Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
260 dana

Sedlar započeo snimanje filma u kojem Tim Roth tumači glavnog lika, a Armand Assante glumi pukovnika JNA

Gorjani: Snimanje novog igranog filma Jakova Sedlara
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/19
29.05.2024.
u 07:00

Film je okupio reprezentativnu glumačku ekipu, mahom engleskih glumaca, ali i zvučna hollywoodska imena kao što su Armand Assante i Tim Roth, koji će svijetom pronijeti priču o stradanjima u Domovinskom ratu na istoku Slavonije. Ističe se svakako i popularna španjolska glumica Angela Molina koja je u bogatoj karijeri radila, među ostalim, i sa slavnim Pedrom Almodóvarom.

Majka vješa oprano rublje na štrik u dvorištu, a svako malo zabrinuto, pa i nervozno, proviruje na ulicu. Iščekuje sina Marijana, živahnog desetogodišnjeg dječaka koji juri crvenim biciklom po selu. Otac je kudikamo mirniji, smatra kako dječaka treba pustiti da diše. I kako to već ide, otac je uvjeren da se majka previše brine, a ona će njemu pak prigovoriti kako se on zapravo uopće ne brine. Početak je 90-ih u malom, pitomom slavonskom selu. Priča, pak, nije nimalo idilična, već mučna i teška...

Životna priča

Ti kadrovi označili su početak snimanja filma "260 dana" pod redateljskom palicom Jakova Sedlara. Scenarij potpisuje oskarovac Barry Morrow, a nastao je po istoimenoj knjizi Marijana Gubine, ali i njegovoj životnoj priči. Kobnog 1. kolovoza 1991. selo je okupirano, a u napadu na Policijsku postaju Dalj živote je izgubilo dvadeset policajaca, petnaest pripadnika Zbora narodne garde te četiri člana civilne zaštite. Marijan Gubina sa samo deset godina postaje žrtva rata, lišen slobode 260 dana u kojima je bio podložan najokrutnijim oblicima nasilja. Život šesteročlane obitelji iz Dalja nadomak Osijeka pretvara se u noćnu moru.

Film je okupio reprezentativnu glumačku ekipu, mahom engleskih glumaca, ali i zvučna hollywoodska imena kao što su Armand Assante i Tim Roth, koji će svijetom pronijeti priču o stradanjima u Domovinskom ratu na istoku Slavonije. Ističe se svakako i popularna španjolska glumica Angela Molina koja je u bogatoj karijeri radila, među ostalim, i sa slavnim Pedrom Almodóvarom.

Na filmski set u selu Gorjani u okolici Đakova stigli smo i prije no što je pala prva klapa, a već prvoga dana marljivo se radilo od jutra do večeri.

– Dvanaest sati nam je radno vrijeme, drukčije ne ide jer nas čeka golem, ozbiljan i odgovoran posao, i treba ga dobro odraditi. Snimat ćemo pet tjedana, a pripreme za samo snimanje trajale su dva mjeseca. Bude li sve po planu, snimanje će završiti 28. lipnja, a nakon toga slijedi šest ili sedam mjeseci montaže – započinje redatelj Jakov Sedlar.

VEZANI ČLANCI:

Priča je, isticao je prije, "zapravo vrlo jednostavna jer govori o velikom stradanju, ali i velikoj pobjedi". No, koliko šira javnost o njoj uopće zna?

– Tragedija je u Dalju golema jer je iz toga mjesta raseljen velik broj Hrvata, ali i ubijeno 39 policajaca i branitelja u napadu na policijsku postaju. Tamo je bila uistinu grozna situacija, a o njoj se ne zna toliko, kao što se ne zna mnogo toga ni o drugim našim tragedijama, i to je loše. Jednostavno se stvari moraju znati, ne da bismo se osvećivali, nego zbog istine. Istina je strašno važna – ističe naš sugovornik.

Snimat će se na nekoliko lokacija u samim Gorjanima, a oni su zamjena za Dalj, stvarno mjesto stradanja o kojima film govori, zatim u Đakovu te osječkoj baroknoj jezgri Tvrđi.

Prvoga dana u Gorjanima najviše je posla bilo za engleske glumce Camillu Rutherford, koja utjelovljuje Marijanovu majku Mariju, zatim Sama Hazeldinea, u ulozi oca Hinka, te dječaka Willa Godbera, u ulozi dječaka Marijana, i Isabellu Dempster, kao njegovu sestru.

Ostatak ekipe u Gorjane stiže do konca tjedna, a glavne zvijezde sredinom lipnja.

Audicija je odrađena proljetos u Londonu, a osim trojca Assante, Roth i Molina, većina glumaca stiže iz Engleske, no ima ih i iz Irske, Švicarske... Ekipu od 41 glumca upotpunjuje i nekolicina domaćih imena.

GALERIJA Kate Middleton omiljena je članica kraljevske obitelji, ovo su njena najbolja izdanja

Gorjani: Snimanje novog igranog filma Jakova Sedlara
1/43

Najveći je izazov bio izabrati dječaka koji će utjeloviti malenog Marijana Gubinu.

– Bilo je 36 dječaka na audiciji, a izabrali smo najboljega od njih, zaista je perfektan, i u glavi i glumački – zadovoljan je redatelj.

Koliko je, pak, inozemnim glumcima zahtjevno uživjeti se u našu kulturu, i cijelu povijesnu priču?

– Sve su to izvrsni glumci, iako je to uvijek izazov. Borit ćemo se – kaže Sedlar.

Armand Assante glumi pukovnika JNA, a Tim Roth odraslog, današnjeg Marijana.

– Očekujemo dobar film koji će postići veliki gledanost, a trebao bi biti premijerno prikazan koncem siječnja iduće godine – poručuje Sedlar, koji je oduševljen domaćinskom atmosferom u Gorjanima.

– Takvo gostoprimstvo nigdje nismo doživjeli – zaključuje.

Slavonska kuća

Ponosni su i u Gorjanima, selu s približno 790 duša, što je tako respektabilna filmska ekipa došla upravo u njihov kraj. No, nije im to prvo filmsko iskustvo. Stariji mještani pamte da se 80-ih godina proteklog stoljeća ondje snimao, jednim dijelom, i film "Obećana zemlja" Veljka Bulajića, a desetljeće prije i "Ovčar", igrani prvijenac Bakira Tanovića.

GALERIJA Biste li ga prepoznali? Pogledajte kako se naš voditelj mijenjao kroz godine

Gorjani: Snimanje novog igranog filma Jakova Sedlara
1/22

– Iako smo imali iskustva sa snimanjem igranih filmova, kao i dokumentaraca, doista nam puno znači što smo doživjeli da se upravo kod nas snima film "260 dana" – kaže nam načelnik Ivan Lović, kojega smo također sreli na setu.

Kulisa za snimanje prvih scena tradicionalna je slavonska kuća koju je, priča nam načelnik, filmskoj ekipi iznajmio mještanin, inače umirovljeni prosvjetar i dugogodišnji ravnatelj mjesne osnovne škole.

– On i supruga, umirovljena nastavnica matematike, stanuju u Đakovu, ali dosta vremena provode u toj kući, inače sagrađenoj davne 1903. godina. Na istoj su adresi i prije snimane različite emisije – govori načelnik.

Inače, Gorjani su poznati po svojim ljeljama, a riječ je o običaju u proljeće, o blagdanu Duhova, kada mjesne djevojke odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ples sa sabljama. Gorjanske su ljelje od 2009. godine pod UNESCO-ovom zaštitom kao nematerijalno kulturno dobro.

VIDEO Nina Badrić u vjeri je našla svoj oslonac: 'Kažem sebi – jednostavno bez Boga niti preko ceste'

Komentara 23

SP
Spezzi
07:51 29.05.2024.

I da pogodim; film od HAVC-a nije dobio ni pola eura. Lovu mogu dobiti samo promotori srps. sveta, razni pupovčevi emisari s krivotvorinama kao što su dara bubamara, dvor na uni, srbljenke, posljednji srbin i ostali patetični uradci jugo kinematografije.

LL
lijepa_li si
08:58 29.05.2024.

jedino jakov kroz filmsku vrpcu ne dopušta da se zaborave zlodjela srpskih agresora!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:57 29.05.2024.

Prodrpski hdz u 25 godina vlasti nije financirao snimanje niti jednog hrvatskog filma pa nam sada stranci snimaju normalan film o Domovinskom ratu. Bravo obuljen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije