Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u los angelesu

Preminuo redatelj najpoznatiji po filmovima "Podmornica" i "Oluja svih oluja", borio se s teškom dijagnozom

FILE PHOTO: Actors Harrison Ford and Glenn Close and German director Wolfgang Petersen smile after their arrival in Munich
Foto: ralph orlowski/REUTERS
1/6
17.08.2022.
u 09:50

Petersen je bio vrlo cijenjen u Kaliforniji u kojoj je živio, kao i svojoj domovini, radeći sa zvijezdama poput Clinta Eastwooda, Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Rene Russo i Glen Close tijekom svoje desetljećima duge karijere.

Wolfgang Petersen, njemački redatelj koji je režirao filmove "Air Force One" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

Umro je u petak od raka gušterače, okružen obitelji u svome domu u Los Angelesu, rekao je njegov asistent agenciji dpa u utorak. Njegova supruga Maria bila je uz njega.

Petersen je bio vrlo cijenjen u Kaliforniji u kojoj je živio, kao i svojoj domovini, radeći sa zvijezdama poput Clinta Eastwooda, Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Rene Russo i Glen Close tijekom svoje desetljećima duge karijere.

Epska filmska priča "Podmornica" o posadi njemačke podmornice tijekom Drugog svjetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominirana je za šest Oscara te je otvorila Petersonu put u Hollywood.

Peterson, tada u ranim 40-ima, nominiran je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominiran i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposljetku je "Gandhi", kojeg je režirao Britanac Richard Attenborough bio veliki dobitnik Oscara. "Podmornica" je tada ostala po strani,  ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere.

Veliki hit bila je i "Beskrajna priča", nakon koje je uslijedio znanstvenofantastični film "Neprijateljski rudnik".

Politički triler "Na vatrenoj liniji" s Clintom Eastwoodom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tijekom narednog desetljeća uspjesi su se nastavili ubrzano nizati: "Izvan kontrole" s Dustinom Hoffmanom, "Air Force One" s Harrisonom Fordom, "Oluja svih oluja" s Georgeom Clooneyjem i "Troja" s Bradom Pittom.

Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.

VIDEO Joli na koncert u Virovitici došao čitav grad

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije