Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krunoslav kićo slabinac

Svirati je počeo već u osnovnoj školi, a prije nadimka po kojem su ga svi znali – imao je još jedan

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/12
13.11.2020.
u 10:31

Slabinac je u bolnici završio početkom kolovoza jer mu je koronarna bolest zahvatila krvne žile. Operacija je prošla uspješno, no situacija se zakomplicirala jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba

Jutros je u 77. godini preminuo je glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac. Tužnu vijest o njegovoj smrti potvrdio je prof. dr. Hrvoje Gašparović, kardiokirurg iz KBC-a Zagreb. 
Slabinac je u bolnici završio početkom kolovoza jer mu je koronarna bolest zahvatila krvne žile. Operacija je prošla uspješno, no situacija se zakomplicirala jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. 
Za Kićom tuguju njegovi dugogodišnji prijatelji, obožavatelji, a neutješni su i sinovi Ivan (39) i Pavao (41).

Legendarni glazbenik već je u osnovnoj školi počeo svirati tamburicu. Glumio je i u dječjem kazalištu, a kasnije postao najpoznatiji po hitovima kao što su ''Seoska sam lola'' i ''Svatovac''. Volio je sve žanrove, od rocka do bećarca. 
Pod utjecajem kralja rocka Elvisa Presleyja, kad je imao 15 godina, odbacio je tamburicu i zamijenio je gitarom. Upisao je glazbenu školu gdje je učio svirati klasičnu gitaru, no to mu se nije pretjerano svidjelo. Još 50-ih je počeo nastupati pod nadimkom Little Rocky. No, nadimak koji je ostao, Kićo dala mu je sestra prema istoimenom liku iz crtanog filma kojeg je volio oponašati.
Zbog toga je početkom 60-ih godina 20. stoljeća osnovao sastav Tornado s tamburaškim virtuozom Antunom Nikolićem Tuceom, Albertom Krasnićem, Vladimirom Lazićem i Miroslavom Šaranovićem, a kasnije Kon Tiki, pa na kraju i Dinamite. 
Svirali su i osvajali nagrade po regiji, a onda su osvojili Njemačku. Tamo su nastupali po klubovima i izvodili hitove Kinksa i Rolling Stonesa. 

1/9

Dinamiti su se raspali 1976., netom nakon što je originalni bubnjar otišao u Sarajevo svirati za Indekse. 
Kićo je nakon toga služio vojni rok, a nakon raspada Dinamita, koji su nastavili svirati s Dadom Topićem, odlučio je otići u solo vode. 
Preselio se u Zagreb gdje je izvodio hitove Elvisa Presleya i Toma Jonesa. Za vrijeme nastupa u jednom zagrebačkom kubu upoznaje Nikicu Kalogjeru koji mu je pomogao s nastupom na Splitskom festivalu. Tamo je izveo pjesmu ''Samo zbog ljubavi''. 
Kićina prva ploča bila je ''Plavuša'', a ta pjesma bila je posvećena službenici u banci za koju je tek kasnije doznao da je oženjena i da ima dijete. Doživio je s njom golemi uspjeh. 

 

Zanimljivo je dodati da je Slabinac nastupao i na Euroviziji te osvojio 14. mjesto sa skladbom ''Tvoj dječak je tužan''. 
Kasnije su se hitovi krenuli samo nizati. "Pokloni mi jedan dan" i "Tri slatke riječi" pomogle su mu da postane jedna od najvećih regionalnih zvijezda. 

Sredinom sedamdesetih odselio je u SAD, gdje je upoznao Mirjanu Antonović – fatalna Mirjana postala je inspiracija za pjesmu "Zbog jedne divne crne žene", a iako veza nije potrajala, pjesma je postala veliki hit. Nije joj nikada oprostio prekid, no poslije su postali dobri prijatelji. Nažalost, nije uspio izgraditi karijeru u inozemstvu.

No odlučio se nakon toga ponovno vratiti narodnoj pjesmi i tamburici, što mu je ponovno osiguralo golemi uspjeh. U to vrijeme već je surađivao s najvećim imenima domaće scene kao što su: Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić, ali i mnogi drugi. 

 

No s uspjehom su došli i neki životni problemi pa mu je, kako je sam izjavio, 1989. godina bila doista teška. Naime, tada se razveo od supruge, a djeca su na sudu dodijeljena majci. Ubrzo nakon toga preminula mu je i majka. Glazbenik je, između ostalog, preživio i moždani udar, a 2008. izazvao je nesreću sa smrtnim posljedicama, nesretnim slučajem. Kićo se osim glazbe bavio i glumom, a na nagovor Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa 1995. ušao je u politiku. Kasnije mu nije bilo drago pričati o tom razdoblju
Mnogi prijatelji i kolege s nevjericom se već od ranog jutra opraštaju od preminulog glazbenika čija glazba je dirnula, ali i uveseljavala mnoge.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:00 13.11.2020.

Predobri čovjek, Osječanin, Slavonac ali i svjetski čovjek! RIP

Avatar Observer
Observer
11:05 13.11.2020.

Otiso je s mirisima jutra... ali ostati ce zauvijek u sjecanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije