Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Počelo je snimanje serije Joška Lokasa o Oluji

"Nestali" su mini dramska serija od četiri povezane epizode u trajanju 50 minuta. Priča je to o šestorici hrvatskih vojnika, koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsječeni od ostatka svoje jedinice.
20. svibnja 2019. u 12:42 6 komentara 1543 prikaza
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s producentskom tvrtkom "Clinica studio" počela je jučer u zaleđu Zadra snimanje nove dramske serije HTV-a "Nestali". Unatoč lošim vremenskim prilikama, u eksterijerima zadarskog zaleđa pala je „prva klapa“.

prvi objavljujemo Pogledajte ekskluzivne fotografije sa snimanja serije 'Nestali' Joška Lokasa

"Nestali" su mini dramska serija od četiri povezane epizode u trajanju 50 minuta. Priča je to o šestorici hrvatskih vojnika, koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsječeni od ostatka svoje jedinice. Duboko u neprijateljskom položaju jednim će nepromišljenim, ali odlučnim potezom pretvoriti svoj povratak na hrvatski teritorij u nemoguću misiju. Daleko od glavnih ratnih sukoba, pokušavaju pronaći put kući, te svjedoče o životu koji su ostavili iza sebe, ali i razmišljaju o budućnosti koja ih čeka kada rat završi.

"Nestali" progovaraju o izgubljenoj generaciji, preskočenoj i zakinutoj za normalan život zbog nametnutog rata. Likovi šestorice glavnih junaka inspirirani su stvarnim osobama, koji su umjesto fakulteta odabrali rat. U ratu su postali svjesni važnosti prijateljstva, žrtovanja i ovisnosti o prvome do sebe. Priča je to o ljudima koji nisu kalkulirali kada je trebalo braniti domovinu.

Jelena Katarina Kapa prvo uživo Djevojka Joška Lokasa ima novi angažman: Evo čime se bavi

Scenarist serije je Joško Lokas, a redatelj Kristijan Milić, u čijem se redateljskom opusu ističe nekoliko značajnih filmova ratne tematike (Živi i mrtvi, Broj 55, suradnja na projektu General). Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, slikarica maske Nana Bulajić Črček, montažer Veljko Segarić, dok produkciju potpisuju Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas iz producentske tvrtke "Clinica studio". Urednica serije je Zinka Kiseljak.

U glavnim ulogama šestorice hrvatskih vojnika su: Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindić i Filip Križan. U ostalim ulogama gledatelji će imati prilike gledati Marinka Prgu, Tarika Filipovića, Sandru Lončarić, Mariju Škaričić, Enisa Bešlagića, Enesa Vejzovića i mnoge druge.

Joško je za Večernji progovorio  i o glumcima koje je odabrao te zašto se oslučio baš za njih: - Osnovni cast, dakle ovih šest glumaca i jedna glumica su dogovoreni. U tijeku su pregovori za ostale uloge. Ovih bismo dana trebali obaviti razgovore s glumicama i glumcima za koje mislimo da bi se jako dobro uklopili u cijelu priču - kazao je.

Serijom "Nestali" HRT želi dati doprinos obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom su oslobođena okupirana područja, ključne akcije koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Intervju Joško Lokas: 'Želim snimiti drugačiju priču o Domovinskom ratu'

Serija će u potpunosti biti snimljena u eksterijerima zadarskog zaleđa. Snimanje je počelo jučer, 19. svibnja, a trajat će do kraja lipnja 2019. godine. Očekivani rok dovršetka serije je početkom 2020. godine

Lokas nam je otkrio odakle ideja za seriju i koja motivacija stoji iza nje: 

- Ideja je nastala 2010. godine. Naime tada sam imao dosta skupljenog materijala o ratnim zbivanjima u Hrvatskoj iz perspektive „običnih ljudi“ koji su iznijeli rat i ratna zbivanja u Hrvatskoj. Neki od njih moji su prijatelji i rodbina, a neki su potpuni neznanci, koji su umjesto na studij u Zagreb ili nastavak vođenja običnog života u okruženju u kojem ih je rat zatekao, otišli u potpunu neizvjesnost ostavljajući sve iza sebe što imaju, na kocku stavljajući ono što im je najvrednije – život. Srećom, ima ih koji su se vratili.  Neki nažalost nisu. Slušajući priče preživjelih, po mom mišljenju, istinskih heroja Domovinskog rata, kako su proživjeli ratni period, poželio sam ispričati jednu neku sasvim drugačiju priču od dosadašnjih. Priču o bezimenim ljudima koji su danas među nama i za koje nikada ne biste rekli da su bili u ratu. Oni su svakodnevno prisutni u mom životu i iako ne govore o ratu, nego žive neke druge naoko obične živote, na neki način sam im dužan za život koji živim. - rekao je. 

Pogledajte koji su glumci i voditelji umrli na snimanju: 

Gradilište zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu
INVALIDNINA
Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • zip123:

    Trebalo bi vise filmova i serija,ali kvalitetnih na temu Domovinskog rata.

  • billynik:

    Što taj Lokas još neće raditi? Bojim se da je cilj samo uzeti državnu lovu pa što ispadne.

  • MorskiVuk53:

    Dobar potez. Pohvale za Joška.