Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

Preminuo Ronald Lopatny, zlatni olimpijac, ugledni ugostitelj i bivši suprug Mije Begović i Tereze Kesovije

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.05.2022.
u 11:52

Ronald je na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine ovojio zlatnu medalju

Hrvatski vaterpolist i poduzetnik Ronald Lopatny, bivši suprug Mije Begović i otac Maje Lene Lopatny preminuo je, doznajemo od izvora bliskih obitelji. Umro je nakon duge i teške bolesti.  

– Iznimno sam vezana uz tatu koji mi je, uz mamu, najveća životna snaga, oslonac, podrška te životni uzor. Tata mi je prenio ispravne životne vrijednosti te zahvaljujući tome danas mogu koristiti njegovo i majčino iskustvo u građenju svoje životne priče. Zbog toga koristim svaki trenutak koji mi je dan u njegovoj punini – kazala je Maja Lena o ocu jednom prilikom.

Lopatny je karijeru započeo u Medveščaku, tadašnjem Napretku, za koji je igrao od 1958. do 1968. godine, a zatim je prešao u Mladost, s kojom je osvojio po tri naslova europskog prvaka (1968., 1969., 1971.) i prvaka Jugoslavije (1969., 1970., 1971.) Dvaput je proglašavan najboljim vaterpolistom bivše države (1970., 1971.)

S reprezentacijom Jugoslavije bio je olimpijski pobjednik u Ciudad Mexicu 1968. godine, a osvojio je i dvije brončane medalje s europskih prvenstava u Utrechtu 1966. te Barceloni 1970., uz dva zlata s mediteranskih igara u Tunisu 1967. i Izmiru 1971.

Lopatny je bio vaterpolska avangarda za svoje vrijeme, u igri se više oslanjao na svoju brzinu i tehniku nego na snagu, kako je to tada bio slučaj. Osim brzine i žestine, imao je osobine svestranog igrača koji pokriva sve pozicije. Bio je sjajan šuter, opasan strijelac, jednako izvana kao i iz proplivavanja, što mu je u biti bila specijalnost.

Karijeru je okončao 1973. odnosno u dobi od 29 godina. U godinama nakon igračke karijere Lopatny je nastavio okupljati zagrebački, pa i širi jet-set u svom ekskluzivnom restoranu u središtu Zagreba. Njegove su supruge bile poznata pjevačica Tereza Kesovija te glumica Mia Begović. 

Datum i vrijeme pogreba Ronalda Lopatnyja bit će objavljeni naknadno.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
Mixy
12:16 05.05.2022.

Mirko Sandić, Dejan Dabović, Uroš Marović, Đorđe Perišić, Zdravko Hebel, Ozren Bonačić, Ronald Lopatni, Ivo Trumbić, Miroslav Poljak, Karlo Stipanić, Zoran Janković...Dream team koji je mogao da razbije bilo koju reprezentaciju na planeti.

PR
pravednik2
13:06 05.05.2022.

Legendarni su bili TV-prijenosi i komentari Mladena Delića: Lopatny, Lopatny, pucati, pucati... ne pucati.

IK
Ikolir
12:51 05.05.2022.

Imao sam tu čast osobno upoznati gospodina Lopatnya. Sportaš svjetskog ranga. Čovjek velikog srca. Primjer iskonskog zagrebačkog gospodina. Iskrena sućut kćeri Maji Leni i obitelji! IK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije