Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVLJAJU TALIJANSKI MEDIJI

Preminuo legendarni skladatelj Ennio Morricone

Ennio Morricone - The Farewell Tour
Foto: Christoph Soeder/DPA/PIXSELL
1/6
06.07.2020.
u 09:36

Talijanski skladatelj sa svjetskom reputacijom Ennio Morricone preminuo je u 92. godini života, javljaju talijanski mediji.

Talijanski filmski skladatelj Ennio Morricone preminuo je u 92. godini života u bolnici od posljedica pada. Tužnu vijest objavila je obitelj te pripomenula kako će sprovod biti privatan, a o svemu su dodatno pisali i talijanski mediji.

Morricone je, među ostalima, dobitnik šest Zlatnih globusa, pet nagrada Bafta, Grammyja, Oscara za životno djelo, a nominiran za Oscara bio je pet puta s glazbom za takve filmove kao što su Vrata raja (1978.), Misija (1986.), Nedodirljivi (1987.), Bugsy (1991). i Malena (2000.). Surađivao je s redateljima čiji popis uključuje Franca Zeffirellija, Federica Fellinija, Romana Polanskog, Rolanda Joffea, Terrencea Malicka, Johna Carpentera, Briana De Palmu, Olivera Stonea, Pedra Almodóvara, Mikea Nicholsa, Barryja Levinsona i mnoge druge.

Prije tri godine u travnju je nastupio u Areni Zagreb te sa sobom donio najznačajnija dijela filmske glazbe zbog čega je ostvario respektabilni status, a tada je u intervjuu za Večernji list otkrio je kako su izgledali počeci njegove glazbene karijere.

– Počeo sam raditi kao orkestrator za pjevače, manje orkestre, za mala kazališta u Italiji, a s vremenom sam upoznao i počeo raditi za legendarne skladatelje koji su prije mene itekako pridonijeli tome da profesija skladatelja dobije dignitet kakav zaslužuje. Tako da sam istodobno radio i studirao, proučavao glazbu vrlo, vrlo naporno i temeljito. A onda sam krajem pedesetih počeo raditi i za talijanski dio velike svjetske diskografske kuće RCA koja je bila pionir u izdavačkoj industriji u svijetu – objasnio je tada Morricone kojem je otac, inače profesionalni svirač trube, bio prvi učitelj. Osposobio ga je za nekolicinu instrumenata, a s trubom se upisao na Nacionalnu akademiju i četverogodišnji program završio za šest mjeseci.

Ennio Morricone - The Farewell Tour
1/3

Njegov rad hvalili su mnogi, a najviše redatelj Quentin Tarantino koji je jednom prilikom istaknuo da je Ennio nezamjenjiv jer je njegova glazba tako jaka.

Morricone (87) je skladao glazbu za više od 450 filmova, od spaghetti vesterna 60-ih godina, preko talijanske crnohumorne drame Ettorea Scole "Ružni, prljavi, zli" i britanskog filma "Misije" Rolanda Joffea s Robertom De Nirom i Jeremyjem Ironsom, do filmske drame Quentina Tarantina "Mrska osmorka". Skladatelj se najviše istaknuo u suradnji s redateljem Sergiom Leoneom u seriji vesterna s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi kao što su "Za šaku dolara",  "Za dolar više". Morricone je skladao glazbu i za filmske klasike kao što su "Bitka za Alžir", "Cinema Paradiso" i "Bilo jednom u Americi". 

Nakon godina provedenih na televiziji, ove voditeljice promijenile su karijeru


 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Edgedancer
Edgedancer
09:45 06.07.2020.

E? A baš sinoć gledam Django, i slušam soundtrack! Pokoj mu duši, stvarno je bio umjetnik! RIP

KN
Knez
11:29 06.07.2020.

Ennio pokoj ti duši. Za mene si bio Mozart današnjice. Živ i slavan umjetnik, a još veća slava dolazi. Počivaj uz taktove Gabrielove oboe.

Avatar rubinet
rubinet
12:21 06.07.2020.

Genijalni skladatelj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije