Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrdili iz Bijele kuće

Prva dama SAD-a Jill Biden stiže na Grammyje i to u ulozi prezenterice

FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden and first fady Jill Biden host a Lunar New Year reception in the White House
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/4
02.02.2023.
u 10:00

Biden nije jedina prva dama koja se pojavila na dodjeli Grammyja, najvećeg priznanja glazbene industrije. Bivša prva dama Michelle Obama pojavila se na dodjeli Grammyja u uvodnom segmentu 2019., a godinu kasnije osvojila je Grammyja za najbolji govorni album za audio knjigu memoara "Becoming".

Prva dama SAD-a Jill Biden prisustvovat će na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Grammy kao prezenterica, priopćila je Bijela kuća u srijedu. Grammyji su zasebno objavili sastav voditelja dodjele, a popis uključuje repericu Cardi B, pop senzaciju Oliviju Rodrigo, glumca Dwaynea Johnsona, glumicu Violu Davis, zvijezdu "Kad je Harry sreo Sally" Billyja Crystala, komičara Jamesa Cordena i kanadsku pop umjetnicu Shaniju Twain.

Biden nije jedina prva dama koja se pojavila na dodjeli Grammyja, najvećeg priznanja glazbene industrije. Bivša prva dama Michelle Obama pojavila se na dodjeli Grammyja u uvodnom segmentu 2019., a godinu kasnije osvojila je Grammyja za najbolji govorni album za audio knjigu svojih najprodavanijih memoara "Becoming".

Hillary Clinton osvojila je Grammyja 1997. godine dok je bila prva dama za najbolji govorni album za svoju knjigu "It Takes a Village".

Nominacije za dodjelu nagrada Grammy, koja se održava u nedjelju, objavljene su u studenom u Muzeju Grammy. Pop ikona Beyonce dobila je najviše nominacija ove godine, ukupno devet, čime se izjednačila sa svojim suprugom, reperom Jay-Z-jem, te su najnominiraniji izvođači svih vremena.

Beyonce i Jay-Z imaju ukupno 88 nominacija za glazbene nagrade za koje glasaju kolege. Jay-Z ove je godine dobio pet nominacija za doprinos pjesmi Renaissancea i DJ-a Khaleda "God Did". Osim što su voditelji, Davis i Crystal također su nominirani ove godine. 

Davis je nominirana u kategoriji najbolje audioknjige, naracije i pripovijedanja za svoje memoare "Finding Me". Crystal je nominiran za najbolji album glazbenog kazališta za "Mr. Saturday Night". Dodjelu Grammyja vodit će komičar Trevor Noah.

Foto: Arthur Edwards/The Sun/PRESS ASS

Inače, Jill Biden na svoj nenametljiv način mijenja tradicionalnu ulogu prve dame Sjedinjenih Američkih Država.Članica nacionalnog sindikata učitelja i doktorica znanosti, nastavila je i predavati puno radno vrijeme na fakultetu Northern Virginia i kad je njezin suprug bio potpredsjednik Baracka Obame. Jill Biden trenutno predaje engleski jezik dva dana u tjednu.

Kad nije na fakultetu, moguće ju je vidjeti uz predsjednika na privatnim i javnim događanjima, ali sve češće i samu na pozornici.Vodila je i kampanju demokratskog kandidata na lokalnim izborima, prisustvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju i viđena je u kafiću s Brigitte Macron, ženom francuskog predsjednika, u vrijeme diplomatske krize između Pariza i Washingtona. 

„U posljednje vrijeme ubrzala je ritam svojih javnih nastupa“, rekla je Tammy Vigil, izvanredna profesorica medijskih znanosti na bostonskom sveučilištu.  „Očekuje se da prve dame u moderno doba budu uključenije u javne aktivnosti“

Jackie Kennedy nastojala je očuvati američku kulturnu baštinu i preuredila je Bijelu kuću.  Nancy Reagan vodila je kampanje protiv droga, a Michelle Obama promovirala zdravu prehranu i tjelovježbu. Suprotno tome, „Melania Trump zapala je u probleme jer nije dovoljno sudjelovala u javnim aktivnostima,“ rekla je Vigil. Različito od Michelle Obame koja se morala nosiiti s rasističkim i seksističkim napadima, Jill Biden dosad je uglavnom pošteđena verbalnih agresija, čak i za vrijeme današnjih tenzija u političkom svijetu.

Ipak, bila je na meti medija. Nakon što je jednoim prilikom viđena da nosi kožnu crnu suknju i tajice s uzorkom, CNN je objavio kolumnu u kojoj je poziva da bude suzdržanija kad su u pitanju modne kombinacije. „Dio njezinog posla prve dame je da izgleda dostojanstveno. I elegantno,“ u tekstu je napisala psihologinja Peggy Drexler.

Unatoč tome što pomiče granice svoje uloge, u isto vrijeme vodi računa da prva dama SAD-a nema službene ovlasti i dužnosti i ne petlja se otvoreno u politiku.  Iako se život predsjednika SAD-a i uloga prve dame još uvijek gleda na konzervativni način, Vigil je istaknula da dio Bidenova administracija pomiče granice u drugačijem smjeru.

Potpredsjednica mu je Kamala Harris, prva žena na toj dužnosti, a njezin je suprug prvi „drugi gospodin“ Sjedinjenih Američkih Država. Jill udala se za Joe Bidena 1977. On je tada bio udovac s dvojicom mladih sinova. Par je kasnije dobio kćer.

VIDEO Slavni Hrvati napustili su gradove i pronašli bolji život na selu: 'Kad dođeš tu, sve ti stane'

Ključne riječi

Komentara 2

DA
dam63
12:28 02.02.2023.

A tko će mijenjati pelene njenom dragom.

ZV
zvezdomor
12:28 02.02.2023.

možda jedino u ulozi mumije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije