Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA INTELIGENCIJA

Scarlett Johansson bijesna zbog situacije u kojoj se našla bez pristanka: 'Šokirana sam'

FILE PHOTO: The 76th Cannes Film Festival - Press conference for the film "Asteroid City" in competition
Foto: YARA NARDI/REUTERS
1/6
26.05.2024.
u 17:00

- Kad sam čula objavljeni demo snimak, bila sam šokirana, bijesna i u nevjerici da je Altman nastavio s kreiranjem glasa koji zastrašujuće zvuči kao moj i to u tolikoj mjeri da moji najbliži prijatelji i obitelj nisu mogli uočiti razliku - rekla je Scarlett

Jedna od najplaćenijih holivudskih glumica Scarlett Johansson (39) s razlogom nosi ovu titulu, budući da svojom prisutnošću u filmovima privlači publiku u kinodvorane. Samim time, Johansson je mamac za svakog filmskog producenta ili studio, koji je žele angažirati u svojim filmovima. Međutim, Scarlett se ovih dana uvjerila da slava sa sobom nosi svojevrstan teret.

Naime, glumica je ostala zaprepaštena saznanjem da je istraživački laboratorij za umjetnu inteligenciju OpenAI proizveo sintetički glas koji u ChatGPT-u, alatu u području obrade prirodnog jezika i umjetne inteligencije, jezivo podsjeća na njezin. Ova situacija dogodila se nakon što je 39-godišnja zvijezda prethodno odbila suradnju s OpenAI tvrtkom na projektu. 

GALERIJA: Objavljene nominacije za Zlatni Globus: Šest je pripalo filmu sa Scarlett Johansson

FILE PHOTO: The 76th Cannes Film Festival - Press conference for the film "Asteroid City" in competition
1/5

Iza svega stoji Sam Altman, izvršni direktor OpenAI tvrtke kojeg je Johansson u najnovijem priopćenju za javnost otvoreno prozvala. - Kad sam čula objavljeni demo snimak, bila sam šokirana, bijesna i u nevjerici da je Altman nastavio s kreiranjem glasa koji zastrašujuće zvuči kao moj i to u tolikoj mjeri da moji najbliži prijatelji i obitelj nisu mogli uočiti razliku - rekla je Scarlett pa nastavila:

- Gospodin Altman je čak insinuirao da je spomenuta sličnost namjerna tako što je na svom Twitter profilu objavio riječ 'Her', koja je izravna referenca na istoimeni film u kojem sam posudila glas računalnom sustavu po imenu Samantha, koji uspostavlja intimni odnos s čovjekom - glumica se prisjetila svoje uloge u znanstveno-fantastičnoj ljubavnoj drami iz 2013.

VEZANI ČLANCI:

Navodno, Altman je zvijezdi filma 'Her' suradnju ponudio u rujnu prošle godine, na osnovu toga što je smatrao da će njezin glas djelovati smirujuće na ljude koji nisu pobornici novih tehnologija. Ona je njegov prijedlog odbila: - Gospodin Altman rekao mi je kako smatra da ću posuđivanjem glasa sustavu pomoći u smanjenju neslaganja između tehnoloških kompanija i kreativaca te pomoći ljudima da se osjećaju ugodnije uslijed velikih promjena u pogledu odnosa umjetne inteligencije i čovjeka - otkrila je poznata plavuša. 

-  U vremenu kada se svi borimo s deepfakeovima i zaštitom vlastitog lika, vlastitog rada, vlastitih identiteta, vjerujem da su ovo pitanja koja zaslužuju apsolutnu transparentnost - zaključila je glumica.

GALERIJA: FOTO/VIDEO Totalna ludnica na zagrebačkom Trgu! Fanovi dočekali Baby Lasagnu u apsolutnoj euforiji

FILE PHOTO: The 76th Cannes Film Festival - Press conference for the film "Asteroid City" in competition
1/113

Iz OpenAI-a su nevoljko odlučili maknuti sporni glas, ali tek nakon što je Johansson angažirala vlastite odvjetnike. Kompanija tvrdi da Sky nije imitacija Scarlett Johansson već pripada profesionalnoj glumici koja koristi svoj prirodni glas, ali da njezin identitet ne mogu otkriti zbog zaštite privatnosti. 

VIDEO: Svećenik kojeg je prozvala Severina odgovorio videom: 'Pogrdne riječi nisu moje, ispričaj se mladima'

Komentara 1

PN
pošteni_načelnik
17:32 26.05.2024.

a koga će ona prozivati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije