Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastrašujuće

Životna priča Sarooa Brierleya iz filma 'Lav' rasplakala svijet

Sunny Pawar stars in LION Photo: Mark Rogers
02.03.2017.
u 08:30

Posvojili su ga Australci iz Hobarta, a rodno selo našao je po sjećanju uz pomoć Google Eartha. Od obitelji se odvojio zaspavši u vlaku za Calcuttu

Film “Lav” nije osvojio Oscar za najbolji film, ali osvojio je “životni Oscar” za priču i rasplakao publiku diljem svijeta. Emotivna snaga temelji se na biografskoj knjizi “A Long Way Home” australskog ekonomista Sarooa Brierleya (36).

Naime, svake godine Saroo Brierley rođendan slavi 22. svibnja. To nije dan kada je rođen, nego dan kada je pronađen. Kao petogodišnjak Saroo, odrastao u ruralnoj Indiji, odlazio je sa starijim bratom u potragu za kovanicama ili hranom kako bi pomogao obitelji. Jednog dana te 1986. zaspao je u praznom vlaku čekajući brata. Kada se probudio, bio je udaljen stotinu km od kuće, u vlaku prema Calcutti. Saroo je nekoliko zastrašujućih mjeseci proveo na ulicama Calcutte ne znajući se vratiti kući, preživljavao je na hrani koju je našao u smeću.

– Naježim se kada pomislim što mi se moglo dogoditi. Mogao sam postati žrtva trgovine djecom ili seksualnog zlostavljanja – govori danas Saroo. Milost mu je pokazala žena koja mu je dala hranu i tinejdžer koji ga je primio u svoj dom. Odveli su Sarooa u policijsku postaju, odakle je poslije prevezen u sirotište iz kojega ga je posvojio australski par, Sue i John Brierley, i podario mu zapadnjački život, ljubav i obrazovanje.

– Saroov dolazak našoj je obitelji bio preporod. Kada smo ga dočekali na aerodromu u Tasmaniji, bio je to trenutak sreće i odmah je postao naš – govori Sue. Kada je došao k njima, nije znao engleski jezik. Sporazumijevali su se zagrljajima i često bi odlazili susjedima Indijcima koji su im pomagali s prijevodom. Nakon nekoliko godina postao je tipično australsko dijete iz više klase. Ipak, vukla ga je Indija i prava obitelj i često se pitao kako su.

Sjećao se dijelova svog sela, a pretragom Google Eartha po vizurama sjećanja došao je do grada Khandwa i pomoć potražio u Facebook grupi ljudi iz tog grada. Članovi su mu otkrili da se selo koje traži zove Ganesha Talai. Jedanaest mjeseci poslije, te 2013., sjeo je u avion i otišao u Indiju. Došavši u rodno selo, točno se sjećao puta do svoje kuće iako je prošlo 26 godina.

– Majka me odmah prepoznala nakon toliko godina. Majka poput nje nikada ne bi mogla zaboraviti svoje dijete. I meni je slika njezina lica bila urezana u sjećanje – kaže Saroo. Njegova majka ne zna engleski, a Saroo je zaboravio hindski. I danas komuniciraju dodirima i izrazima lica kako bi izrazili osjećaje. On, kad god uzmogne, odlazi u Indiju u posjet majci, bratu i sestri koje je tamo pronašao. Film “Lav” Saroo je pokazao biološkoj majci. Gledajući ga, plakala je. Razmišljao je dovesti je i na dodjelu Oscara, ali kaže: – Ona je vrlo konzervativna žena. Zna za Bollywood, ali nikada nije čula za Hollywood. Shvatio sam da bi za nju bilo previše da je iz Indije odvedem u Ameriku.

S indijskom majkom Fatimom ima lijep odnos, a upoznao ju je i sa svojim posvojiteljima iz Australije i kupio joj kuću.

– Toliko mu toga želim reći, a ne mogu zbog jezika. Srce mi želi eksplodirati, ali što da radim? Samo se gledamo. On ima drugi život i prihvatila sam to. Sretna sam zbog njega – govori njegova biološka majka Fatima.

>>Trijumfirali Emma Stone, Casey Affleck i Damien Chazelle, mjuzikl 'La La Land' najbolji film

>>Ovih 10 poznatih glumaca i glumica nikad nije bilo nominirano za Oscar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije