Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršten mali princ

Skandal na krštenju: Bez stričeva i princeza Beatrice i Eugenije

krštenje, william, kate, george, britanija, london, kraljevska obitelj, kraljica elizabeta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
24.10.2013.
u 09:40

Izborom kumova koji nisu plave krvi Kate i William prekršili tradiciju britanskog dvora

Krštenjem tromjesečnog sinčića Georgea vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea pokazali su da su odlučni u namjeri kršenja pravila i stoljetne tradicije dvora.

Samo 22 uzvanika

Umjesto velikog i raskošnog krštenja, Kate i William malog Georgea jučer su krstili u kapelici u palači St. James u kojoj su se okupila samo 22 uzvanika, samo najbliži članovi obitelji.

Na iznenađenje svih, među uzvanicima nisu bili Williamovi stričevi Andrew i Edward, ali ni rođakinje, princeze Beatrice i Eugenia s kojima William rado izlazi i druži se. I odabirom kumova prekršili su još jednu dugogodišnju tradiciju. Naime, do sada je običaj bio da kraljevske bebe imaju šest krsnih kumova koji su morali biti članovi kraljevske obitelji, ali Kate i William odlučili su zaobići to pravilo i izabrali su sedam krsnih kumova, od kojih je samo Williamova sestrična Zara Tindall kraljevske krvi. Ostali kumovi su Oliver Baker, prijatelj para iz studentskih dana, Williamov prijatelj Hugh van Cutsem, privatna tajnica prinčeva Williama i Harryja Jamie Lowther-Pinkerton, sin vojvode od Westminstera Hugh Grosvenor te Julia Samuel, stara prijateljica Williamove mame princeze Diane. Zbor od šest muškaraca i deset dječaka izvodio je duhovne pjesme "Breath on Me", "Breath of God" i "Be Thou My Vision", a ceremonija je trajala 45 minuta. Muškarci u zboru nosili su plašteve sa simbolom Kraljičina križa, a dječaci su imali grimizne kapute.

Maleni George nosio je repliku čipkaste satenske haljine u kojoj su do sada kršteni svi britanski monarsi od 1841. godine, kada je krsna haljinica napravljena za kćer kraljice Victorije, princezu Victoriju. Osobna krojačica kraljice Elizabete Angela Kelly sašila je kopiju te haljine.

Nacionalno slavlje

Za sinovo krštenje Kate je odabrala haljinu dizajnerske kuće Alexander McQueen koja se bojom savršeno slagala s bojom Georgeove opravice, a frizuru joj je napravila frizerka koja se prije brinula o frizuri pokojne princeze Diane i cijeli dojam upotpunila šeširićem čiji dizajn potpisuje Jane Taylor.

Opsadno stanje vladalo je jučer ispred palače St. James u kojoj se krstio tromjesečni nasljednik. Svjetski mediji jučer su od 14 sati uživo prenosili dolazak gostiju u kapelicu, a obožavatelji kraljevske obitelji ispred kapelice su ostavljali razne poklone za Georgea. Maštoviti i kreativni Britanci tako su za malenog napravili i papučice koje su presvukli britanskom zastavom.

>>Kate i princ William prkose tradiciji: Intimno krštenje malog Georgea

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije