čabru Filipović osvojio i nagradu "Ponos Hrvatske".

Na žalost, postoji i druga strana medalje. Zakladi je predana tvrtka u dugovima koja godinama posluje s gubicima. Broj radnika je prepolovljen, a Finvest Corp već je dulje vrijeme u blokadi, pred ovrhom i bez novog kapitala prijeti mu stečaj. Finvest je krajem 2013. podigao kredit u HPB-u i pritom založio imovinu tvrtke, a novcem je kreditiran Filipović. Uslijedilo je podizanje i drugog kredita, ovoga su puta založene nekretnine tvrtke. O podizanju kredita mali dioničari nisu bili obaviješteni. Danas je stanje izuzetno teško.

Zbog neisplate plaće radnici su obustavili rad u Proizvodnom centru 1 u Gerovu, a tajnik Sindikata drvne i papirne industrije Darko Idžaković ne isključuje mogućnost da se štrajk neće proširiti i u ostalim Finvestvim pogonima u Čabru i Karlovcu. Naime, nekolicina radnika na isplatu plaća čeka još od travnja, a većina od lipnja. No, Čabrom se proširila vijest o dolasku njemačkog investitora koji je spreman preuzeti Finvest, isplatiti dugove i nastaviti s poizvodnjom.

Od predsjednika Uprave Finvesta Željko Erenta danas nismo uspjeli saznati je li investitor s kojim se, navodno, mjesecima vode pregovori, ovoga tjedna zaista stiže u Čabar, no do nas je neslužbeno stigla informacija da će se to vjerojatno dogoditi početkom idućeg tjedna. Ukoliko se željno očekivani investitor ne pojavi, preostaje stečaj, što bi radnicima trebalo jamčiti pokrivanje barem dijela duga i mogućnost podizanja privatnih tužbi uz besplatnu pravnu pomoć. No zbog blokade tvrtke, nade u isplatu dugova su slabe. Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel kaže kako bi i on volio da su najave o dolasku investitora točne, no ne vidi kako je moguće išta ugovarati i potpisivati prije Skupštine Finvesta 20. listopada, Usto, dodaje Rajšel, kako je to moguće bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Nada se da pričom o dolasku investitora nemaju namjeru tek umiriti radnike koji su odlučili štajkati do ispunjenja svojih zahtjeva.

>> Finvest pred ovrhom, hitno je potreban novi kapital

Komentara 2

HR
HRVATSKA89
15:24 15.10.2014.

koda ta nagrada ista znaci i vrijedi kad je ovakvi ljudi dobivaju

ŽU
žuna
10:58 16.10.2014.

ta nagrada znači ko i nagrada HGK, ko je dobije, za 3 mjeseca via-Remetinec!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije