Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavna pjevačica

Udala se s 15, umrla s 22: O jezivu braku nije htjela pričati ni s majkom, a prošla je pakao

Foto: Profimedia
1/6
16.01.2024.
u 13:01

Da je živa, pjevačica Aaliyah danas bi, 16. siječnja, navršila 45 godina, a mi smo se prisjetili njezine životne priče i tragičnog završetka.

Aaliyah Dana Haughton poznatija samo kao Aaliyah bila je američka pjevačica, plesačica, glumica i model. Rođena je u Brooklynu, New Yorku, a djetinjstvo je provela u Detroitu, Michiganu. Da je živa, Aaliyah bi danas, 16. siječnja proslavila svoj 45. rođendan. Vijest o njezinoj tragičnoj i iznenadnoj smrti šokirala je cijeli svijet tog kobnog 25. kolovoza 2001. godine.

Kada je preminula, pjevačica je imala samo 22 godine i bila je na dobrom putu da postane broj jedan kada je riječ o karijeri. Zvali su je kraljicom urbanog popa i princezom R&B-ja. Važna osoba u njezinu životu bio je tada već planetarno popularan glazbenik R Kelly, a danas svima poznatiji kao seksualni prijestupnik povezan s maloljetnicama, koji je osuđen na čak 30 godina zatvora zbog vođenja lanca prostitucije i reketa. Svima je izgledalo da je mlada i talentirana pjevačica prva stigla u njegove ruke i time postala žrtva. Naime, njihova se priča tada u američkim medijima predstavljala kao ljubavna, ali je i tada nailazila na neke od osuda.

Aaliyah je s glazbenikom upoznao njezin ujak, koji ga je tada i zastupao te obnašao dužnost menadžera – Barry Hankerson. Njihov prvi susret dogodio se kada je prelijepa brineta imala samo 12 godina, a on 24 te je imao veliki utjecaj na početak njezine karijere. Njezin prvi album ''Age Ain't Nothing but a Number'' producirao je i napisao upravo R Kelly. Tada su počele priče kako se navodno pokojna pjevačica sa samo 15 godina udala za tada 12 godina starijeg repera.

 

Foto: Profimedia

 

Tadašnji časopis Vibe objavio je potvrdu o sklapanju braka na kojoj je navedeno kako su se Aaliyah i Kelly vjenčali 31. kolovoza 1994. u Chicagu, što zapravo znači da je tada imala samo 15 godina. Iako su svoj brak pokušali sakriti od javnosti, pa čak i od roditelja, Aaliyahina obitelj za sve je doznala iz medija te bila bijesna zbog načina na koji način se piše o njima. Tražili su od njih dvoje da ponište svoj brak, a pjevačica je bila ''stjerana u kut'' te je pristala na njihovu ucjenu u listopadu iste godine. Tada jako zaljubljeni golupčići prekinuli su svoju romantiku 1995. godine. Više od 10 godina poslije njezine smrti Kelly je u razgovoru za popularni časopis GQ odbio komentirati priču o njihovu navodnom braku.

– Zbog toga što je Aaliyah preminula, kao što sam uvijek govorio, iz poštovanja prema njenoj majci koja je bolesna i njenu ocu koji je također preminuo, nikad neću o tome razgovarati ni s kim – kazao je Kelly.

 

VEZANI ČLANCI:


Kako bilo, činilo se da Aaliyah ipak nakon razvoda nije ostala u tako bajnom odnosu s Kellyjem zato što je nakon poništenja njihova braka prekinula apsolutno sve veze s njim, pa čak i one poslovne. Godine 1997. pokušala je napraviti to da njihovi dokumenti o braku i razvodu potpuno nestanu, a napravila je to u vrijeme kada je Kelly bio na sudu s tada 20-godišnjom Tiffany Hawkins, koja ga je, među ostalim, tužila za 10 milijuna dolara odštete tvrdeći da je spavao s njom kada joj je bilo samo 15 godina, a njemu 24.
U trenutku svoje smrti pjevačica je imala gotovo sve, slavu, novac, promovirala je svoj treći studijski album, a imala je i novog dečka s kojim se planirala vjenčati. Ako se prisjetimo, otprilike dva mjeseca nakon izlaska njezina posljednjeg albuma sa svojim društvom putovala je na Bahame gdje je snimila i spot za pjesmu ''Rock the Boat''. Ranije su završili sa snimanjem pa su odlučili krenuti kući dan ranije.

Avion kojim je putovala s ekipom bio je dvomotorni lagani avion Cessna 402 koji je bio puno manji od modela Cessna 404 kojim su stigli na odredište. Pilot Louis Morales savjetovao im je da ne ukrcavaju toliku količinu prtljage, a u avion se ukrcalo devetoro ljudi i sva oprema za snimanje. Svjedoci su kasnije otkrili da je čak došlo i do svađe s pilotom. Louis im je na kraju popustio, a navodno je pri kretanju imao problema s pokretanjem jednog od dva motora. Nažalost, avion se ubrzo nakon polijetanja srušio i zapalio, i to samo otprilike šezdeset metara od kraja piste. Aaliyah i njezinih osam suputnika poginuli su na licu mjesta. 

Obdukcija je pokazala da je Aaliyah imala ''ozbiljne opekline'' i da je ''dobila udarac u glavu'', a osim toga je pala u šok te je imala slabo srce. Zaključeno je da bi, i da je preživjela samu nesreću, njen oporavak bio gotovo nemoguć zbog ozljeda. Istraga je pokazala da je do nesreće došlo upravo zbog težine tereta na koju ih je prethodno upozorio i pilot, i to 320 kilograma više, te da je u avionu bilo puno više osoba nego što je bilo predviđeno za takav model laganog aviona. 

Aaliyah je pokopana 31. kolovoza 2001. u New Yorku, a na pogreb je stiglo više od 800 ožalošćenih ljudi, među kojima su i njezine kolege, svjetske poznate osobe kao što su Missy Elliott, Timberland, Gladys Knight, Lil' Kim i Sean Combs poznatiji kao Diddy. Na kraju pokopa puštena su 22 bijela goluba, koja su predstavljala godine pokojne pjevačice. 

 

VIDEO: Matija Vuica: 'U tri naše posljednje minute rekla sam mu sve što sam mislila da je važno'

Komentara 8

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:34 16.01.2024.

Sjećam se njene stvari "More than a woman" super.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
18:40 16.01.2024.

Odlična mi je njena stvar "If your girl only knew", ali Finnebassen Remix. Baš stvarčina, u toj verziji.

EV
evoba
22:37 16.01.2024.

Allah joj rahmetelje! Bila je prelijepa osoba i izvrsna umjetnica. Nažalost nije stigla napraviti tako puno umjetničkih djela, ali je zato svako ono koje je napravila zlata vrijedno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije