Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povreda ljudskih prava

Ovo nije prva zabrana koncerta u Puli. Thompsonu nije dozvoljen nastup u Areni 2008. godine

Marko Perković Thompson
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/6
23.02.2023.
u 13:40

Skandal oko koncerta pjevača narodne glazbe iz Srbije nije prva zabrana održavanja nastupa u Puli. Naime, pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu u više je navrata odbijen zahtjev za koncertom u Areni u Puli. Glazbenik je zadovoljštinu zbog otkazivanja koncerta pokušao dobiti i na Općinskome sudu

Vijest o zabrani koncerta koji se trebao održati u pulskom Domu sportova 25. ožujka i na kojem su trebali nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović izazvala je goleme reakcije u javnosti. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zatražio je da se koncert ne održi jer nije zadovoljan ovakvom glazbom i ne želi takav koncert u svom gradu. Tvrtka Hiljadarka je organizator ovog koncerta i s Pula sportom su imali potpisan ugovor o najmu pulskog Doma sportova, no unatoč tome gradske vlasti ustrajne su u tome da ne žele 'narodnjake' u svom gradu. No, čini se da nije u pitanju samo glazba koji izvode ranije navedeni izvođači.  I pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu (56) u više je navrata odbijen zahtjev za koncertom u Areni u Puli. Svoj prvi koncert u Istri Thompson je održao u Puli 2002. godine, a Poglavarstvo Grada Pule nije ga moglo zabraniti jer nije održan na nekretnini u vlasništvu Grada Pule, a 2008. godine je odbilo zahtjev za održavanje koncerta u Areni zato jer je Grad Pula njen vlasnik.

Thompson je zadovoljštinu zbog otkazivanja koncerta pokušao dobiti i na Općinskome sudu u Puli 2008. godine. Tužio je grad Pulu i Gradsko poglavarstvo zbog uskraćivanja suglasnosti za održavanje koncerta u Areni. Te je godine najprije otkazan koncert u Umagu, a zatim i u pulskoj Areni. Grad Pula odbio je dati suglasnost za koncert u Areni uz objašnjenje da je Thompson zahtjev podnio izvan roka predviđenog za najavu ljetnih zbivanja u pulskom amfiteatru. Smatrajući da su mu povrijeđena ljudska prava, Thompson je podnio tužbu. Nekadašnji pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako nema ništa protiv Thompsona i njegovih pjesama, ali ne može podupirati ustašku ikonografiju koja je popratni element njegovih koncerata.

No, nemoguće je glazbu izdvojiti iz konteksta političkog života pa se po pulskim ulicama može čuti kako su brojni desničari zadovoljni činjenicom da pjevači iz susjedne Srbije ipak neće pjevati u njihovom gradu. Otprilike jednako tako su i lijevo oprijedjeljeni građani bili oduševljeni kada je tadašnji gradonačelnik Boris Miletić odlučio kako u pulskoj Areni neće nastupiti Marko Perković Thompson, a svoju je odluku pravdao činjenicom da je moderna Pula utemeljena na antifašizmu pa je ondašnjim građanima neprihvatljivo veličanje ustaštva.

- Apsolutno nemam ništa protiv dotičnog pjevača i njegovih pjesama, ali kao gradonačelniku Pule, grada utemeljenog na antifašističkim i multikulturalnim vrijednostima, ne mogu podržati ustašku ikonografiju koja je prateći element njegovih koncerata te od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio - rekao je Miletić koji je tada obnašao funkciju gradonačelnika.

Četiri godine kasnije, točnije u siječnju 2012., uslijedila je i pravomoćna presuda Županijskog suda u Puli, a pjevač Marko Perković Thompson i njegova agencija MP-ton d.o.o. iz Zagreba izgubili su pravnu bitku u dokazivanju navodne ugroženosti njegovih ljudskih prava i prava na rad, nakon odbijenice pulskih vlasti da u kolovozu 2008. održi koncert u Areni.

Županijski sud u svojoj je odluci obrazložio da je žalba Thompsona na presudu Općinskog suda neosnovana, budući je grad Pula kao vlasnik Amfiteatra ovlašten da s njim čini što ga je volja, koristeći pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja tim kulturno-povijesnim spomenikom, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Iako se ne zna hoće li ova najnovija priča na kraju, kako se neslužbeno priča, ipak dobiti sudski epilog, ostaje činjenica da se brojni slažu kako se upravo na ova dva primjera vidi da su mnogi u pravu kada kažu da bilo koja umjetnost uistinu ne može i ne smije biti predmet zabrane.

VIDEO Doris Pinčić otkrila da je trudna: Svi se radujemo još jednom malom biću

Komentara 21

BE
Berri
14:04 23.02.2023.

Kada ne dopuste Thompsonu onda je u civilizacijski opravdano, a kada ne dopuste torbo-folk iz bratske nam države, onda je to mržnja prema manjini. Kada se lažno svjedoči protiv hrvatskih generala u Hagu (Gotovina, Markač) onda je to moralna obvezaa građana, a kada se svjedoči istina u Zambiji onda je to mržnja protiv transrodnih osoba.

DU
Deleted user
14:06 23.02.2023.

Nasuprot ovoj novoj odluci ovog gradonačelnika, u Puli će se ubuduće dopustiti Thompson, no čovjek je sad u velikim problemima zbog djeteta i teško je predvidjeti kada će i hoće li uopće moći nastupati. Neka Bog dade zdravlje mladome Anti ..

BE
Berri
14:00 23.02.2023.

Meni je u čitavoj priči najsmješnije da gradonačelnika Pula za navodnu alkoholiziranost proziva direktor Hiljadarke Mario Cindori. Naime, ako je vjerovati Googlu, taj Mario Cindori je prije 15 godina izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj je stradala Super Silva. Nesreći je kumovao alkohol. I sada takav lik proziva gradonačelnika Pule da je bio alkoholiziran dok su oni pričali na telefon. I još mu prijeti da je snimao telefonski razgovor! Pa gdje to ima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije