Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Zagrebu i na Krku

Snima se prvi hrvatski film o gej partizanima, HAVC ga sufinancirao s 3.7 mil. kn, a zna se i tko glumi u njemu

Zagreb: Prosvjed sestara Juka zbog prijedloga novog zakona o audiovizualnim djelatnostima
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
07.01.2023.
u 10:15

Prvotni naslov filma bio je Moj privatni ratni zločinac, a novce za njegovu realizaciju Ivona Juka dobila je još 2017. godine i trebao je biti snimljen već prije nekoliko godina.

U Zagrebu i na Krku trenutno je u tijeku snimanje prvog hrvatskog filma o gej partizanima. Filma naziva 'Atmosfera' snima se pod redateljskom palicom Ivone Juke i u produkciji njezine sestre Anite Juke, a za njegovu produkciju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) izdvojio 3.7 milijuna kuna prije više od pet godina. 

Prvotni naslov filma bio je Moj privatni ratni zločinac, a novce za njegovu realizaciju Ivona Juka dobila je još 2017. godine i trebao je biti snimljen već prije nekoliko godina. Prvotna ideja filma, kako piše Nacional, trebala je uključivati dvojicu gej branitelja. No od toga se u nekom trenutku očito odustalo pa je ista tematika, o gej vojnicima, „prebačena“ u Drugi svjetski rat i film je dobio novi naziv „Atmosfera“.

O filmu koji se upravo snima trenutno ne želi nitko razgovarati, no prema izvorima Nacionala radnja filma vrti oko nekoliko partizana, čije homoseksualne sklonosti netko nakon rata pokušava iskoristiti u političkom obračunu protiv njih. Ne zna se mnogo ni o glumačkoj ekipi, samo je poznato da jednu od glavnih uloga ima Dado Ćosić, a u filmu igra i Emir Hadžihafizbegović.

Budući da je film sredstva od HAVC-a dobio još 2017. kako novac ne bi propao snimanje filma trebalo je krenuti najkasnije do kraja ove godine stoga je taj rok i ispoštovan. 

VIDEO Vjekoslava Huljić: "U pjesmi sam ograničena, a u knjizi se mogu otkačiti i izmišljati do mile volje"

 

Komentara 26

Avatar spremno zidam
spremno zidam
10:48 07.01.2023.

Odlicno. Cujem i da ce HAVC financirati dugometrazni film o tisućama nevinih civilnih žrtava grada Zagreba koje su u svibnju 1945 nakon ulaska “partizana” u grad (a prije nego je 10. zagrebačkom korpusu uopće bilo dopušteno da uđe u grad) poklali preobučeni chetnici "đenerala" Đoke Jovanića. Srpske divizije 1. i 2. armije su u prodiranju prema zapadu prošle kroz Srijem i Slavoniju i pokupile sve srpsko što je moglo nositi pušku, izbrijalo ih, nabilo im zvijezde na šajkače i šubare i poslalo ih u "oslobađanje" Hrvatske od - Hrvata. Po ulasku u Zagreb, to oslobađanje se uglavnom svelo na pljačku, ubojstva i silovanja svega što se kreće. Dakle, prvi je u Zagreb ušao bivši oficir srpske kraljevske vojske đenerala Draže Mihailovića, ortodoksni chetnik Đoko Jovanić, komandant šeste ličke “udarne” divizije sa svojim koljačima za 'brza dejstva'. Kasnije je zbog tih 'zasluga' proglašen narodnim herojem (1951.) i postavljen za načelnika zagrebačke vojne oblasti (1967.-74.). Živio je taj donjolapački krvolok u Zagrebu sve do prvih demokratskih izbora, 1990.g. kada je u paničnom strahu od gnjeva hrvatskog naroda, pobjegao odmah po utemeljenju Republike Hrvatske u Beograd, gdje je umro 2000. skrivajući se u vojnom stanu bez imena na vratima te je i pokopan u Aleji 'narodnih heroja' na Novom groblju, u Beogradu ! Ovo ce biti blockbuster… Ocekujen Vilija Matulu u naslovnoj ulozi.

BA
Babadroga
10:27 07.01.2023.

Bečenih 3.7 mil. kuna na film koji ce pogledati par stotina ljudi.

DL
Dvanaest__legija
10:44 07.01.2023.

Opet se troši novac svih nas, pa i najsiromašnijih koji skupljaju boce po kontejnerima, da bi se promovirala perverzna sodomija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije