Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klara mucci

Splitska glumica oduševila u austrijskoj seriji o aferi koja je srušila Vladu: 'Morali smo paziti na potencijalne tužbe'

Foto: Privatna arhiva
1/10
04.11.2021.
u 07:00

Klara je svjesna koliko je i njezina uloga dosta osjetljiva, stoga je produkcija morala strogo paziti na svaki detalj zbog mogućih tužbi. No priznaje da je i više nego zadovoljna reakcijom publike.

Splitska glumica Klara Mucci (33), pravog imena Klara Mučibabić, posljednjih dana oduševljava i austrijsku publiku. Krajem listopada u Beču je sudjelovala na premijeri kontroverzne austrijske serije “The Ibiza Affair” u kojoj igra jednu od ključnih uloga za otkrivanje afere koja je naposljetku i srušila austrijsku vladu 2019. godine. Sve je još uvijek nerasvijetljeno i moglo bi imati razorne političke posljedice. Serija u četiri nastavka detaljno prikazuje aferu, a Klara je svjesna koliko je i njezina uloga dosta osjetljiva, stoga je produkcija morala strogo paziti na svaki detalj zbog mogućih tužbi. No priznaje da je i više nego zadovoljna reakcijom publike. Iako je vrlo zauzeta snimanjem sada nove sezone domaće serije “Blago nama”, uspjeli smo porazgovarati s Klarom koja nam je ispričala kako je bilo snimati u jeku najvećeg lockdowna u Beču, kako se uspjela sporazumjeti na njemačkom jeziku i zašto je za potrebe snimanja morala naučiti plesati na šipki.

Premijera serije o kojoj se posljednjih dana mnogo govori bila je 21. listopada u Beču. Kakve su vaše reakcije na seriju i vaše scene?

Jako sam zadovoljna serijom. Premijerno je prikazana u jednoj velikoj dvorani u Beču gdje se na pet-šest velikih ekrana prikazivalo više epizoda serije. Usuđujem se primijetiti nitko u dvorani nije krio oduševljenje. Osobno sam primila mnogo pozitivnih reakcija na ulogu.

Foto: Andreas Tischler

Kako je uopće došlo do vašeg angažmana?

Bio je početak prošle godine kada mi je zazvonio telefon iz moje kasting agencije Zona talent koju drži izvrsna Anila Gajević iz Sarajeva. Tražili su me da odradim kasting za seriju. Kazali su mi da se snima po istinitom događaju o tome kako je pala vlada u Austriji. Agenti su smatrali da se izvrsno uklapam u lik djevojke, jedne od ključnih osoba u aferi poznatoj kao “Ibiza affair”. Cijeli je kasting trebao biti snimljen na njemačkom jeziku. Iako sam ga učila još za vrijeme osnovne škole u sklopu dodatne nastave, nisam smatrala da ga govorim toliko dobro da bih mogla to odraditi dovoljno kvalitetno. Isprva sam odbila ponudu. No bili su uporni. Prilagodili su ulogu meni tako da je dio na engleskom jeziku koji tečno govorim. Pristala sam i dobila ulogu u seriji u produkciji Sky Originala.

Glumite Jelenu, koja je među ključnim akterima za razotkrivanje afere. Kako je ona razotkrila aferu, koja je zapravo njezina uloga u svemu tome?

Jelena je, koliko je poznato, imala određenu ulogu u izbijanju afere zajedno sa svojim dečkom Julianom Hessenthalerom kojeg glumi Nicholas Ofczarek. Kako se ona povukla nešto prije objavljivanja ključne snimke u toj aferi, nije sudski gonjena, dok Juliana čeka suđenje. Ona je u scenama koje ja igram ozvučena, priprema sve za tajno snimanje, sudjeluje u tajnim pratnjama. Jelena je iskrena, izravna, otvorena, inteligentna i emotivna.

Za ulogu ste morali naučiti i plesati. Kako ste se snašli u svemu tome?

Za ulogu u ovoj seriji mjesec dana sam učila ples oko šipke na satovima kod Ive Štrkljevića iz Splita. Brzo sam pohvatala plesne poteze jer sam odmalena trenirala ritmičku gimnastiku i ples. Bila sam dosta aktivna na sportskom polju pa mi je lako ući u formu. Njemački sam, kako sam već spomenula, također učila od malih nogu i zato mi sporazumijevanje nije bilo problematično.

Foto: Petro Domenigg

Jeste li imali dozu straha kako će vas austrijska publika prihvatiti s obzirom na to da se radi o politički osjetljivoj temi? Barem za austrijsko područje.

Svjesna sam da je to i danas politički osjetljiva tema u Austriji. Smatram da je, što se toga, tiče produkciji možda bilo i najteže sve to izvesti. Kupili su prava na četiri knjige koje potpisuje austrijski novinar koji je pratio aferu. Prema te četiri knjige su i nastale četiri epizode serije. Morali su se strogo držati napisanog i ne prikazivati novootkrivene detalje jer bi serija bila podložnija potencijalnim tužbama.

Snimali ste u jeku najvećeg lockdowna u Beču. Kako je to izgledalo? Jeste li uopće mogli doživjeti ljepotu grada u svemu tome?

Prvi tjedan dana snimanja nije još uvijek bio lockdown pa sam iskoristila to vrijeme za posjetiti muzeje. Otišla sam na izložbu Andyja Warhola u muzeju moderne umjetnosti, Mumok. Oduševile su me njegove instalacije i eksperimentalni filmovi poput “Screen test” koji dobro prikazuje ljude u prirodnim izdanjima. Poslije, kada se sve zatvorilo zbog sprječavanja širenja koronavirusa, išla sam u bečke parkove i ondje odmarala u pauzama od snimanja. Nije to prvi put da sam boravila duže u Beču. Bila sam ondje i prije snimanja slovačkog filma “Little Kingdom” gdje sam glumila jednu od glavnih ženskih uloga - dvostruku tajnu agenticu tijekom Drugog svjetskog rata. Posjećivala sam tada razne restorane i uživala u austrijskim delicijama, ali i azijskima s obzirom da mi je kuhinja iz Azije osobno najdraža. Beč me oduševljava muzejima, parkovima i arhitekturom.

Trenutačno snimate i drugu sezonu serije “Blago nama”. Primjećujete li razliku raditi domaće i inozemne projekte, humoristične i one dramske? Koji vam likovi bolje leže?

Svaku ulogu koju prihvatim držim važnom i pristupam joj ozbiljno, odgovorno i s velikim veseljem. Ne pravim razliku u tom smislu u pristupu i pripremi. Zaista se potrudim ući u lik kojeg glumim i kada snimam u Hrvatskoj i kada snimam u inozemstvu. No, svakako da postoje određene razlike. U Hrvatskoj je filmsko tržište manje, pa je samim time manje filmova i potencijalnih uloga i kastinga. Vani je prilično komplicirano i teško doći do uloga. Suradnja s agencijom nije nužno garancija da ćete dobiti ulogu. Do uloge treba proći više selekcijskih krugova jer je obično riječ o velikim projektima. Mnogo je faktora o kojima ovisi realizacija samog projekta, pa samim time i kastinga. Uvjeti se mijenjaju, nekada i do samog snimanja. Postoji puno detalja koji mogu presuditi, od naglaska, preko fizičkih obilježja do nacionalnosti. Dosad sam najviše filmskih uloga imala u trilerima i dramama, a u seriji dominiraju humoristični projekti. Držim da se dobro snalazim i u jednom i u drugom.

VIDEO>>Večernji.hr podcast ep. 20 Alan Hržica: “Na našim koncertima su ljudi, Bog i ja.”

Komentara 1

DU
Deleted user
14:26 04.11.2021.

Klara Mucci je Mučibabić, Splićanka. Zanimljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije