Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAJKO DUJMIĆ UOČI DORE

Znam put do pobjede u Europi: Imam pjesmu, ali još ne znam kome ću je dati

14.11.2018.
u 08:34

Pjesma treba biti brza ili srednje spora i važan je vizualni moment, kaže Rajko Dujmić

Nakon osam godina pauze Dora se vraća. Na čelu projekta koji bi trebao biti održan u veljači 2019. bit će Željen Klašterka, novi šef hrvatske delegacije za Eurosong, a još nije odlučeno hoće li se izbor održati u Zagrebu ili Opatiji. Urednica emisije bit će Uršula Tolj.

Suvremeni koncept

Željen Klašterka nam je rekao kako bi prije svega volio da se na ovogodišnjoj  Dori pojave dobre pjesme, a što se izvođača tiče, da ne sumnja u novu generaciju sjajnih glazbenika dokazanih u formatima poput Voicea. Interesantna mu je i prisutnost etabliranih izvođača, no uz pretpostavku neupitne kvalitete i mlađih i starijih pjevača koji će se pojaviti na Dori, naglasak bi ipak stavio na pjesmu.

– Nastojat ćemo vizualno i tehnološki napraviti suvremen koncept Dore koju će u širem spektru gledateljstva željeti prihvatiti i aktivno pratiti i komentirati putem društvenih mreža i mlađa populacija. Cilj nam je, dakako, da ostanemo vjerni kvaliteti sadržaja – kaže Klašterka. Glasovat će i žiri i publika u televotingu, s time da će glasovi publike, baš kao i na Eurosongu,  imati presudnu ulogu u konačnom rezultatu.  Još nije htio otkriti tko će biti u žiriju, ali znamo da će jedan član biti Tony Cetinski koji je 1994. pobijedio na Dori s pjesmom “Nek’ ti bude ljubav sva”. Kaže da je pitanje treba li na Eurosong poslati nekog nepoznatog i onda od toga napraviti cijeli projekt „od a do ž“ ili poslati nekog s iskustvom.

– Za pobjedničku pjesmu ne postoji formula – kaže. Osobno je pobornik jednostavnosti, pjesme kojoj nije potrebno ništa osim muzičke pratnje. Ako pjesma nije dovoljno jaka, onda su potrebni dodatni aranžmani, plesači, koreografije i još dosta toga da bi se sakrila manjkavost pjesme, zaključuje. Jedini naš pobjednik Eurosonga, bio je Rajko Dujmić 1989. s pjesmom “Rock me, baby”. Žao mu je što ga nitko nije kontaktirao da pomogne pri organizaciji, možda da bude u žiriju, da koji savjet ili, kako kaže, upozori na plagijate i nedosljednosti u glazbi. No zato je sa Stevom Cvikićem, s kojim je napravio i “Rock me, baby”, napisao pjesmu, ali još ne zna kojem pjevaču, pjevačici ili bendu će je ponuditi.

– Pobjednička pjesma mora biti dio običnog života, zvukovi koji se ponavljaju moraju biti dio korpusa slušatelja. Ako je moguće da pjesma bude i verbalno jasna, s nekim zgodnim frazama, možda čak poput reklame. Pjesma mora osvojiti na prvu – treba biti brza ili srednje spora. Također je važan vizualni moment – ples, pjesma i slika moraju biti sljubljeni u jedno, a ne da ta tri elementa vuku svaki na svoju stranu – objasnio je Dujmić. Kao i prijašnjih godina, tako će i sljedeće u izboru za pjesmu Eurovizije sudjelovati Jacques Houdek. On je prošle godine predstavljao Hrvatsku na Eurosongu u Kijevu s pjesmom “My Friend”. Osvojio je 13. mjesto sa 128 bodova, a po glasovima publike zauzeo je deveto mjesto. To mu je bio šesti pokušaj i, napokon, uspješan, a sad se namjerava ponovno prijaviti, ali kao autor.

Alen Vitasović nastupio je 1996. s pjesmom “Marija”, 2000. godine s pjesmom “Ja ne gren”, a 2007. i 2009. bio je u polufinalima s “Sve bi za nju da” odnosno duetom s Lelom Kaplowitz “Tamo gdje ljubav počinje”. Ljut što nije prošao u polufinale, tad je izjavio “kako se prolaz plaća” i da je Dora namještena. Danas je malo ublažio riječi i izjavio:

Huljić nije zainteresiran

– Favoriti su već nekako poznati pa mi se ne da dolaziti kad znam da neću biti prvi, a svima nam je važno da predstavljamo našu državu.

Na Doru će pjesmu poslati i Splićanka Lidija Bačić, koja je pjevala još 2001. Tad je 15-godišnja Lidija s Perlama izvela pjesmu “Pokraj bistra izvora”. Tonči Huljić, koji je četiri puta kao autor sudjelovao na Eurosongu, a njegova “Marija Magdalena” u izvedbi Doris Dragović 1999. u Jeruzalemu je osvojila odlično četvrto mjesto, više nije zainteresiran za sudjelovanje. Franka Batelić bila je naša predstavnica lani s pjesmom “Crazy”. 

Pogledajte video: Estradnjaci koji su postali duhovnjaci

 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
08:54 14.11.2018.

Rajko legendo !!!!!

DO
domxerex
10:18 14.11.2018.

Idi bre šmrči sa Zokom i ekipom sa iblerovog trga a nas pusti na miru! Povedi si i novinara i urednika ovog članka, biti ćete si divno našmrkano društvo. I ponesite maramice!

Avatar rubinet
rubinet
10:40 14.11.2018.

cijelo selo šmrče bijelo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije