Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Fleabag"

Upoznajte Phoebe Waller-Bridge, scenaristicu novog Bonda, autoricu najpopularnije britanske serije

20.02.2020.
u 14:20

Serija “Fleabag” nagrađena je s ukupno 42 nagrade, među kojima su šest Emmyja i dva Zlatna globusa te nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). Riječ je i o jednoj od omiljenih serija Baracka Obame

Od ponedjeljka do subote na Pickbox TV kanalu u 21.40 sati prikazivat će se serija “Fleabag” autorice Phoebe Waller-Bridge. Ako već niste prije, za Phoebe ste zasigurno čuli posljednjih dana jer je upravo njoj povjereno da najpoznatijega tajnog agenta na svijetu “uvede” u 21. stoljeće, odnosno da ga prilagodi modernim trendovima te približi ljepšem spolu i na drukčiji način, a ne samo mačistički.

I sama je glumica i autorica krajem prošle godine potvrdila da njezin zadatak nije tek raditi na ženskim likovima u novom Bondovu filmu. Jer, posao su joj osobno ponudili Barbara Broccoli i Daniel Craig koji su joj rekli da im se jednostavno sviđa to što radi, a nikakvog govora o posebnoj ulozi u stvaranju scenarija za posljednjeg (valjda) Craigova Bonda nije bilo. I već sama pojava ženskog imena u popisu scenarista dovoljno je velika vijest sama za sebe, a Phoebe Waller-Bridge tek je druga žena dosad kojoj je pripao takav privilegij. Logičan izbor, reklo bi se, i to ne samo prema našem mišljenju, a sada ćete moći vidjeti i zašto. Serija “Fleabag” nagrađena je s 42 nagrade, među kojima su šest Emmyja i dva Zlatna globusa te nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). Duhovita i dosjetljiva serija proglašena je britanskim “Seksom i gradom”, a to doista jest ponajviše zbog scenaristice, producentice i glavne glumice – Phoebe Waller-Bridge. London je glavna lokacija burnih i emotivnih događanja s kojima će se poistovjetiti svaka mlada žena koja u današnjem svijetu pokušava „navigirati“ ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim odnosima.

Pomalo kaotičan način života, emotivna nestabilnost i donošenje upitnih životnih odluka doveli su do izraza “fleabag” koji glavnu protagonisticu opisuje kao nešto što bi se u nas najjednostavnije prevelo kao “prljavica”. Specifičnost serije je i njezina direktna komunikacija s publikom koja „ispovijest jedne prljavice“ gotovo doživljava kao svoju vlastitu. Tu se podrazumijeva obraćanje glavne glumice, koja je ovdje, dakle, i autorica te producentica, izravno u kameru. Uz triler-seriju “Killing Eve”, na kojoj Waller-Bridge radi kao scenaristica i izvršna producentica, “Fleabag” je proglašena jednom od najboljih serija 21. stoljeća, i to nakon samo dvije sezone. Doista jest riječ o nečemu što je za pojam klasične britanske dramske serije vrlo avangardno, prilagođeno modernoj ženi kroz koju se opisuje život u europskom velegradu poput Londona u kojem društveni život buja te ga je svakome prilično lako napraviti sadržajnim. Tako će nam Fleabag često i eksplicitno opisati svoj seksualni život, osobne odnose, naravno i barijere koje sama ruši jer za njih ne mari, što bismo poneki put, gledajući seriju, trebali učiniti i sami. Doduše možda ne baš onako kako to radi Fleabag, koja vjeruje da na ovakav način od života dobiva najviše.

Zanimljivo je kakvu ulogu u seriji imaju muškarci. Oni su – podređeni. Fleabag je od njih redovito jača, često ih i iskorištava te nestaje praktički svaki stereotip kakvi su razvijani stoljećima. Zanimljiv je i format serije, svaka od dvije sezone ima po šest epizoda koje traju nešto manje od pola sata. I to je sasvim dovoljno jer vrijeme prođe doista brzo u naizgled neobveznoj radnji za koju otkrijete da vas je zapravo natjerala da o njoj malo i razmislite.

Pročitajte još i ovo – Barack Obama je drugu sezonu “Fleabaga” proglasio jednom od svojih omiljenih televizijskih serija koje je gledao prošle godine. Svoju je listu objavio na Twitteru 29. prosinca 2019. godine i čak je napisao: “A sada popis najboljih televizijskih programa koje smatram snažnima kao i kinofilmove: ‘Fleabag 2’, ‘Unbelievable’ i’Watchmen’”. “Unbelievable” s Toni Collette mogli smo pratiti na Netflixu, dok je “Watchmen” bila jedna od reklamiranijih serija na HBO-u. Dodajmo i još jednu zanimljivost – Isobel Waller-Bridge, Phoebena sestra, skladala je glazbu za obje sezone. Phoebe Waller-Bridge rođena je prije 34 godine u Londonu, u kojem živi i danas.

Prema intervjuu za New York Times, diplomirala je 2006. te jedva pronalazila posao što ju je motiviralo za pisanje vlastitih scenarija. Nakon razvoda od irskog redatelja i autora Conora Woodmana 2018., novu ljubav našla je u irsko-britanskom producentu, scenaristu i redatelju Martinu McDonaghu, poznatom po filmu “In Bruges”. Osebujna karijera Phoebe Waller-Bridge uključuje kazalište, film i serije, a najnoviji projekt je, kao što smo već napisali, 25. film o Jamesu Bondu – “No Time to Die” (2020.), na kojemu će raditi kao scenaristica. Osim toga, Waller-Bridge posudila je glas droidu L3-37 u filmu iz franšize Star Wars “Solo: A Star Wars Story” (2018). Dakle, obje sezone fenomenalne serije “Fleabag” gledajte na Pickbox TV kanalu od 17. do 22. veljače 2020. godine u 21.40 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije