Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astrud Gilberto

Preminula je slavna glazbenica koju je proslavila kultna pjesma 'The Girl from Ipanema'

Foto: profimedia
1/5
06.06.2023.
u 16:07

Gilberto se rodila 1940. u brazilskoj državi Bahia i odrasla je u Rio de Janeiru i prije udaje za glazbenika Joãoa Gilberta 1959. godine prezivala se Weinert.

Astrud Gilberto, čija je izvedba "The Girl from Ipanema"  postala najpopularnija verzija ove pjesme, preminula je u 83. godini, prenosi The Guardian. Paul Ricci, suradnik pokojne pjevačice, potvrdio je ovu vijest na društvenim mrežama te je napisao kako ga je Astrudin sin Marcelo zamolio da informaciju podijeli s javnosti.  - Bila je važan dio brazilske glazbe i svojom je energijom promijenila mnoge živote - istaknuo je Ricci. 

Gilberto se rodila 1940. u brazilskoj državi Bahia i odrasla je u Rio de Janeiru i prije udaje za glazbenika Joãoa Gilberta 1959. godine prezivala se Weinert. Godine 1963. supruga je pratila na putovanju u New York gdje je snimao s jazz umjetnikom Stanom Getzom i kolegom  Antôniom Carlosom Jobimom. Producent na tom snimanju u New Yorku tražio je pjevačicu koja govori engleski kako bi pjesmu  "The Girl from Ipanema" da predstavi publici u Americi i tako je odabir pao na Astrud iako nije imala ranijeg iskustva sa studijskim snimanjem.

U izvornoj verziji je pjesmu otpjevala u duetu sa suprugom, ali Astrud na toj snimci nije čak ni navedena kao izvođač, nije dobila ni tantijeme i primila je samo malu novčanu naknadu. Nakon što je pjesma ponovno objavljena ali ovaj put bez Joãovog vokala i na brazilskom jeziku postala je veliki hit 1964. godine i dospjela je među Top 5 u SAD-u i Top 30 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Te je godine osvojila nagradu Grammy za pjesmu godine, a Astrud Gilberto je nominirana i za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Dok joj je u poslu nizala uspjehe, u privatnom životu je bilježila poraze te se iste te godine kada joj je "The Girl from Ipanema" donijela nagrade, rastala od supruga.

 

- To je bio zaista težak period za mene, bila sam usred razvoda, postala sam samohrana majka i morala sam voditi brigu o karijeri i nastupima - izjavila je u jednom intervju Astrud.  Pjesma  "The Girl from Ipanema" bit će njezin jedini veliki hit, a Astrud je nastupala do 2002. te je 2008. dobila i nagradu za životno djelo na dodjeli Latin Grammyjima.

“The Girl from Ipanema” je brazilska bossa nova jazz pjesma koju su 1962. godine napisali Jobim i Moraes. Prvu snimku 1962. snimio je Pery Ribeiro, ali je postala svjetski hit tek 1964. s verzijom koju su snimili Astrud Gilberto i Stan Getz. To je druga najobrađivanija pjesma u pop glazbi, a na prvom je mjestu "Yesterday" od The Beatlesa - s verzijama koje su snimile Amy Winehouse i Ella Fitzgerald. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije