Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Csilla Barath Bastaić:

Zbog glumačke transformacije spremna sam otići daleko koliko treba

Foto: Dražen Kokorić
1/7
29.07.2017.
u 08:09

Nakon što je neko vrijeme boravila i radila u Londonu, zagrebačka glumica mađarskog podrijetla uskoro će ponovno ući u domove naših gledatelja, u novoj seriji "Čista ljubav"

Gledali smo je u televizijskim serijama, na kazališnim daskama i velikim ekranima.Nema tog glumačkog izazova s kojim se nije spremna uhvatiti u koštac i zadatka kojeg bi se bojala prihvatiti.

Neko je vrijeme živjela u Londonu kako bi se dodatno obrazovala i svladala aspekte glume koji su joj bili izazov. Svestrana zagrebačka glumica Csilla Barath Bastaić trenutačno ponovno boravi u Hrvatskoj, gdje snima sapunicu “Čista ljubav” koja će se od jeseni prikazivati na Novoj TV. Tako se novom ulogom senzualna plavuša ponovo vraća pred domaće gledatelje i u mnoge domove. Što se dogodilo u međuvremenu, koje je projekte završila, kako je biti freelancer u Hrvatskoj, kako se najradije odmara i s kim, otkrila je u intervjuu tik prije kratkog bijega na more.

Csilla - sigurno ste se naviknuli da se svi čude vašem imenu. Recite nam odakle je i tko vam ga je dao? I naravno - kako se ispravno čita?

Čita se Čila. Kao čila i vesela. Ime je mađarskog podrijetla jer mi je otac Mađar. Ponovno igrate u jednoj hrvatskoj televizijskoj sapunici.

“Čista ljubav” počinje se prikazivati na jesen na Novoj TV , a vi tumačite lik Dine. Kako ste dobili ulogu?

Glumci imaju tu sreću da se za televizijske projekte, barem većinu, organiziraju audicije tako da sam ulogu dobila na castingu. Voljela bih to reći i za kazalište ili film, međutim situacija je složenija u tim domenama.

Što vam se najviše sviđa kod vašeg lika? Kako ste se pripremali za ulogu?
Dina je žena bez dlake na jeziku. Brza, brbljava i direktna. Bori se za svoje stavove i uvjerenja pa joj nije problem zauzeti se za sebe i svega do čega joj je stalo. U ovakvim formatima uloge su često podijeljene na aktivne, pasivne, negativce i pozitivce. Takva podjela često ograničava glumački manevarski prostor. Čini mi se da se ta granica u “Čistoj ljubavi” malo pomaknula i nemamo podjele takvog tipa.Likovi su puno životniji i punokrvniji.

Kakav je tempo snimanja?

Nabijen i brz jer se treba isporučiti velika količina materijala u kratkom vremenu. Takav je format. Imamo sjajne pisce i režisere koji su uigrani i pripremljeni tako da je veliko zadovoljstvo ponovno biti pred kamerama.

Što za vas znači čista ljubav?

Ako pod time mislite bezuvjetna - onda je to roditeljska ljubav.

Nije vas bilo neko vrijeme na malim ekranima, otišli ste u Veliku Britaniju na usavršavanje?

Prije nekoliko godina otišla sam u London sa željom da se dodatno educiram u nekim aspektima glume. Ulagala sam u sebe pohađajući radionice, masterclassove i predavanja. Sustav je puno stroži ondje i treba neko vrijeme da se čovjek navikne.

Na kojim ste projektima radili i koliko vam je to iskustvo značilo?

Vrlo kratko nakon mog dolaska otišla sam na audiciju za dugometražni film “AB Negative” i dobila glavnu ulogu. Bila sam, naravno, presretna kad sam doznala da će mi partneri biti britanski glumci poput Vincenta Regana (“300”), Rogera Ashton- Griffithsa (“Igra prijestolja”), Stevena Marcusa (“Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”). Uslijedio je rad na Sheakepeareovu “San ljetne noći”, koji smo premijerno izveli na Midsummer Scene Festivalu u Dubrovniku.

Je li vam bilo teško izgovarati Shakespearea na engleskom?

Trebalo je puno truda i pripreme prije prve probe. Ostatak ansambla činili su Englezi koji su cijeli studij posvetili Shakespeareu i studioznoj analizi njegovih djela. Dobro poznavanje Shakespearea mi je pomoglo, ali njegov stih u izvornom obliku zaista je bio izazov svladati.

Je li vam to bio najveći glumački izazov?

Definitivno jest. Morala sam svladati njegov stih sa svim njegovim zadatostima u samo dva tjedna. Jedno od najtežih, ali i najljepših glumačkih iskustava. Bila je tu i predstava “Teror tolerancije” Mirana Kurspahića koja secira stanje društva danas, “Projekt višegodišnjeg nasada jabuka” o propasti Kamenskog koji je djelomično autorski kao i “12/2” u ZKM-u koja se bavila temama otuđenosti, hektike i ludila radnog dana. Zatim “Moja 3 zida” koji je bio forma humoristične serije bez scenarija.

Radili ste i kao voditeljica…Vaši angažmani prilično su raznoliki. Znači li to da se još niste pronašli u nekom žanru ili se neprestano volite mijenjati?

Premala smo zemlja i tržište da bi slobodni umjetnici imali taj luksuz orijentirati se na specifičan “žanr”. Pozicija glumca koji nije vezan ni za jedno kazalište iznimno je teška. Pokušavaju nam uzeti još ovo malo prostora što nam je ostalo. Mi svi želimo raditi i prilike se ne propuštaju. A i ja sam preznatiželjna i volim se upuštati u što različitije stvari…
Glumili ste i u televizijskim serijama, na filmu i kazališnim daskama - koji medij ipak najviše volite?

Uvijek postoji tendencija da se nas glumce pita da definiramo što više volimo. Ne pravim razliku jer u mnogočemu to ovisi o ekipi i kvaliteti projekta i u jednom i u drugom mediju. To je zapravo ono čime se vodim.

Upoznali smo vas kao crvenokosu Marinu u prvoj hrvatskoj telenoveli “Villa Maria”. Ali vi ste zapravo plavuša - koliko ste daleko spremni otići zbog glumačke transformacije?

Koliko god treba ako procijenim da ima smisla i da je projekt vrijedan toga.

U filmu “Sonja i bik” glumite pjevačicu Niku Pofuk. Inače dobro pjevate?

Kao i svi nesluhisti, najviše na svijetu volim pjevati, ali pjevanje mi iskreno nije jača strana. Kad smo pripremali predstavu “Lijepa Naša”, išla sam na satove pjevanja koji su mi pomogli. Donekle.

Jeste li se za stalno vratili u Hrvatsku? Škoja je vaša baza?

Trenutačno sam ovdje. Hrvatska je moja baza jer je to moja domovina. To ne znači da možda neću opet nekamo otići. Ali znam da ću se uvijek vraćati.

Kako funcionira ljubav na daljinu s voditeljem Matkom Antonovićem? Razumije li zbog sličnog zanimanja glumački način života?

Trenutačno sam u Zagrebu tako da je ta “daljina” podnošljiva.

Hoćete li na ljeto uspjeći pobjeći nekamo na odmor i gdje? S kime ćete provesti dragocjeno slobodno vrijeme?

Imamo tri tjedna pauze od snimanja tako da je u planu jedan lijep relaksirajući odmor na našoj obali. Obići ćemo otoke i Istru.

Što vas najviše odmara i veseli?

Što sam starija, više cijenim trenutke s obitelji i prijateljima, ali i samoću. Mislim da sam najsretnija kada pronađem tu ravnotežu.

Volite li izlaske i partyje ili ste kućni tip?
Sve više sam kućni tip. Nemam živaca za gužve i glasnu muziku. Dobar koncert definitivno, ali partyji nikako.

Jeste li gurmanica? Volite li kuhati?

Apsolutno. Volim fino pojesti i popiti. Jedem bolje nego što kuham.

Pratite li modne trendove ili furate svoj stil?

Ne razmišljam previše o modi i odjeći. Nisam tipično žensko s punim ormarom cipela i krpica te modnim časopisima pokraj kreveta. Nije da mislim da je to bezveze, nego jednostavno ne razmišljam o tome. Mozak mi je zaokupljen drugim stvarima.

Kako se borite s tremom prije nastupa?

Shvatila sam da se ne mogu boriti protiv treme. Vježbe opuštanja pomažu, ali trema je uvijek prisutna. Što i nije tako loše. Zabrinula bih se da mi je svejedno.

Što će svestrana Csilla raditi na jesen? Kakvi su planovi?

Na jesen nastavljamo snimati. Planova uvijek ima kao i nagovještaja drugih projekata, ali o tome kada bude nešto konkretnije.

Komentara 4

AL
Alkana
08:27 29.07.2017.

Predivna glumica i osoba!

AR
Artukovic
10:20 29.07.2017.

Ponudit cu joj ja ulogu u svom projektu....bas da vidim koliko je spremna daleko otic u svojoj glumackoj transformaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije