Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njihova iskustva

Ove poznate osobe uspješno su riješile problem mucanja

Foto: Pixsell
1/7
18.10.2017.
u 20:50

Od zapinjanja u govoru pati oko 70 milijuna ljudi, a slavni pomažu da se problem demistificira. Na Svjetski dan svjesnosti o mucanju prikazat će se HTV-ov “Mikrofon je vaš”

Dan svjesnosti o mucanju, koji se u cijelom svijetu obilježava 22. listopada, podsjeća kako je sve donedavno taj govorni problem bio društveni tabu.

I to unatoč tome što je u svijetu oko 70 milijuna ljudi odnosno jedan posto svjetske populacije tijekom života zapinjalo u govoru ili još uvijek ima taj problem. Stav se promijenio velikim dijelom zahvaljujući poznatim osobama koje su hrabro i otvoreno progovorile o tome, i to iz osobnog iskustva. Jedan od njih je popularni Zlatan Stipišić Gibonni, koji je u djetinjstvu mucao. Splitski pjevač otkrio je prije nekoliko godina za Večernji list kako je došlo do toga da počne mucati.

- Dogodilo se to u drugoj godini života, kada sam se utapao na Korčuli. Majka me spasila, ali mi je mucanje ostalo. Bio mi je to kompleks, znate kakva su djeca. Znaju biti super, ali i okrutna u zezanju - izjavio je tada pjevač, dodavši kako je, kada se počeo baviti glazbom i pronašao sebe u tome, prestao i mucati.

Danas mu se to ponekad dogodi, obično kada se naživcira. Još jedan njegov sumještanin, bivši nogometaš, a danas trener engleskog West Ham Uniteda, Slaven BIlić progovorio je o problemima s mucanjem i o tome kako okolina, usprkos još uvijek nedovoljnom razumijevanju, ne vidi toliko problem u mucanju, koliko same osobe koje ga imaju.

- Stvar je u tome da je to jedino tebi problem, a drugima je to prihvatljivo, pa čak i simpatično. Ali tebi to ne pomaže u tim trenucima. Meni je to u osnovnoj školi bio mali problem jer te upoznaju i oslobodiš se, ali prijelaz u srednju školu malo teži, jer je nova sredina, a i zanimaju te djevojke. Sve je problem glave - izjavio je Bilić za jednu televizijsku emisiju te priznao da se nikada nije posve rješio mucanja, nego ga sada uspijeva kontrolirati.

Mnogi drugi poznati Hrvati, poput košarkaša Dina Rađe, tenisača Ive Karlovića, glumca Špire Guberine, ekonomskog stručnjaka i bivšeg guvernera Željka Rohatinskog, redatelja Lordana Zafranovića, bivšeg političara i saborskog zastupnika Tončija Tadića ili pak pokojnog konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca imaju ili su imali problem s mucanjem.

- Rekli su mi kući da sam počeo zamuckivati kada mi se rodila sestra i to se vuče do danas. To je valjda bila moja reakcija na cijelu situaciju. U školi je bila neka nelagoda, klinci zezaju, imao sam ta iskustva, ali sam s vremenom naučio kako to savladati, naučio sam se izvući iz problema - rekao je Dino Rađa za HTV-ovu obrazovnu emisiju, gdje je iskreno progovorio o ovome problemu.
Neki od njih će se naći kao protagonisti domaćeg dokumentarnog filma “Mikrofon je vaš” autora Željka Rogošića (HRT4, 22. listopada, 13.10) i svojim iskustvom, koje uključuje i način kako su se borili protiv mucanja pomoći boljem razumijevanju ovoga problema dodatno opterećnog stereotipima i predrasudama.

Mnogi svjetski celebrityji, književnici i znanstvenici su imali problema s mucanjem, no to ih nije spriječilo da ostvare svoje potencijale. Vjerojatno niste znali da je među njima i glumačka ikona Marylin Monroe, njezine kolege Samuel L. Jackson, Emily Blunt, James Earl Jones, Harvey Keitel, Nicole Kidman, Sam Neill i Charlie Sheen, zatim znanstvenici Isaac Newton i Chatles Darwin, Napoleon, jedan od najvećih svjetskih političara svih vremena Winston Churchill, revolucionar Lenjin, bivši predsjednik SAD-a George Washington, glazbenici Noel Gallagher, Marc Anthony, B. B. King i Elvis Presley.

1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije