Naslovnica Showbiz Zvijezde

Umrla autorica 'trash literature' koju su obožavale milijuni žena

Prvi roman "Skrupule" napisala je u 50. godini na suprugov poticaj. Nakon četiri mjeseca knjiga joj je završila na prvom mjestu 'best-sellera' New York Timesa.
24. lipnja 2019. u 14:42 1 komentara 3398 prikaza
Foto: screenshot/youtube

 Judith Krantz, autorica brojnih književnih ljubavnih 'blockbustera', uključujući "Skrupule" i "Princezu Daisy", koja je prodala 80 milijuna primjeraka romana u svijetu, umrla je subotu u dobi od 92. godine u Los Angelesu, objavio je u ponedjeljak LA Times. 

Knjige "najradišnije žene 'trash' literature", kako su nekoć nazivali Judith Krantz, prevedene su na više od 50 jezika. Na hrvatski ih je prevedeno 14. 

vožnja Bivša natjecateljica showa 'Život na vagi' nakon 10 godina opet uživa u ovome

Sedam romana pretvoreno je u televizijske miniserije kojima je producent bio njezin pokojni suprug Steve Krantz.  

Rođena je 1928. u New Yorku, a nakon diplome preselila se u Pariz gdje je radila kao novinarka zadužena za praćenje mode, prvo za časopis Good Housekeeping, a potom i za Cosmopolitan. 

operirao tumor 'Život na vagi' spasio ga je da ne umre od raka: 'Ni roditeljima nisam rekao za dijagnozu'

Prvi roman "Skrupule" napisala je u 50. godini na suprugov poticaj. Nakon četiri mjeseca knjiga joj je završila na prvom mjestu 'best-sellera' New York Timesa. 

Slijedila je "Princeza Daisy" koja je ostvarila isti uspjeh. Potom je napisala "Mistralovu kći", "Osvojiti Manhattan", "Do ponovnog susreta", "Ljubavnike" i brojn druge. Njezini romani govorili su o životnom stilu bogatih i lijepih. 

Krantz je bila poznata po radnoj disciplini. Naime, tjedno je pisala 10 tisuća riječi te je pomno istraživala povijesna razdoblja u koja je smještala svoje romane. 

Kritičari su joj često zamjerali što je, s obzirom na svoje kapacitete i obrazovanje, izabrala pisaje romana u žanru koji su zvali "trash fikcijom".

 

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas