Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nizozemska verzija

Skandal u knjizi o kraljevskoj obitelji: Slučajno otkrili koji je član komentirao Archiejevu boju kože

Foto: reuters
1/11
29.11.2023.
u 23:15

Sporni je odlomak izbačen iz engleske verzije knjige. Izdavačka kuća Xander objavila je da se u Nizozemskoj "iz prodaje privremeno povlači knjiga 'Eindstrijd' Omida Scobieja"

Nizozemska verzija nove knjige Omida Scobieaja 'Endgame' o britanskoj kraljevskoj obitelji povučena je iz prodaje u Nizozemskoj  jer je navodno u njoj slučajno otkriveno koji je član kraljevske obitelji komentirao boju kože Harryjeva i Meghanina sina Archieja. 

Sporni je odlomak izbačen iz engleske verzije knjige. Izdavačka kuća Xander objavila je da se "iz prodaje privremeno povlači knjiga 'Eindstrijd' Omida Scobieja". "Došlo je do pogreške u nizozemskom prijevodu i trenutačno radimo na ispravku", dodao je izdavač. Još nije poznato kad će se knjiga pojaviti na policama knjižara.

Prema pisanju britanskih medija knjiga je nenamjerno imenovala člana britanske kraljevske obitelji koji je navodno komentirao boju kože Harryjeva i Meghanina sina Archieja, što je potaknulo svađe i dodatno produbilo razdor između Harryja, Meghan i ostatka obitelji. Godine 2021. Meghan, čija je majka crnkinja, a otac bijelac, u američkoj emisiji voditeljice Oprah Winfrey kazala je da je jedan član kraljevske obitelji pitao koliko će tamna biti koža njihova nerođenoga prvog djeteta.

Tada je princ Charles III., današnji kralj, odbacio tvrdnje po kojima je riječ upravo o njemu. Harryjev brat, princ William tada je novinarima kazao: "Mi baš i nismo rasistička obitelj."

Sam Harry je rekao je da komentar ne smatra "rasističkim", već nesvjesnim i nenamjernim. No otkriće je odjeknulo poput "bombe" koja je kraljevsku obitelj gurnula još dublje u krizu.

Sunday Times je izvijestio da je postignut dogovor po kojemu Harry i Meghan više neće pokretati to pitanje, ni u Netflixovoj mini-seriji ni u Harryjevim memoarima objavljenima pod nazivom Spare (Rezerva).

VIDEO Stigle divne vijesti: Lana Jurčević postala majka

Ključne riječi

Komentara 4

TI
Tinček
13:22 30.11.2023.

Knjiga je slučajno otkrila. Nije ju netko napisao? Što je uopće sporno.

O2
Ožujak.2023
06:58 30.11.2023.

Komentar je nesvjestan i nenamjeran, a njemu je to okosnica cijelog intervjua. Ne vjerujem da o ovome još uvijek netko piše

PO
Poletarac101
05:29 30.11.2023.

A ovi kojima kao smeta, glavno da se pišu knjige...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije