Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 92. GODINI

Preminuo Arsen Lukić, glazbenik poznat po brojnim hitovima sa splitskim pečatom

Arsen Lukić
Foto: Screenshot
1/3
01.03.2023.
u 14:00

'Od portuna do portuna', 'Škuribanda', 'Gotovo je, gotovo je', 'Luda spli‘ska noć', 'Marice, vrati se', 'Ja i moje ludo srce', 'Mi smo zakleta torcida', 'Naprid bili - Živili šampioni', samo je dio pjesama koje je autorski potpisao Arsen Lukić, a njegov nečak je poznati hrvatski pjevač Dragan Lukić Luky

U krugu obitelji i prijatelja na splirskom Lovrincu jučer su ispratili Arsena Lukića, popularnog skladatelja i tekstopisaca, koji je preminuo u 92. godini, piše Slobodna Dalmacija.

Čovjek čija je glazba obilježila brojna desetljeća pod Marjanom ostat će zapamćen po brojnim hitovima sa splitskim pečatom.
Pjesmu 'Tonbula' izveo je na Splitskom festivalu 1976. godine, a napisao je i odu kultnom Hajdukovom igralištu 'Stari plac'.

 

- Dragi naš Arsene! Utekla ti duša iz okova tila i sad negdi leti, slobodna i laka, ustreptalih krila ka tičica bila, daleko od boli, strahova i mraka. Nećemo te tražit u zemlji i blatu nego negdi gori, u zvizdanoj noći, ili ćemo jutron u sunčevu zlatu pripoznat po sjaju tvoje dobre oči. Puno ćeš nan falit, naš pisniče vrli, ti koji si život volija do kraja. Nek te naša ljubav do u vičnost grli, i onda kad uđeš u dvore o‘ raja - ovim se riječima obitelj oprostila od Lukića. 

'Od portuna do portuna', 'Škuribanda', 'Gotovo je, gotovo je', 'Luda spli‘ska noć', 'Marice, vrati se', 'Ja i moje ludo srce', 'Mi smo zakleta torcida', 'Naprid bili - Živili šampioni', samo je dio pjesama koje je autorski potpisao Arsen Lukić, a njegov nečak je poznati hrvatski pjevač Dragan Lukić Luky.

Arsen Lukić je pojavljivao se na festivalima kao autor stihova i glazbe. "San o moru" jedna je od najljepših ljubavnih pjesama koju je na davnom FZG Split sjajno otpjevala Tereza. Mnogi se sjećaju i pjesme Marice vrati se, koju je pjevala Maruška Šinković, isto na FZG Split.

Podsjetimo, Arsenov nećak Dragan Lukić Luky bio je član grupe Tužne uši do 1987., zatim grupe Đavoli do 1992. te pridruženi član grupe The Beat Fleet od 1995. godine. 

Kao glazbeni producent producirao je i svirao na albumima Daleke obale, Dina Dvornika, Laufera, Urbana, Olivera Dragojevića i The Beat Fleeta. Kao tekstopisac napisao je i pjesme: "Morski vuk" u izvedbi Olivera Dragojevića i Tonyja Cetinskog, "Moja tajna ljubavi" u izvedbi Olivera Dragojevića i mnoge druge.

Započeo je samostalnu pjevačku karijeru, objavivši svoj debitantski album Ararita 2003. godine. Album je osvojio nagradu Porin za najbolji pop-rock i rock album 2003. i Porina za najbolje likovno oblikovanje 2004. (likovno su oblikovali album: Luky, Mare Milin i Artur Erceg). Dobio je Porina 2005. za produkciju godine za album Maxon Universal grupe The Beat Fleet. Nastupio je na Splitskom festivalu s pjesmom "Biži ća!" 2005. godine. Drugi album V.I.T.R.I.O.L. objavio je 2006. godine. Treći album Hvala :) izdao je za diskografsku kuću Aquarius Records, te je on dio trilogije koju čini zajedno s ostala dva albuma.

Osnovao je zakladu "Ararita" za pomoć nezbrinutoj djeci.

TBF: 'Tajna našeg uspjeha je da nismo nikad poklekli trendovima, niti kopirali druge'

 

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kuramela
14:34 01.03.2023.

Sućut obitelji Lukić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije