Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 98. GODINI

Preminula jedna od najpoznatijih glumica i pjevačica 20. stoljeća

Doris Day
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
13.05.2019.
u 15:19

Vijest da je glumica preminula objavila je njezina dobrotvorna organizacija Doris Day Animal Foundation.

Doris Day, jedna od najpoznatijih pjevačica 20. stoljeća, i glumica iz zlatnog doba Hollywooda, preminula je jučer u 98. godini. Vijest da je glumica preminula objavila je njezina dobrotvorna organizacija Doris Day Animal Foundation. U službenoj izjavi stoji kako je u posljednjim danima života bila okružena najbližim prijateljima i kako je bila u odličnoj fizičkoj formi za svoje godine, sve dok nije oboljela od teške upale pluće. Tijekom karijere glumila je u 38 filmova, a snimila je više 650 pjesama.

Pjevati počela u bolnici

Doris Day rođena je kao Doris Mary Ann Kappelhoff 3. travnja 1922. godine u Cincinnatiju u obitelji njemačkog podrijetla.

U mladosti je željela biti plesačica, pa je u Cincinnatiju nekoliko godina plesala u duetu s Jerryjem Dohertijem. No, 1937. godine doživjela je prometnu nesreću, u kojoj je teško ozlijedila desnu nogu, pa je tako i završila plesačku karijeru. Dok se oporavljala u bolnici, pjevala je uz radio i shvatila kako posjeduje još jedan talent. Pjevala je hitove Bennyja Goodmana, Dukea Ellingtona, a posebno Elle Fitzgerald. Zov showbiza bio je prejak, pa je uz majčinu pomoć počela pjevati. Tada je i promijenila prezime u Day, a uzela ga je nakon što je otpjevala pjesmu “Day After Day”.

Prvi hit ostvarila je pjevajući pjesmu “Sentimental Journey”, koja je izvedena 1945. godine na radiju i ubrzo postala himna vojnika Drugoga svjetskog rata.

Osim te pjesme dobro su poznati i hitovi “Que Sera, Sera” i “Perhaps, Perhaps, Perhaps”.

Doris je uskoro dobila i nedjeljni radio šou. Putovala je cijelom Amerikom, a njezina je popularnost rasla iz dana u dan. Uslijedile su i filmske uloge u Hollywoodu.

‘Šaputanje na jastuku’

Uloga u filmu “Romance On The High Seas”, u kojem je plesala i pjevala, donijela joj je veliki uspjeh i osigurala uloge u sljedećih 20 godina. Alfred Hitchcock angažirao ju je u svom filmu “Čovjek koji je previše znao”, u kojem je glumila uz bok Jamesu Stewartu. Nakon toga mogla je birati uloge, a partneri su joj bili najpoznatiji glumci tog doba, kao što su Clark Gable, Cary Grant, Rod Taylor, David Niven, Kirk Douglas. Najpoznatija je po ulozi u filmu “Šaputanje na jastuku” iz 1960. godine, za koju je bila nominirana za nagradu Oscar, a partner joj je bio Rock Hudson. Udavala se četiri puta, a u braku s Alom Jordenom dobila je sina Terryja Melchera, poslije poznatog glazbenika i producenta.

Godine 1973. prestala je snimati filmove i okrenula se televizijskoj karijeri. Imala je nekoliko TV showova na američkim TV kućama te se posvetila brizi za životinje. Zanimljivo je i da je nastavila pjevati, a posljednji album “My Heart” izdala je prije osam godina.

– Živite život punim plućima... Neće se vratiti – kazala je jednom prilikom Doris.

Ona je tako i živjela

 

Ključne riječi

Komentara 5

PR
prajdali100
16:46 13.05.2019.

Čudesna karijera jedne izuzetne žene.Počivala u miru.

Avatar fredi
fredi
17:59 13.05.2019.

Prekrasna glumica i pjevačica.

AL
alfich
19:43 13.05.2019.

R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije