Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKAČKA RAPSODIJA

Stotinu tamburaša napunilo Lisinski svirajući domaće pjesme, ali i sevdah i rock

Zagreb: U KD Vatroslav Lisinski održan je koncert 100 tamburaša
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/27
26.03.2023.
u 22:20

Sevdah su zasvirali uz Amiru Medunjanin, Mirko Švenda Žiga donio je dah Međimurja, najljepše skladbe pokojnog Krešimira Stipe Bogutovca pisane za ženski glas otpjevala je Vlatka Kopić Tena, a Dino Jelsuić otpjevao je neke od najvećih rock klasika 80-ih godina prošlog stoljeća

Šokačka rapsodija vratila se i ove godine u Lisinski! Stotinu tamburaša po deseti je put zasviralo na manifestaciji na kojoj su još jednom pokazali kako tambura nije samo instrument za svatove i zabavu, nego se na njoj mogu izvoditi i najsloženija djela. 

Ove godine nismo čuli samo šokačke i slavonske, pjesme već uz njih međimurske i dalmatinske, a čulo se i sevdaha i nezaboravnih skladbi Bijelog dugmeta i grupe Queen.

Ove godine članovi Hrvatskog tamburaškog orkestra, kako su ih mnogi ljubitelji tog instrumenta prozvali, uz Šokicu u Veneciji Bože Potočnika i Valcer u e molu mladog Domagoja Vukadina pripremili su Ziegeunerweisen Pabla de Sarasate i Libertango Astora Piazzolle.

Sevdah su zasvirali uz Amiru Medunjanin, Mirko Švenda Žiga donio je dah Međimurja, najljepše skladbe pokojnog Krešimira Stipe Bogutovca pisane za ženski glas otpjevala je Vlatka Kopić Tena, a Dino Jelsuić otpjevao je neke od najvećih rock klasika 80-ih godina prošlog stoljeća.

Orkestrom su dirigirali Damir Butković i Marko Sesar kojima se i ove godine priključio Alan Bjelinski.  Podsjetimo, prva Šokačka rapsodija održana je 2006. Osim u Hrvatskoj, svoje je veselje i tradiciju donijela u bečki Wiener Konzerthaus te dvoranu Művészetek Palotája u Budimpešti.

Članovi ovog orkestra dolaze iz cijele Hrvatske, a njihovi gosti su hrvatski tamburaši iz Vojvodine, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u pravilu Hrvati ili potomci hrvatskih iseljenika. Za svoj su rad 2010. nagrađeni Porinom za najbolji CD tamburaške glazbe.

VIDEO: Hus iz Parnog valjka otkrio nam je sve o nastavku rada benda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije