Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?

Znalac ga krivo savjetovao! Natjecatelj pao na pitanju iz zemljopisa, znate li odgovor?

Tko želi biti milijunaš?
Foto: HRT/Screenshot
1/6
07.01.2022.
u 10:50

Lucijan Šošić osvojio je 125 tisuća kuna nakon što je potrošio sva tri džokera na desetom pitanju. Drugi natjecatelj, Zadranin Roko Ramov pao je na 1000 kuna nakon što je poslušao znalčev odgovor

Prvo novogodišnje izdanje popularnoga "Milijunaša", osmim pitanjem za 8000 kuna, otvorio je posljednji prošlogodišnji natjecatelj, Lucian Šošić iz Donjeg Dolca. Sve džokere iskoristio je ne bi li prešao drugi prag, no potom je osvojio 125.000 kuna odustavši na pitanju za četvrt milijuna. Sljedeći natjecatelj, Zadranin Roko Ramov, prihvatio je znalčev netočan odgovor na 10. zemljopisnom pitanju te je kviz napustio s 1000 kuna.

U svome premijernom nastupu u game-showu Lucian, magistar hrvatskog i engleskog jezika po struci, dao je sedam točnih odgovora i osvojio 4000 kuna. Iako mu tada nije bila potrebna pomoć džokera, u večerašnjoj emisiji sva tri iskoristio je na pitanju za 32.000 kuna.

Je li B. B. King, Larry King, Martin Luther ili Martin Luther King imao četvero djece, upitao je isprva džokera "zovi", koji nije znao odgovor pritom mu rekavši da bi "gađao B.B. Kinga". Opredijelivši se zatim za džoker "pola-pola", njegovom upotrebom sužen izbor nisu činila imena B. B. Kinga i Larryja Kinga. Naposljetku je zatražio i mišljenje znalaca. Javio se Ivan koji je pak istaknuo kako smatra da je otac četvero djece bio Martin Luther King.

Foto: HRT/Screenshot

Taj je odgovor, ujedno i potvrdu samoga Lucianova krajnjeg razmišljanja, natjecatelj ponudio kao konačan i prešao drugi prag. Naime, Martin Luther King, baptistički propovjednik i predvodnik pokreta za građanska prava, u svom je povijesnom govoru "I Have a Dream", održanom u kolovozu 1963. sa stepenica Lincolnova memorijala ispred više od 250.000 sudionika Marša na Washington, istaknuo o kakvoj budućnosti za svoje četvero djece sanja.

Nastavivši igru bez džokera, na pitanju za dvostruko viši iznos znao je da je Uzbekistan (a ne Tadžikistan, Kirgistan ili Kazahstan) najmnogoljudniji od "stanova" nastalih raspadom Sovjetskog Saveza.

U nazivima djela kojeg su se glazbom nadahnuta slikara našle i simfonije, nokturni, aranžmani i harmonije, glasilo je pitanje za 125.000 kuna. Paul Delaroche, Vasilij Kandinski, James Whistler i Mark Rothko bili su među ponuđenim velikanima slikarstva. Lucian se odlučio za Jamesa Whistlera, čije je, među ostalim, poznato umjetničko djelo naziva Aranžman u sivom i crnom br. 1, te je otvorio pitanje za četvrt milijuna kuna.

Konačno, ne razmatrajući riskiranje kao opciju, na njemu je i odustao. Naime, tražila se godina u kojoj je, osim 2012., britanska kraljica Elizabeta II. osobno otvorila Olimpijske igre. Nakon odustanja izjavio je kako bi riječ mogla biti o 1948. no pogriješio bi jer je britanska kraljica OI otvorila i 1976. u kanadskom Montrealu. Među godinama, usto, našle su se i 2000. te 1956. Olimpijske igre 1948. otvorio je kralj George VI. One održane 1956. u Melbourneu otvorio je suprug Elizabete II., vojvoda od Edinburgha, a OI u Sydneyu 2000. glavni guverner Australije Sir William Deane.

Sljedeći natjecatelj, najuspješniji u igri "Najbrži prst", bio je Zadranin oženjen Istrijankom te mladi otac, Roko Ramov. Roko je pomoć džokera "zovi" zatrebao na književnom pitanju za 16.000 kuna. Nije znao ima li Natalija Ivanovna, supruga Andreja Prozorova, jednu, dvije, tri ili četiri šogorice. Nakon džokerova naputka kako je posrijedi Čehovljeva drama Tri sestre, Roko je, opredijelivši se za tri šogorice, osvojio navedeni iznos.

Foto: HRT/Screenshot

Za prelazak drugoga praga trebao je odgovoriti koja rijeka ne teče afričkim kontinentom. Malawi, Senegal, Niger ili Gambia? Zatražio je mišljenje znalca Ivana. Ivan je kao "uljeza" među rijekama vidio Gambiju, a Roko je poslušao znalčevo obrazloženje predložena odgovora pa je kviz napustio s 1000 kuna. Naime, točan odgovor je Malawi, jer je Malawi jezero, za razliku od ostalih navedenih rijeka.

VIDEO: I Plenković je gledao Don't Look Up! Donosimo pregled filmske godine

 

 

Komentara 6

ČS
Čuvaj se senjske ruke
12:12 07.01.2022.

Lovci dobiju odgovore, a narod se zabavlja.

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
11:47 07.01.2022.

Pitanje nije niti točno niti korektno, jer prema pitanju stoji da su sve navedene rijeke, a samo jedna od njih nije u Africi. Mislim da bi se natjecatelj trebao žaliti.

HR
hr76
13:51 10.01.2022.

Čim je u pitanju neistinita tvrdnja, a nije da-ne pitanje, onda je pitanje neregularno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije