Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napisao je mnoge pjesme

Prije 15 godina iznenada je preminuo veliki Đorđe Novković, upravo on dao je prvi posao Rajku Dujmiću za ovaj hit

Foto: PIXSELL
1/13
06.05.2022.
u 13:38

Napisao je više od 2500 pjesama i prodao više od 20 milijuna ploča. Preminuo je iznenada, 6. svibnja 2007. godine u Zagrebu, u 63. godini života.

Na današnji dan prije 15 godina napustio nas je jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih autora, Đorđe Novković. Iza Đorđa su ostala mnogobrojna veličanstvena djela koja svjedoče njegovom radu i postojanju. Njegov opus i danas budi divljenje.

Đorđe Novković, inače, rođen je u Sarajevu 2. rujna 1943. godine. Njegov otac Vukašin, iako je po zanimanju bio graditelj, u slobodno vrijeme svirao je violinu, pa je Đorđov glazbeni talent vrlo brzo otkriven. U glazbenu školu je krenuo sa šest godina, a diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tada, tijekom studija, upoznao je suprugu Ozanu koja je bila diplomirana profesorica glazbe.

Za vrijeme studija u Sarajevu svirao je s kultnom grupom “Indeksi”, a nakon odlaska 1967. godine osnovao je grupu “Pro arte”. Kada je njegov sin, danas također poznati pjevač Boris Novković, navršio šest mjeseci, točnije 1968. godine, seli u Zagreb i iste godine s pjesmom „Stari Pjer“ postigao je prvi uspjeh, a koja je  izvedena te godine na Zagrebačkom festivalu. Zanimljivo je da je spomenutu skladbu godinu dana kasnije na francuskom otpjevala još jedna legendarna eurovizijska sudionica - Nana Muskuri, koja je na Eurosongu 1963. nastupila pod zastavom Luksemburga. Druga njegova velika pjesma, koja je doživjela nevjerojatan uspjeh, bila je 'Zora je', koju je 1985. snimila Neda Ukraden, a dvije godine kasnije na engleski preveo nizozemski pjevač pod imenom 'Sailin 'home'.

Pisao je pjesme za Mišu Kovača, Kemala Montena, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Amira Kazića Lea, Duška Lokina, Đoa Maračića, Đanija Maršana, Tomislava Ivčića, Terezu Kesoviju, Ivicu Šerfezija, grupu Pro Arte, Gabi Novak, Srebrna krila itd., te postao najtiražniji skladatelj.

Zanimljivo je, redatelj HRT-ovog serijala „A Porina za životno djelo dobiva...“ Toni Volarić, u kojoj su se otkrivali nepoznati detalji o privatnom i umjetničkom životu 12 dobitnika Porina za životno djelo u periodu od 1994. do 2000., među kojima je bio i Đorđe, kazao je kako mu je Rajko Dujmić ispričao kako mu je Đorđe zapravo dao prvi ozbiljniji posao, a to je aranžman za pjesmu ‘O Ana’.

- Đorđe je zapravo stvorio Srebrna krila i onda je pozvao tada mladog Rajka da napravi aranžman za ‘O Ana’ koja je postala hit i Rajko govori u filmu da mu je zahvalan što mu je dao tu priliku – priča nam je Volarić još 2019. godine.

Godine 1996. dobio je nagradu Porin za životno djelo, a 1997. postao je jedan od suvlasnika i programski direktor najstarije diskografske kuće u Hrvatskoj Croatia Recordsa (bivši Jugoton). Bio je i član žirija u glazbenim reality programima Story Super, Nova Music Talents i "Hrvatski idol" od 2003. do 2005. godine. Napisao je više od 2500 pjesama i prodao više od 20 milijuna ploča. Preminuo je iznenada, 6. svibnja 2007. godine u Zagrebu, u 63. godini života.

VIDEO>>Gotovo je! Prljavo kazalište se raspalo, Fileš zabranio nastupe

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:27 06.05.2022.

Bio je dobar pop skladatelj širokog spektra : od perolakih pjesmičica do zahtjevnijih uradaka. Meni najbolja : Ostala si uvijek ista ! Pjesma za sva vremena. Novkovićeva glazba i stihovi Željka Sabola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije