Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teorija v. praska

Sitcom o simpatičnim štreberima pratile su i kontroverzije

teorija velikog praska
22.06.2013.
u 11:00

A osim što je krenuo tiho, početak sitcoma prije šest godina nije bio baš uspješan. Čak je i autor serije Chuck Lorre priznao da je pilot-epizoda, u kojoj su se od sadašnje postave pojavili samo Johnny Galecki i Jim Parsons, bila - grozna.

Krenuli su tiho, prvu sezonu emitiranu 2007. godine u SAD-u je gledalo skromnih osam milijuna gledatelja, a pet sezona poslije gledanost superuspješne američke humoristične serije o četiri genijalca, dvije genijalke i jednoj konobarici porasla je više od dva puta. Serija je doživjela, kako i ime kaže, veliki prasak! A i naša publika prepoznala je potencijal slavnih štrebera te je postala jedna od najgledanijih stranih serija.

Neslavni početak

“Teorija velikog praska” prikazuje se u pedesetak zemalja, a njena popularnost nezaustavljivo raste pa su producenti najavili i sedmu sezonu serijala u kojoj nije isključeno da će veza teoretičara fizike koji prezire svaki fizički kontakt s drugim ljudskim bićem, dr. Sheldona Coopera (Jim Parsons), i neurobiologinje Amy Farrah Fowler (Mayim Biauk) dobiti i svoju seksualnu dimenziju!

A osim što je krenuo tiho, početak sitcoma prije šest godina nije bio baš uspješan. Čak je i autor serije Chuck Lorre, koji potpisuje i uspješnice “Dva i pol muškarca” i “Dharma i Greg”, priznao da je pilot-epizoda, u kojoj su se od sadašnje postave pojavili samo Johnny Galecki i Jim Parsons, bila - grozna.

– No postojale su i dvije nevjerojatne stvari koje su funkcionirale odlično, a to su bili Johnny i Jim. Cijeli smo scenarij napisali iznova – izjavio je Lorre.

Uloga najvećeg čudaka ekipe Sheldona čiji je kvocijent inteligencije 187 isprva je trebala pripasti Johnnyju Galeckom, no on je sam zaključio da bi mu lik eksperimentalnog fizičara Leonarda Hofstadtera s IQ-om 173 bolje legao. Kao da je znao da će se odnekud pojaviti glumac zanimljivog dječačkog lica Jim Parsons... Jim je na prvoj audiciji toliko oduševio filmaše da su ga odmah pozvali i na drugu.

Filmaši su zaključili da je rola introvertiranog egoističnog genijalca s manjkom razumijevanja za “površne” stvari kao što su ironija i sarkazam bila pisana baš za tada 33-godišnjeg Teksašanina.

Pčela nazvana bazinga

Sheldonove fraze poput uzvika “bazinga!” i izgovaranja imena osobe kojoj kuca na vrata tri puta postale su dio rječnika svakog istinskog obožavatelja serije, a za one rijetke koji još ne znaju porijeklo legendarne riječi “bazinga” koju Sheldon koristi kada želi ismijati nekoga i pokazati svoju umnu nadmoć, evo kratkog objašnjenja: to je izvedenica od engleske riječi zing što znači fijuk. No, Sheldonova poštapalica dobila je i znanstveno priznanje. Početkom godine grupa brazilskih biologa nazvala je novootkriveni tip pčele Euglossa bazinga.

– Izuzetno nam laska kada znanstvena zajednica prizna našu seriju. Sheldonu bi bila čast kad bi znao da je Euglossa bazinga inspirirana njime. Utoliko više što su pčele njegova treća najdraža leteća stvorenja – rekao je izvršni producent serije Steve Molaro. Treba spomenuti i pokušaj kopiranja “Teorije velikog praska” u Bjelorusiji u seriji “The Theorists”. Lorre je želio podići tužbu, no glumci iz bjeloruske verzije su ga prestigli. Naime, čim su doznali da glume u kopiji američkog originala, svi su dali otkaze i serija je otkazana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije