Naslovnica Showbiz Zvijezde

Thompson čak tri godine ne može ući ni u Europsku uniju

Poduzet ćemo sve pravne radnje, pa ako bude trebalo, ići ćemo i na sud za ljudska prava da bismo ukinuli ovu zabranu - kaže menadžer Barišić.
30. rujna 2009. u 19:20 207 komentara 648 prikaza
thompson09

Marko Perković Thompson tri sljedeće godine neće moći ući u Švicarsku, ali ni u ostale europske zemlje koje su potpisnice schengenskog sporazuma. Naime, kako smo obaviješteni iz vrlo pouzdanog izvora u Švicarskoj koji je imao priliku vidjeti taj dokument, Thompsonu se ne zabranjuje tri godine ulazak samo u Švicarsku nego i u zemlje Europske unije koje su u schengenskom režimu.

Fedpol, švicarski savezni ured za policiju, koji je izdao zabranu, dao je u dokumentu obrazloženje zašto je to učinio. Kao glavni razlog navode tučnjavu na jednom Thompsonovu koncertu u Luzernu prije dvije godine, ali i sve učestalije zabrane njegovih koncerata u Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj…

Medijska hajka

– Ne, to nije istina. To je samo dio medijske hajke na Thompsona. Izričito tvrdim da se zabrana odnosi samo na Švicarsku. Uostalom, kako bi se i spominjala kad Švicarska nije članica EU-a. Pa, kako će onda švicarska izdati zabranu za EU? – tvrdi i pita se Zdravko Barišić, menadžer hrvatskog pjevača. Službeni Fedpolov dokument o zabrani ulaska u Švicarsku Marko Perković Thompson još nije dobio. Njemu bi ga trebali uručiti predstavnici švicarskog veleposlanstva u Zagrebu.

Navodno, uručenje je trebalo biti jučer u 13 sati, ali Thompsonov menadžer Zdravko Barišić tvrdi da će njihov odvjetnik taj dokument najvjerojatnije podići tijekom dana. Švicarskom uredu za migracije obratila se Veronika Olujić, koja se raspitivala o razlozima zabrane ulaska. U tom uredu mislili su da je ona Thompsonova odvjetnica koja će ga zastupati, ali menadžer Barišić nam je to opovrgao:

– Nije ona odvjetnica, nego supruga organizatora koncerta, koja je pošla da vidi službeni razlog zabrane.

Šokirani Hrvati
Hrvate u Švicarskoj, ali u ostalim europskim zemljama, šokirala je vijest o trogodišnjoj zabrani Thompsonova ulaska u Švicarsku. Malo su zetečeni i u Markovu stožeru u Zagrebu, pitajući se koji je stvarni razlog te zabrane. “Marko nije u Hrvatskoj, a ni u svijetu, kojim putuje posljednjih dvadesetak godina, napravio nikakav prekršaj, a kamoli kakvo kazneno djelo koje bi trebalo biti razlog zabrane ulaska u neku zemlju.

Čudi nas ta odluka, jer samo prije nekoliko mjeseci u Švicarskoj smo imali sličan koncert”, čudi se Zdravko Barišić. Obratit će se hrvatskom veleposlanstvu u Švicarskoj, isto tako i našem Ministarstvu vanjskih poslova.

– Ministar Gordan Jandroković u slučaju pjevača Marka Perkovića Thompsona postavlja se kao prema svakom građaninu koji ima neugodnosti u inozemstvu – rekao je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

– Našeg veleposlanika u toj zemlji poslao je da ode u tamošnje nadležno tijelo te da pokuša ukinuti zabranu. Također, zatražio je od švicarskog veleposlanstva u Hrvatskoj da nam objasni ovakav postupak – kaže Dragun dodajući da su zvali Thompsona da ga obavijeste o koracima koje poduzimaju.

– Marka policija nigdje nije zaustavila, nigdje ga nije saslušavala, a tijekom ove turneje imali smo 130 koncerata. Poduzet ćemo sve pravne radnje, pa ako bude trebalo, ići ćemo i na sud za ljudska prava da bismo ukinuli ovu zabranu – kaže menadžer Barišić. Prva zabrana Thompsonova koncerta dogodila se 2003. u Amsterdamu.

Prošle godine otkazan je koncert u Hamburgu. Otkazan je i u Koruškoj u St. Andreu, uoči početka EP-a, zbog straha od nereda hrvatskih navijača. Velikih prijepora bilo je i kod gostovanja u Sarajevu, gdje su organizatori zbog prijetnji otkazali gostovanje Thompsona, a u pulskoj Areni gradske vlasti mu nisu dopustile nastup pravdajući to zauzetošću termina.

Švicarska trogodišnja zabrana ulaska u z

Švicarska trogodišnja zabrana ulaska u zemlju Marku Perkoviću istodobno znači da neće moći ući ni u jednu zemlju Schengenskoga prostora slobodnog kretanja ljudi. Potvrdio je to Michele Cercone, glasnogovornik potpredsjednika Europske komisije. U Schengenskome su prostoru sve zemlje članice EU osim Bugarske, Irske, Rumunjske i Ujedinjenoga Kraljevstva, a od zemalja koje nisu članice Unije, Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Švicarska mu je pristupila 1. siječnja ove godine. (SdP)

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • Mladen Miletić:

    Thompson čak tri godine ne može ući ni u Europsku uniju, Demokracija kojoj težimo, čim budemo EU nema pjevanja i slobode po domačim notama.. Ne samo da čemo jesti raditi nego i pjevati zaista kako nam oni budu svirali ... ... prikaži još!. Tomson ima sreču da ga nisu zatvorili još tamo. Kakao znamo embargo na orućje je postojao a on se več onda slikao sa tim . Da se drže zakona i da su pošteni zna se završio bi kao Polanski !

  • Boras:

    Jedino sto ce se desiti je to da ce biti manje EURA na stednom racunu,,,a valjda je dosad zaradijo toliko da moze prezivit ove tri godine zabrane......Tako da nije toliko strasno.....

  • romictea:

    BRAVO Svcicarska, rako treba sa svima koji sire nacisticku ideologiju, treba im zabraniti i javno nastupanje u domovini.