Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV KALENDAR

'Povijest je učiteljica života, a onaj tko povijest ne poznaje osuđen je da je ponavlja'

Vladimir Brnardić
Foto: Krasnodar Peršun/HTV
1/10
04.01.2016.
u 18:00

Najdraži profesor povijesti ili mali div od deset minuta, kako se desetljećima odmilja tepa HRT-ovu "TV kalendaru", u nedjelju 3. siječnja proslavio je 40 godina emitiranja.

Nastao je kao ideja Obrada Kosovca i Vladimira Fučijaša realizirana za trajanje od 15 dana.

Učenje od najboljih

Dani su postali godine pa desetljeća, a od prvog dana te 1976. traje deset minuta i nije bilo prigode ili opravdanja zbog kojeg se makar i jedan dan nije emitirao.

Današnju ekipu čini stručni tim od devetero ljudi, koje urednički predvodi povjesničar Vladimir Brnardić, čovjek koji Kalendar gleda od prvog dana, od doba kada je kao školarac starijem bratu Ivanu uzimao i čitao udžbenike iz povijesti.

– Imao sam sreću da sam s Fučijašem radio pet godina, pa s Kosovcem još deset. Od Fučijaša sam naučio puno o kulturi, a od Kosovca o politici, i od obojice televizijski posao, odanost timskom radu, ali i to kako biti urednik, i to dobar urednik – kaže Brnardić.

Rad u redakciji TV kalendara neprekidna je potraga za novim datumima i obljetnicama, događajima i ljudima...

– I to u svim mogućim izvorima, njihovo bilježenje, obrada, potraga za audiovizualnim materijalima i na kraju uz pomoć lektora, spikera, montažera i majstora tona sklapanje u cjelinu – kaže te nastavlja o uspjesima svog tima:

– Pronašli smo tako podatak da je prvi govor na hrvatskome jeziku u Saboru održan 1809., a ne 1832. Otkrili smo prvog hrvatskog pilota Dragutina Novaka, ali nas je Josip Klobučar uputio na svog rođaka Viktora Klobučara. Na kraju smo spoznali da je Dragutin Novak bio prvi pilot koji je letio u Hrvatskoj poletjevši na Penkalinu avionu, a da je Viktor Klobučar bio prvi Hrvat koji je stekao pilotsku dozvolu. Kolega Leon Rizmaul pronašao je prvi film sniman u Hrvatskoj "Financije velikog vojvode" 1922., a promijenili smo i podatak o najstarijem filmskome zapisu. Donedavno se smatralo da je to filmski zapis "Šibenska luka" iz 1908., ali zahvaljujući istraživanju Enesa Midžića, datum smo pomaknuli na 1898. kad su snimljeni "Manevri austrougarske mornarice." Podaci se svake godine osvježavaju, zanima nas što će od događaja iz 2015. ući u Kalendar.

– Izbor prve žene predsjednice RH, početak izbjegličke krize u Europi, teroristički napadi u Parizu te smrt novinara Ive Lončara, glazbenika Arsena Dedića, Kemala Montena, Krunoslava Cigoja, Vladimira Divljana i B. B. Kinga, glumaca Vlatka Dulčića i Zvonimira Zoričića te Omara Sharifa, Leonarda Nimoya, Maureen O'Hare i Christophera Leeja, književnika Paje Kanižaja, Güntera Grassa i Collen McCullough, nogometaša Dragana Hollera i Ivice Hlevnjaka, redatelja Tomislava Radića te povjesničara Dušana Bilandžića.

Mijenjali povijesne činjenice

Na onu staru "povijest je učiteljica života" kaže: "Istina, jer onaj tko je ne poznaje osuđen je da je ponavlja." Koristan izvor informacija, ali kritičari su im i gledatelji.

– Dogodi se da pogriješimo, ali trudimo se da toga bude što manje. Dolaze i prijedlozi. Jedan student povijesti predložio je da istražimo njegova rođaka, američkoga generala hrvatskog podrijetla Normana Cotu, koji je bio prvi saveznički general koji se iskrcao u Normandiji, a u filmu "Najduži dan" glumio ga je Robert Mitchum. S obzirom na to da radimo za njih, gledatelji su nam uvijek najbolja kritika i inspiracija. Bilo je i prijepora o istinitosti pojedinih informacija, ali ništa nije naudilo dobroj reputaciji TV kalendara.

– Prijepora ima jer nemaju svi isti pogled na povijest, ljude i događaje. Mi se prije svega trudimo provjeriti i iznijeti sve činjenice. Najgore je kad se brani iznošenje bilo kakvih činjenica uopće. Kad se činjenice prešućuju, stvara se plodno tlo za njihovo izvrtanje i stvaranje mitova. Od mene su u pet godina, otkako sam urednik, u dva navrata unaprijed traženi sadržaj i tekstovi emisije. Iako ne dvojim u pravo nadređenih da budu upoznati sa sadržajem, od mojih prethodnika nitko to nikad nije tražio. Bilo je pritisaka i izvan kuće, anonimnih prijetnji i "traženja glave". TV kalendar su napadali i slijeva i zdesna, ali to je samo pokazatelj da dobro radimo svoj posao.*

Komentara 6

CT
ctx
01:31 05.01.2016.

Jedna od najzanimljivijih emisija. Uvijek je gledam kad imam priliku.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:53 05.01.2016.

dao bog da svi, a pogotovo bivsa HR vlada cuje i razumije vase rijeci....

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:29 05.01.2016.

Nevjerojatno, mi i pored 40 godina TV Kalendara, postajemo sve glu*lji i glu*lji. Ova danasnja fasizacija Istocne Europe je vrhunac obrane privatizacijskog kriminala i klerikalizma. Postajemo li ponovo kmetovi? Mozda TV Kalendar ima odgovor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije